tóth gabi
Ezt senki sem gondolná: meglepő ok áll a háttérben!
A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó űrhajósok kénytelenek lemondani egy ünnepi étel hozzávalójáról, hogy szó szerint megelőzzék a nagy bummot.
A karácsonyi vacsora ominózus alapanyagának számító kelbimbó puffadást és bélgázt okozhat. Utóbbival pedig nem csak kellemetlen szag jár, de gyúlékony is, márpedig egy szűk és szorosan lezárt kapszulában, több mint 400 kilométerrel a Föld felett bizony a szellentés robbanást idézhet elő.
Így ez a zöldség valószínűleg nem szerepel majd a hét űrhajós ünnepi menüjében, akik idén a Nemzetközi Űrállomáson töltik majd a karácsonyt. Ugyanebből a megfontolásból sült babot, káposztát és brokkolit semtalálénak majd az ünnepi menüben.
A kelbimbó hajlamos arra, hogy az embereknél felfúvódást okozzon. És nem szeretnénk, ha az űrállomáson az asztronauták kényelmetlenül éreznék magukat. Ezért az asztronautáknak tilos ezt fogyasztaniuk
- fejtette ki Maddie Moate technológiai szakértő és műsorvezető.
Az űrben való szellentés problémája már régóta foglalkoztatja az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakembereit. Az 1960-as években a szakértők tanulmányt készítettek arról, hogy az „űrdiétán” lévő emberek végbélgázai hogyan okozhatják többek között a hidrogén, a metán, a nitrogén és a szén-dioxid felhalmozódását. Ezeket a gázokat a vastagbélben lévő baktériumok termelik, amelyek a táplálékot aminosavakká, glükózzá és zsírsavakká bontják.
A kutatás eredményeképpen az űrhajósoknak új, kifejezetten a puffadás csökkentésére kifejlesztett étrendet ajánlottak. Mary Roach írónő Packing For Mars című könyvében kiemelten foglalkozott a kérdéssel. Egy űrtáplálkozási konferencián elmondta, hogy egy átlagos ember „a puffadás csúcsidőszakában”, hat órával a vegán étkezés után „óránként egytől majdnem három csésze puffadásig terjedő mennyiséget enged ki” – írja a Daily Star.