KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.01. 13:56

Migráskvótát vezethetnek be a német közszférában

Jöhetnek a migránsbírók és migránsügyészek.

A kormányzó német Szociáldemokrata Párt (SPD) migránskvóta bevezetését tervezi a közszférában - jelentette kormányzati forrásokra hivatkozva a Bild német napilap online kiadása. A portál értesülései szerint az erről szóló törvénytervezetet várhatóan még karácsony előtt bemutatják, és a jövő év első ülésszakán terjesztik a parlament elé. 

Migráskvótát vezethetnek be a német közszférában

A Bild információi szerint a "migránskvóta" bizonyos számú migrációs hátterű tisztségviselő alkalmazására kötelezné a közhivatalokat, ide értve a bíróságot, az ügyészséget, a rendőrséget és valamennyi szövetségi közhivatalt. A kvóta pontos mértéke egyelőre nem tisztázott, a szociáldemokraták szóvivője szerint ezzel kapcsolatban még nincs megállapodás a párton belül. 

„Ez a törvény a bevándorlótársadalom részvételét hivatott erősíteni. A migránskvóta valójában egy olyan projekt, amelyről a kormánykoalíciót alkotó pártok a koalíciós szerződésében megállapodott"

- fogalmazott az SPD szóvivője, hozzátéve, hogy a kromány kiemelt célja a bevándorló közösségek támogatása, a migránskvóta bevezetése is ezt szolgálja. Ennek érdekében pedig egy "részvételi tanács" nevű testület létrehozását is tervezik, ám egyelőre erről sem tudni még további konkrétumokat, például hogy kik alkotnák, vagy mi lenne a feladata.

A javaslat kapcsán a Bild felidézte, hogy idén júniusban egy nagyon hasonló jogszabálytervezettel rukkolt elő Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter, de a közfelháborodás miatt akkor azt visszavonták. A mostani tervezet annyiban különbözik Faeser javaslatától, hogy a kötelező kvóták alkalmazását a bírói testületekre is kiterjesztenék. 

Ahogy arra számítani lehetett, a "migránskvóta" terve nem aratott osztatlan sikert a szakértők körében. A javaslatot többen is keményen kritizálták, mondván, a törvény tovább atomizálhatja az így is megosztott német társadalmat.

„Az ilyen intézkedések nyomán az őshonos polgárok azt érezhetik, hogy a bevándorlókat az ő kárukra segíti, részesíti előnyben az állam, ami rendkívül káros és megosztó”

– fogalmazott a Bildnek nyilatkozva Stefan Luft migrációkutató. A szakember szerint a tervezett törvény gyakorlatilag ingyen politikai reklám lenne a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) pártnak. A hírekre reagálva egyébként az AfD kiadott egy közleményt, amiben "a régóta Németországban élőkkel szembeni diszkriminációnak" nevezte a kvóta ötletét.

A Bildnek nyilatkozó másik szakértő, Christian Hillgruber szerint a kvóták bevezetését célzó tervezet eleve elhibázott: 

„hatékony államigazgatásra van szükségünk, nem olyanra, amelyet gender- és migrációs kvóták alapján töltenek fel tisztségviselőkkel”

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek