KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.09. 09:30

Újabb komoly csapás érheti a dohányosokat

Csütörtökön tanácskoznak az Európai Unió egészségügyi miniszterei az Európai Bizottság ajánlásáról. Ha azt jóváhagyják, akkor dohányosok ennek nagyon nem fognak örülni.

A rendelkezésre álló adatok szerint minden ötödik magyar ember dohányzik. Az Európai Bizottság statisztikái szerint a legtöbb országban rémisztőek az adatok, ezért azt a célt tűzték ki, hogy 5 százalék alá vigyék minden tagállamban a dohányosok arányát. Ehhez pedig szigorításokra van szükség, az egyik ilyen elképzelést csütörtökön tárgyalják Brüsszelben. 

dohányzás
Egyre jobban visszaszorítaná a dohányzást az Európai Biztosság. Éttermek és egyéb vendéglátóhelyek teraszain is tilos lehet rágyújtani a jövőben

A Bizottság ugyanis azt javasolja, hogy a vendéglátóegységek teraszain is tiltsák be a dohányzást.

 

Ezzel nem csak a dohányzást szorítanák vissza, hanem a nemdohányzókat is védenék az egészségtelen füst beszívásától. Ahhoz, hogy ebből előrelépés - akár törvény legyen - az európai uniós egészségügyi minisztereinek kell a jóváhagyása. 

A hír hallatán szerte Európában elkezdtek a vendéglátósok hőzöngeni. Szerintük ugyanis az Európai Bizottságnak nincs joga az emberek szabadságát korlátozni. Sokak szerint az emberek el tudják dönteni, hogy a dohányzó vagy a nemdohányzó részre ülnek a kerthelyiségekben. De az éttermek is dönthetnek maguktól úgy, hogy tiltják a füstölést a teraszaikon. 

Egy osztrák vendéglőtulajdonos szerint az esetleges törvény otthon tarthatja a dohányosokat. Ez a becslése szerint 30-60 százalékos bevétel kiesését jelentene számukra. De sokan azt sem értik, hogy ha valaki kimegy az étteremből és az utcán gyújt rá, akkor azzal a gyalogosokat zavarják. Így lényegi hatása nem is lenne a rendelkezésnek. 

A tiltás vonatkozna az olyan szabadidős létesítményekre is, ahol gyerekek tartózkodhatnak, beleértve a nyilvános játszótereket és vidámparkokat, az uszodákat, állatkerteket, valamit az oktatási helyiségeket, de kiterjedne a közlekedési eszközök megállóira, kórházakra és idősotthonok területeire is. Ezek közül hazánkban már több helyen tilos a dohányzás, de a vendéglátóegységek külső terein és a teraszokon - ha a tulajdonos megengedi - egyelőre nem tilos a dohánytermékek fogyasztása. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek