
Veszélyes ételmérgezés öli az embereket Olaszországban
Európai riasztást adtak ki az olasz hatóságok.
Az elmúlt napokban két ember meghalt, tizenheten pedig súlyos állapotban kórházba kerültek botulizmusmérgezéssel Olaszországban - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. A portál beszámolója szerint az ételmérgezés által kiváltott betegség hátterében szennyezett brokkoli állhat.

Az ételmérgezés okozója a brokkoli lehet
A mérgezések Olaszország déli részére koncentrálódtak. Az egyik legsúlyosabb eset Calabria tartományban, Diamante városában történt, ahol egy 52 éves férfi életét vesztette, miután egy food truckból vásárolt brokkolis-felvágottas szendvicset fogyasztott. A férfi halála mellett kilenc további ember került kórházba, közülük ketten súlyos állapotba.
Nem sokkal korábban Szardínia szigetén, a Cagliari melletti Monserratóban, a Fiesta Latina nevű gasztro-fesztiválon történt hasonló tragédia. Itt egy 38 éves nő halt meg, miután guacamolét fogyasztott, amiben jelen lehetett a halálos méreg. A fesztiválon több ember rosszul lett, köztük egy fiú, akit az állapota súlyossága miatt Rómába szállítottak intenzív kezelésre.
A botulizmus egy rendkívül ritka, ám életveszélyes ételmérgezés, amelyet a Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt idegméreg vált ki. Ez a toxin az egyik legerősebb ismert mérgező anyag a világon, ami már parányi mennyiségben is súlyos izombénulást okozhat, amely légzésleálláshoz és halálhoz vezethet. A fertőzés forrása legtöbbször helytelenül tartósított élelmiszer, például nem megfelelően hőkezelt házi befőtt, szennyezett húskészítmény, romlott mártás vagy krém, és ritkább esetben méz.
Az egészségügyi hatóságok mindkét ügyben széles körű vizsgálatot indítottak. A gyanús élelmiszereket — köztük a brokkolit, a szendvicsek alapanyagait és a fesztiválon kínált guacamolét — azonnal kivonták a forgalomból, és országos figyelmeztetést adtak ki. A helyszíneken lefoglalt ételeket és a betegek mintáit laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá, hogy megerősítsék a botulinum toxin jelenlétét, valamint kiderítsék, pontosan melyik tétel vagy előállítási folyamat okozta a szennyeződést.
Az olasz hatóságok az uniós élelmiszerbiztonsági riasztási rendszeren keresztül nemzetközi értesítést is küldtek, hogy más országok időben reagálhassanak, ha hasonló termékek kerültek volna piacra.







