KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.01. 10:03

Betiltanák a kéregetést Svédországban

A szabályszegőket pénzbírsággal büntetnék.

A svéd kormány elkezdte vizsgálni annak a lehetőségét, hogy az ország egész területén betiltsák a koldulást - jelentette a helyi sajtó. A jobboldali kabinet indoklása szerint az egységes szabályozásra azért lenne szükség, mert a bevándorlók közül sokan csak azért mennek Svédországba, hogy az utcákon kéregessenek.

Betiltanák a kéregetést Svédországban

"A koldulás betiltása jó és abszolút szükséges döntés. A kéregetés ritkának számított a 2010-es évek előtt Svédországban, majd egyre több uniós állampolgár jött ide csak azért, hogy kolduljon. Véleményünk szerint nem normális, hogy egyes emberek fél Európát átutazzák azért, hogy az üzleteinken előtt kérgessenek"

- fogalmazott Linda Lindberg, a Svéd Demokraták elnöke egy hétfői sajtótájékoztatóján. A politikus hozzátette: a koldulásra rátelepedett a szervezett bűnözés, a kéregetők többségét a koldusmaffia irányítja, ami olyan súlyos bűncselekményekkel hozható összefüggésbe, mint a kizsákmányolás, zsarolás és embercsempészet.

A Svéd Demokraták egyébként már a 2022-es választások előtt is azzal kampányoltak, hogy leszámolnak a koldulással. A párt most rendőrségi szakértőket kért fel rá, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne a nemzetközi egyezmények és az emberi jogok megsértése nélkül bevezetni a koldustilalmat. Ha minden a tervek szerint alakul, a kész törvényjavaslatot 2025 június végén terjesztik a svéd parlament elé.

Az ellenzéki Liberális Párt egyes tagjai közölték, hogy nem fogják megszavazni a tilalmat. Lindberg azonban optimista: „Nem zárom ki, hogy jövő nyáron olyan jól előkészített és kiegyensúlyozott törvényi alapunk lesz, hogy más pártok is megfontolhatják a támogatását” – mondta.

A megosztó javaslat kapcsán a svéd sajtó külön kiemelte, hogy az önkormányzatoknak eddig is volt lehetőségünk a koldulás betiltása. A Stockholmtól nyugatra fekvő Eskilstuna városban például hivatalos koldulási engedélyt vezettek be, amit 250 svéd koronáért (9 ezer forint) válthatnak ki a rászorulók. Aki pedig engedély nélkül kéreget, azt 140 ezer forintnak megfelelő összegre büntetik. A város szociáldemokrata polgármestere korábban azzal magyarázta a döntést, hogy az engedélyezéssel képesek kiszűrni azokat, akik visszaélnek a koldulással. 

A svéd tervezet egyébként nem számít példa nélkülinek Európában. A szintén EU-tag Luxemburgban idén februárban tiltották be az utcai koldulást a szervezet bűnözés visszaszorítására hivatkozva. "A tilalom célja a helyi lakosok és látogatók, valamint a helyi üzleti tevékenységének védelme" - magyaráztak a döntéshozók.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek