KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.21.

A Facebook mérnöke elismerte: tömegesen cenzúrázzák a Kamala Harrist bíráló bejegyzéseket

Nagyon úgy fest, hogy a közösségi platform ismét beavatkozik az amerikai elnökválasztásba. Pont, mint 2020-ban.

A Facebook automatikusan cenzúrázza a Kamala Harris amerikai alelnököt és demokrata elnökjelöltet bíráló bejegyzéseket - jelentette ki a közösségi médiaóriás egyik vezető informatikusa, aki egy fedett újságírónőnek tálalt ki a cég cenzúrázási gyakorlatáról.

A Facebook mérnöke elismerte: tömegesen cenzúrázzák a Kamala Harrist bíráló bejegyzéseket

"Ha valaki Kamala Harrisról posztol, és például alkalmatlan elnöknek nevezi, mert nincs gyermeke, akkor az ilyen baromságokat automatikusan lefokozzuk"

- fogalmazott Jeevan Gyawali, a Meta vezető szoftvermérnöke, miközben arról beszélt, hogy a Facebook algoritmusa és moderálási módszerei hogyan csökkentik bizonyos posztok láthatóságát. 

Az informatikus azt is elmondta, hogy a Facebook automatikusan visszaminősíti azokat a csoportokat, amelyek kritizálják Harrist. Mint fogalmazott, az ilyen oldalak „árnyéktilalom” alá kerülnek, és az adminokat nem értesítik arról, hogy a bejegyzéseik elérhetőségét korlátozták.

A bennfentes arról is kitálalt, hogy a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg arra használja fel ezt a cenzúrázási gyakorlatot, hogy segítse a demokratákat az elnökválasztáson. 

A Facebook munkatársát egy fedett újságírónő húzta csőbe, aki randevúra hívta egy New York-i étterembe, majd pár ital elfogyasztása után intim kérdéseket tett fel neki a Facebookal kapcsolaton, a beszélgetést pedig rejtett kamerával rögzítette. A meg nem nevezett újságíró mögött a O'Keefe Media Group nevű ügynökség állt.

A beszélgetéséről készült leleplező videó megjelenése után Jeevan Gyawali törölte közösségi oldalait.

A Facebook legújabb botránya kapcsán fontos elmondani, hogy Mark Zuckerberg, a Facebook anyavállalatának vezérigazgatója nemrég beismerte egy Kongresszusnak írt levelében, hogy a Biden-kormány nyomására tömegesen cenzúráztak bizonyos tartalmakat a közösségi médiában.

A nyilvánosságra hozott levél szerint a Meta elsősorban a koronavírussal kapcsolatos információkat cenzúrázta a cégcsoport tulajdonában lévő platformokon (Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger). Ennek kapcsán Zuckerberg azt írta, hogy magas rangú Biden-tisztviselők hónapokon keresztül „nyomást gyakoroltak” a Meta csapatára a világjárvány alatt, hogy töröljék az általuk hamisnak gondolt Covid-19 tartalmakat, köztük a humorosokat és a szatirikusakat is.

A techmilliárdos sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a 2020-as elnökválasztási kampány során cenzúrázták a Hunter Biden drog- és pornóbotrányairól szóló híradásokat. Zuckerberg azzal magyarázta a lépést, hogy figyelmeztetést kaptak az FBI-tól, hogy Joe Biden fiának kínos ügye valójában egy orosz dezinformációs kampány, így az erről szóló beszámolókat tényellenőrzőkhöz továbbították és tiltották.

„Nem volt helyes, hogy a kormány nyomást gyakorolt ránk, és sajnálom, hogy eddig nem kezeltük nyíltabban ezt a dolgot. Úgy érzem, hogy semmilyen színezetű kormány nyomására sem szabad kompromisszumot kötnünk a normáinkkal kapcsolatban. Készen állunk, hogy a jövőben fellépjünk ez ellen"

- fogalmazott az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságának küldött levelében Zuckerbeg, hozzátéve, hogy a jövőben a függetlenség és semlegesség a célja.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek