Lángba borultak az utcák: zavargások törtek ki egy brit nagyvárosban

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2015.04.30.

Mennyi legyen a jatt? Kell adni? Muszáj kiperkálni?

Szükség van-e a borravalóra, és mennyit illik adni? Mi történik, ha nem nyitom ki a pénztárcámat? Mindennapi dilemmák ezek, ha vendéglõbe, fodrászhoz megyünk, vagy szerelõt hívunk a csöpögõ vízcsaphoz.

Nemrég látott napvilágot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a lakosság borravaló- és hálapénz-adási szokásairól készült felmérése. Ebből kiderült, hogy az 1998-as hasonló vizsgálat adataival összevetve csökkent a borravaló adó hajlandóságunk. De miért gondoljuk, hogy szükség van borravalóra?

 

 

Nos, vannak szakmák, amikben ha megfelelő szolgáltatást akarunk kapni, akkor mélyebben kell  a zsebünkbe nyúlni, nehogy a legközelebbi alkalommal visszaüssön a „sóherségünk”.

 

160 ezer forint havonta egy székért

 

 

 

Több szakmában pedig kifejezetten rákényszerülnek a munkavállalók a borravalóra. Például az a budapesti fodrász is, aki a főnökétől havi 160 ezer forintért bérli azt a széket, ahova a vendégeit leültetheti. Az egyik ismert tetováló szalon alkalmazottja pedig a bevétel 60 százalékát adja oda a gazdinak.

 

A zsebbe adott pénz beépül a fizetésbe

 

„A borravaló-kiadások legfőbb területei: a szépségipar, a vendéglátás és kereskedelem, a személyszállítás és fuvarozás, illetve a javítással kapcsolatos szolgáltatások és tevékenységek – írja a KSH-tanulmány. – Régóta léteznek úgynevezett ’borravalós szakmák’, ahol a szolgáltatást igénybe vevők által adott összegek beépülnek az alkalmazottak fizetésébe.”

A mai több kevesebb, mint 16 éve volt

 

 

2014-ben 8,4 milliárdot adtak ki borravalóra a háztartások, a korábbi, 1998. évi vizsgálat szerint pedig 5,3 milliárd forintot. Nominálértéken másfélszeresére nőtt, reálértéken viszont kétharmadára csökkent a borravaló értéke. 1998-ban jövedelmünk 0,16%-át fizettük ki borravalóra, 2014-ben ennek csak a felét (0,08%-ot).

A gyászhuszár is megkapja a magáét

A Szállás.hu szakportál korábbi, 13 ezer ember megkereső felmérése szerint többségünk elfogadja és megszokta a borravaló intézményét, de arról, hogy mennyit adunk, megoszlik a fizetővendégek és a turizmusban dolgozók véleménye: a szolgáltatók szerint a többség maximum 5 százalék borravalót ad, míg a vendégek 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ennél nagyobb mértékben szokta kiegészíteni a számla végösszegét.

 

 

A legtöbb borravalót tavaly a szépségiparban tevékenykedő fodrászoknak, illetve kozmetikusoknak adtuk: éves szinten több mint 2,6 milliárd forintot, az összes borravaló közel harmadát. Ez egy-egy alkalommal átlagosan 300 forint körüli összegnek felelt meg.

A második legnagyobb borravalós tétel (2,5 milliárd forint) a pincéreknek, felszolgálóknak, illetve ételfutároknak adott összeg. Az utóbbiak egy-egy alkalommal 200 forint körüli borravalót kaptak. Anyagilag leghúzósabb a temetés,

a gyászhuszárok alkalmanként akár 4000 forintos pluszbevételhez is juthattak.

origo.hu

Visszatérne a Fradiba a közönségkedvenc játékos

ripost.hu

"Nyertem a lottón, erre a barátom követeli a felét, de nem akarok adni neki"

borsonline.hu

„Közölték velünk, hogy a kislányunkat el fogjuk veszíteni” - az 5 éves Bellus elesett a homokozóban, most pedig az életéért küzd

mandiner.hu

A Ferencvárosba igazolhat a magyar válogatott középpályása, de van egy csavar a történetben

ripost.hu

"Harry és Meghan szakadatlan nyafogása felidegesítette Amerikát - a tündérmese véget ért"

vg.hu

Új Lidl–bolt: kígyózó sorok várták a nyitást – ilyen üzlet még nem volt Magyarországon és lehet, hogy nem is lesz több

ripost.hu

Ha meg tudod válaszolni ezt az egy kérdést, te is átlagon felüli vagy!

travelo.hu

Mintha Toszkánában járnánk - Tapolcán könnyű romantikus hangulatba kerülni

ripost.hu

Teszt: ha csak a felét is ismered ennek a 10 régi magyar szónak, műveltebb vagy az átlagnál!

ripost.hu

Most jött: összeütközött két vonat, többen is megsérültek

ripost.hu

Nem tudunk máshova nézni: kitette a melleit Zimány Linda

ripost.hu

Lecsapott az özönvízzel érkező vihar Magyarországra, mutatjuk képeken

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-