KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.03. 14:10

Szúrásálló kendőt kapnak a német rendőrök a rengeteg késes merénylet miatt

Tavaly közel 30 ezer késes támadást követtek el Németországban. Ez napi 72 esetet jelent...

A késsel elkövetett merényletek számának brutális megnövekedése miatt szúrásálló kendővel szerelik fel Saar-vidék tartományi rendőrségét - jelentette a Südwestrundfunk (SWR) német közszolgálati hírcsatorna. A portál beszámolója szerint legkésőbb januártól minden járőrszolgálatot teljesítő egyenruhás viselni fogja a nyak köré tekerhető, speciális védőfelszerelést.

Szúrásálló kendőt kapnak a német rendőrök a rengeteg késes merénylet miatt

Reinhold Jost saar-vidéki belügyminiszter elmondása szerint a szúrásálló kendő bevezetésének ötlete a mannheimi késes merénylet után merült fel. A májusban elkövetett iszlamista támadás során egy afgán migráns összesen hat embert késelt meg, köztük egy helyszínre siető rendőrt, akinek a kést a nyakába és fejébe döfte. A 29 éves egyenruhás két nappal később a kórházban meghalt. 

"Minden aktív szolgálatot teljesítő rendőrkollégát fel fogunk szerelni a kendőkkel, amelyek védelmet nyújtanak a nyak területét érő mechanikai behatásokkal szemben, anélkül, hogy a viselési kényelmetlenséget okoznának”

- fogalmazott a belügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy a ruhadarab képes ellenállni a konyha- és bozótvágó késeknek, láncfűrészek ellen azonban hatástalan.

A saar-vidéki rendőrség közlése szerint a hivatal összesen 3 ezer darab speciális kendőt szerzett be 60 ezer euró értékben. Legkésőbb januárban pedig minden járőr alapfelszerelésébe bekerül.

A különleges védőruházatot egyébként a Brunnirok nevű német cég gyártja, ami kifejezetten szúrás- és vágásálló ruhákra specializálódott. A vállalat igazgatója egy korábbi interjúban elmondta, hogy a közbiztonság állapotának romlása miatt egyre több megrendelést kapnak.

A németországi késes merényletek száma brutálisan megnövekedett az elmúlt években. Amíg az országos bűnözési statisztika 13844 késes támadásról számolt be tavaly, a szövetségi államoktól beszerzett adatok szerint legalább ennek a duplája, 26311 eset történt, ha nem több. Ez napi 72 olyan esetet jelent, amelyet késsel vagy egyéb szúró- és vágófegyverrel, machetével vagy csákánnyal követtek el. A gyanúsítottak mintegy 34 százaléka nem német állampolgár, annak ellenére, hogy az ilyen személyek a lakosság mindössze 15 százalékát teszik ki.

A romló bűnügyi statisztikák miatt Nancy Faeser belügyminiszter nemrég törvénymódosítást javasolt, hogy a jelenleg engedett 12 centiméter hosszú pengéjű helyett csak 6 centiméteres pengéjű kést lehessen közterületre vinni.  Kivételt csak az eredeti csomagolásban lévő konyhakések képeznének, a svájci bicskát viszont teljesen betiltanák.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek