KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.04. 18:30

"Egy csók is megölhet" - ritka betegségben szenved a fiatal nő, küzdelem az élete

A 25 éves nőnél a hétköznapinak tűnő dolgok is allergiás reakciót válthatnak ki. Fontos szabályok mentén éli az életét.

A 25 éves bostoni nő, Caroline Cray Quinn ritka betegségben, úgynevezett masztocita aktivációs szindrómában (MCAS) szenved, amely körülbelül 150.000 emberből egyet érint. A kór következtében az immunrendszer különböző típusú sejtjei felszaporodnak és túlműködnek. A tünetek attól függenek, hogy mely szervekben és milyen mértékben történik meg az abnormális immunsejtbeszűrődés, -felhalmozódás vagy -aktiváció. Ez alapján jelentkezhetnek csak bőrtünetek, illetve szisztémás, több szervet vagy szervrendszert érintő tünetek is.

Az MCAS a nő esetében különösen súlyos, és csupán kétféle ételt fogyaszthat: zabot és egy speciális tápanyagformulát. Bármilyen más étel fogyasztása akár halálos allergiás reakciót is kiválthat nála. Még az is veszélyes lehet, ha olyasvalakivel csókolózik, aki olyan ételeket fogyasztott, amelyekre ő allergiás, így a szerelmi élete meglehetősen bonyolult. Caroline szigorú szabályokat dolgozott ki, amelyeket a potenciális partnereinek be kell tartaniuk, mielőtt megcsókolhatnák.

Ahhoz, hogy valaki megcsókolhasson, nem ehet három órával a csók előtt

– mondta a nő, hozzátéve, hogy olyan ételeket pedig 24 órával a randi előtt nem fogyaszthat partnere, mint a mogyoró, diófélék, szezámmag, mustár, tenger gyümölcsei és a kivit. Úgy látja, a szabályok jól működnek és szerencsére jelenlegi barátja, Ryan nagyon óvatos.

Carolinet 2017-ben diagnosztizálták ezzel a ritka betegséggel, bár súlyos ételallergia már gyerekkorában is mutatkozott nála - írja a Daily Mail. Elmondása szerint az allergiás reakciók miatt folyamatosan kerülnie kell az allergéneket, amit a felsorolt ételeken kívül az állatszőr, penészt, por, és bizonyos illatanyagok is kiválthatnak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek