Rezzenéstelenül áll az élen a FIDESZ

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző K.B.

Létrehozva: 2024.10.24. 17:30

Nem hívták vissza időben a szennyezett ételt, az ebédet követően bénult meg egy férfi

Egy 86 éves férfit súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Megrázó felhívást tett közzé év elején az Amerikai Élelmiszer Biztonsági Hatóság: listeria szennyeződés miatt ugyanis visszahívott minden üzletből egy Boars's Head márkájú pulykás szendvicset. A közlemény azonban túl későn került nyilvánosságra, és már emberek ezrei fogyasztották el a benzinkúti harapnivalót. Köztük volt a 86 éves nyugdíjas, Michael Silberman is, aki a felesége otthoni ápolója is egyben. A floridai férfi az ebéd után néhány nappal azonban görcsrohamot kapott, és mire a mentősök kiérkeztek a házához, addigra már rohamosan leromlott az állapota. Végül a kórházban derült ki, hogy a liszterózistól agyhártyagyulladást szenvedett. A húsos terméket gyártó cég ráadásul több embert is megfertőzhetett a rossz körülmények között készített szendvicsével.

szendvics
Egy pulykás szendvics okozta a nyugdíjas agyhártyagyulladását /Fotó: Pexels/Illusztráció

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása. Jó ellenálló képességű felnőttek a fertőzést sokszor tünetmentesen vészelik át, nem betegszenek meg. Legyengült szervezetben (csecsemők, várandós nők, hetven évesnél idősebb, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának - számolt be róla a Nébih.

A liszterózis legsúlyosabb esetben agyhártyagyulladást is okozhat, mint Michaelnél is történt. A férfit végül a kórházban meg tudták menteni, azonban több hétre lebénult, és nem kaptam már vissza a megszokott életét. Jelenleg csak járókerettel tud közlekedni, és önmagáról is nehezen tud gondoskodni, pedig felesége, aki súlyos ízületi gyulladásban szenved, szintén támogatásra szorul. A férfi pert indított az élelmiszercég ellen, amelynek gyárában listeria fertőzés tört ki. 

További szomorú adat az esettel kapcsolatban, hogy Silberman úr mellett még legalább 18 olyan emberről tudnak a hatóságok, akik súlyos liszterózist szenvedtek el az idei évben. Az incidensek napvilágra kerülése után a húsokat gyártó cég több mint 10 millió fontnyi húst vontak ki a forgalomból. Ez azonban már nem segít az áldozatokon, akik között volt, aki nem élte túl a liszterózist - írja a DailyMail.

A portál azt is kiemelte, hogy évről évre nő a listeriával szennyezett élelmiszerek száma a globális szállításlánc miatt, és az idei évben már most több fertőzéses esetet jegyeztek be, mint tavaly egész évben. Havonta körülbelül 8 szennyezett terméket kell visszahívniuk a hatóságoknak Amerikában.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek