KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.20. 14:01

Brutális vérfürdőt tervezett egy líbiai migráns Berlinben, elfogták

A gyanúsított mártírként akart meghalni, miközben minél több emberrel végez.

A német rendőrség őrizetbe vett egy illegális líbiai bevándorlót, akit azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadást tervezett elkövetni Izrael berlini nagykövetsége ellen - írja a Bild német napilap online kiadása.

Polizei durchsucht Treffs der rechtsextremen Szene in Eisenach
Brutális vérfürdőt tervezett egy líbiai migráns Berlinben, elfogták

Az Omar A. néven azonosított terroristát szombaton fogták el Berlin egyik peremkerületében. A férfit a titkosszolgálat azonosította potenciális merénylőként, miután sikerült elfogniuk egy szíriában élő dzsihadistával folytatott internetes beszélgetését. Ebben a férfi kifejtette, hogy mártírként szeretne meghalni, miközben gépfegyverrel terrortámadást követ el az izraeli nagykövetség ellen. Célja a minél több emberáldozat lett volna. A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsított hűségesküt tett a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetnek.

A terroristát hétfőn állítják szövetségi vizsgálóbíró elé, aki eldönti, hogy továbbra is őrizetben kell-e tartani. Az üggyel kapcsolatban egyébként a német terrorelhárítás Sankt Augustin városban is rajtaütést hajtott végre egy lakásban. 

Rendőrségi források szerint a gyanúsított 2022 novemberében érkezett Németországba, majd néhány hónappal később menedékjogot kért, de hatóságok ezt elutasították és elrendelték a kitoloncolását, tehát azóta illegálisan tartózkodott az országban. Úgy tudni, hogy a mostani merényletkísérletet megelőzően a férfi nem volt a titkosszolgálatok látókörében.

„Biztonsági szerveink időben cselekedtek, hogy meghiúsítsák az izraeli berlini nagykövetség megtámadására irányuló esetleges terveket. Ez azt mutatja, hogy a zsidó és izraeli intézmények védelme hazánkban létfontosságú és kiemelten fontos számunkra"

- kommentálta a rendőrségi akciót Nancy Faeser belügyminiszter, hozzátéve, hogy Németországban továbbra is „nagyon súlyos” az iszlamista terrorveszély.

"A németországi izraeli intézmények védelme különösen fontos ezekben az időkben, amikor az Izraellel szembeni fanatikus gyűlölet és az antiszemitizmus egyre súlyosabb a világban, és az iszlám terrorizmus folyamatosan talál új támogatókat"

-  jelentette ki Marco Buschmann igazságügyi miniszter.

Ron Prosor izraeli nagykövet köszönetét fejezte ki a német biztonsági hatóságoknak a terrorista elfogásáért. A diplomata elmondta: „A muszlim antiszemitizmus nem korlátozódik a gyűlöletkeltő retorikára, hanem a globális terrorizmust is elősegíti.”

Németországban tartósan magas a terrorveszély, mondta Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter korábban a polgári kémelhárítás kölni főhadiszállásán tett látogatásán. Hangsúlyozta, hogy a rendőrség és a hatóságok keményen fel fognak lépni az iszlamizmus és az antiszemitizmus ellen. Elmondta azt is, hogy a késes támadások számának növekedése miatt tovább kívánja korlátozni a közterületen megengedett pengehosszt, és teljesen betiltani a kiugró pengéjű késeket. 

   „A helyzet nagyon felkavaró”   – mondta a miniszter a polgári kémelhárításként ismert Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal képviselőivel folytatott megbeszélést követően. Megjegyezte, hogy a veszély fokozódása tavaly október 7-e után következett be, amikor a Hamász palesztin terrorista mozgalom megtámadta Izraelt. Németország az iszlamista fenyegetés mellett antiszemitizmussal is szembesül.   „Csak a második negyedévben a rendőrség 715 antiszemita cselekményt regisztrált, amelyek közül 19 volt erőszakos”   – mondta Faeser.   A miniszter szerint kizárt, hogy antiszemita és iszlamista nézeteket valló emberek német állampolgárságot kapjanak. Emellett kemény fellépést ígért a németországi iszlamista nézeteket terjesztő egyesületek és személyek ellen. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy július végén a német hatóság betiltotta a Hamburgi Iszlám Központot (IZH) és a hozzá tartozó szervezeteket. Elmondása szerint a központ támogatta a német politikai rendszer átalakulását egy iráni stílusú vallási rendszerré.   Faeser kiemelte a késes támadások számának növekedését is, amelyből tavaly csaknem 9000 volt Németországban. Ez 5,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az ilyen jellegű támadások gyakorisága a pályaudvarokon és azok környékén is növekszik. Idén az első félévben 430 ilyen eset volt az egyes állomások területén, a szövetségi rendőrség adatai szerint a tavalyi év egészében 777.  

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek