KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.27.

Zuckerberg beismerte: a Biden-kormány kérésére cenzúráztak a Facebookon

A demokratának csak csettintenie kellett, amikor tartalmak törlését kérték a közösségi platformtól.

Egy a  Kongresszusnak írt levelében Mark Zuckerberg, a Facebook anyavállalatának vezérigazgatója beismerte, hogy a Biden-kormány nyomására tömegesen cenzúráztak bizonyos tartalmakat a közösségi médiában, de már megbánta, hogy eleget tett a kabinet követelésének, és megígérte, hogy ilyesmi soha többé nem fordul elő - írja a New York Post amerikai napilap online kiadása.

Zuckerberg beismerte: a Biden-kormány kérésére cenzúráztak a Facebookon

„Nem volt helyes, hogy a kormány nyomást gyakorolt ránk, és sajnálom, hogy eddig nem kezeltük nyíltabban ezt a dolgot. Úgy érzem, hogy semmilyen színezetű kormány nyomására sem szabad kompromisszumot kötnünk a normáinkkal kapcsolatban. Készen állunk, hogy a jövőben fellépjünk ez ellen"

- fogalmazott Zuckerberg abban a nyílt levélben, melyet az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságának küldött hétfőn. A Meta vezérigazgatója szerint a cenzúrázás helytelen volt, és hozzátette, a jövőben a függetlenség és semlegesség a célja.

A nyilvánosságra hozott levél szerint a Meta elsősorban a koronavírussal kapcsolatos információkat cenzúrázta tömegesen a cégcsoport tulajdonában lévő platformokon (Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger). Ennek kapcsán Zuckerberg azt írta, hogy magas rangú Biden-tisztviselők hónapokon keresztül „nyomást gyakoroltak” a Meta csapatára a világjárvány allatt, hogy töröljék az általuk hamisnak gondolt Covid-19 tartalmakat, köztük a humorosokat és a szatirikusakat is.

A techmilliárdos sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a 2020-as választási kampány hajrájában cenzúrázták a Hunter Biden drog- és pornóbotrányairól szóló híradásokat. Zuckerberg azzal magyarázta a lépést, hogy figyelmeztetést kaptak az FBI-tól, hogy Joe Biden fiának kínos ügye valójában egy orosz dezinformációs kampány, így az erről szóló beszámolókat tényellenőrzőkhöz továbbították, és addig tiltottak minden erről szóló cikket.

"Azóta világossá vált, hogy a tudósítás nem orosz dezinformáció volt, és utólag visszatekintve nem kellett volna elnyomnunk a történetet. Megváltoztattuk az irányelveinket és folyamatainkat, hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer – például az Egyesült Államokban többé nem nyomjuk el ideiglenesen a dolgokat, amíg a tényellenőrzőkre várunk"

– írta a képviselőházi bizottságnak Zuckerberg.

Mint ismert, az amerikai sajtó a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt szellőztette meg, hogy Joe Biden fia, Hunter Biden egy számítógépszervizben hagyta a laptopját, és arról drogos pornóvideók, valamint  korrupciós ügyleteket bizonyító információk kerültek elő. Később kiderült, hogy az FBI mindvégig tisztában volt vele, hogy a laptop és a rajta található információk valódiak, ennek ellenére több találkozón is igyekeztek meggyőzni a közösségimédia-vállalatok vezetőit, hogy orosz dezinformációról, a választás befolyásolására tett kísérletről van szó.

Zuckerberg levele után a Fehér Ház kiadott egy közleményt, melyben megvédték a cenzúrázással kapcsolatos döntéseiket. „A járvány alatt ez a kormányzat felelősségteljesen intézkedett a közegészség és a közbiztonság védelméért" - írta az elnöki hivatal.

A Fox News külön kiemelte a megjelent hírek kapcsán, hogy a Meta nem először kényszerül magyarázkodni az elmúlt időszakban. Néhány héttel ezelőtt a vállalat beismerte, hogy szándékosan cenzúrázta a Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje elleni merényletről készült fotókat, és elnézést kért a hibáért.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek