KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.02. 19:29

Fogamzásgátlóval harcolnak a New York-i patkányinvázió ellen

A különös módszertől gyors és látványos eredményt várnak.

New York város önkormányzata elfogadott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az illetékes szervek számára, hogy egy speciális fogamzásgátló szerrel vegyék fel a harcot a város életét megkeserítő óriási patkánypopulációval - írja a New York Post amerikai napilap online kiadása. 

Fogamzásgátlóval harcolnak a New York-i patkányinvázió ellen

A kedden elfogadott javaslat egy 12 hónapos tesztidőszakot ír elő, ami jövő év januárjától kezdődik. Ennek részeként fogamzásgátló csalikat helyeznek ki a város legfertőzöttebb területeire, majd havonta ellenőrzik, hogy a patkányok mennyit fogyasztottak el belőlük, és ezzel párhuzamosan hogyan változott a populáció. Az arizonai SenesTech cég által kifejlesztett folyékony csalétek meddővé teszi az állatokat, miközben semmilyen környezetkárosodást nem okoz.

"Amikor kiválasztottuk a legmegfelelőbb szert, a legkevésbé mérgező módszer mellett döntöttünk, ami ugyanakkor a leghatékonyabban csökkenti a patkánypopulációt. (...) A kiválasztott fogamzásgátló sós, édes, és olyan zsíros anyagok vannak benne, amelyek vonzzák a patkányokat. Reményeink szerint a rágcsálók visszaviszik a szert az odújukba, ahol más patkányok is esznek majd belőle"

- közölte a városi önkormányzat egészségügyi osztálya. A törvényjavaslat egyébként "Flaco" nevet kapta, ami egy azonos nevű bagolyra utal, aki 2023-ban megszökött a Central Park Állatkertből, majd elpusztult, miután patkánymérget evett. 

A PETA nevű állatvédelmi szervezet üdvözölte a patkányok okozta probléma „innovatív megközelítését” , és dicsérte a várost, amiért a „születésszabályozást választotta a kegyetlen, halálos módszerek, például a mérgezés és a fulladás helyett”.

New Yorkban évek óta nagy közegészségügyi problémát jelentenek a patkányok. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan hány rágcsáló él a városban, de egy utcai legenda szerint több van belőlük, mint emberből (vagyis több, mint nyolcmillió), egy 2014-es becslés szerint viszont mindössze kétmillióan vannak. Bár a pontos számuk nem ismert, az biztos, hogy az elmúlt időkben növekedett a patkányészlelések száma a városban. 

Egy 1950-ben publikált kutatás szerint New Yorkban 250 ezer patkány élhetett, a 2014-es kétmilliós becslés tehát azt jelenti, hogy a rágcsálók száma 65 év alatt a nyolcszorosára emelkedett. Robert Corrigan patkánykutató szerint 1974-ben csak New York 11 százalékában voltak megtalálhatóak a patkányok, jelenleg viszont a fertőzöttség arányát 80-90 százalékosra teszi.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek