KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.17. 18:30

Az orvosok is elsápadtak: aggasztó csomót talált magán a sportoló, nem mellrák volt

Addisonnál olyat ritka betegséget találtak, amely évente 100-nál kevesebb embert érint.

Szerző Ripost

Addison Rowan, aki mára egy igazi röplabdasztár, 11 éves volt, amikor egy szokatlan csomót tapintott ki magán, ám az orvosok erre a pubertás jeleként tekintettek. Az elkövetkező öt évben az eredetileg borsó méretű csomó pingponglabda nagyságúra nőtt, ezért további vizsgálatokat rendeltek el. Addison családjának azt mondták, hogy nem kell aggódniuk mivel kevesebb mint egy százalék az esély arra, hogy a tininek mellrákja van.

A vizsgálatok azonban felfedték, hogy nem mellrákról van szó, hanem egy rendkívül ritka daganatról, amelyet ha nem fedeznek fel időben, tízből négy esetben halálos kimenetelű. Addisonnál alveolaris lágyrész szarkómát diagnosztizáltak, amely évente mindössze 80 embert érint az Egyesült Államokban. A betegek többségénél a karon vagy lábon alakul ki, de Addison esetében a mellében nőtt.

Addison 16 éves korában, 2021 szeptemberében műtéten esett át. Most, három évvel a beavatkozás után már jól van, az egyetemi röplabdacsapatban is játszik. Biológiát tanul és orvosnak készül, hogy ő is segíthessen másokon. Azt üzente sorstársainak, hogy sosem szabad feladni, hisz a jövőnket mi irányítjuk - írja a Daily Mail.

A lágyrészszarkómának számos típusa létezik. A daganat a test kötőszöveteinek sejtjeiben alakul ki, például az izmokban, zsírszövetben, porcokban, idegekben, inakban, az ízületek vagy az erek bélésében. Leggyakoribb tünete az egyre növekvő fájdalommentes csomó vagy duzzanat, melyek a test szinte bármelyik területén kialakulhat. Ha a daganat nyomja az idegeket, szerveket vagy az ereket, akkor fájdalom vagy gyengeség, illetve a tumor okozta nyomás következményei jelentkezhetnek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek