Orbán Viktor új gazdasági programot hirdetetett: megfizethető lakhatás, egymilliós jövedelem, munkáshitel

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.13. 19:24

Mészárlásra készültek: elfogták az Iszlám Állam harcosait Franciaországban

A gyanúsítottak afgán bevándorlók.

A francia hatóságok őrizetbe vettek három afgán állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam nevében terrortámadást készültek elkövetni egy meg nem nevezett bevásárlóközpontban - írja a terrorizmusellenes ügyészség (PNAT) közleményére hivatkozva a Le Figaro francia napilap online kiadása. 

Plázában terveztek mészárlást: elfogták az Iszlám Állam harcosait Franciaországban

Sajtóbeszámolók szerint a dzsihadista terroristákat az Occitanie régióban található Toulouse és Fronton városokban fogták el egy összehangolt akció keretében kedden reggel. A három 20 és 31 év közötti gyanúsítottról egyelőre annyit tudni biztosan, hogy afganisztáni tádzsik közösségből származnak, és körülbelül három éve élnek Franciaországban. 

A hatóságok tájékoztatása szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy az őrizetbe vett afgánok hitet tettek a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet mellett, és egy bevásárlóközpont ellen terveztek terrortámadást végrehajtani. 

A terroristasejt vezetője egy 22 éves afgán fiatalember volt, akit szombaton előzetes letartóztatásba helyeztek. Ellene az ügyészség terrorista összeesküvés miatt indított eljárást. A La Dépêche hírportál értesülései szerint egy pékségben dolgozott Fronton belvárosában. A két tettestársa sorsáról még nem döntött az ügyészség, egyelőre mindhármukat Párizsban tartják fogva.

AFP hírügynökség értesülései szerint az őrizetbe vett gyanúsítottak egyike rokoni kapcsolatban áll azzal a férfival, akit szintén terrorista vádak miatt vettek őrizetbe múlt héten az Egyesült Államokban. 

A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) igazgatója, Christopher Wray egy korábbi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a gyanúsított idén nyáron hűséget fogadott az Iszlám Államnak, majd elhatározta, hogy öngyilkos terrortámadást hajt végre az amerikai elnökválasztás napján. A célpont Washington DC, azon belül is a Fehér Ház előtt található, és nagy tömegeket vonzó Washington-emlékmű lett volna. A Nasir Ahmad Tawhedi néven azonosított dzsihadista elismerte a terrortámadás előkészületeit az első bírósági meghallgatásán. Ha bűnösnek találják, a vádlott akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.

A francia ügyhöz közel álló forrás szerint az amerikai FBI figyelmeztette a francia hatóságokkal a készülő terrortámadásról, és ez vezetett a három merénylő letartóztatásához.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek