Nagy tömegben vietnámi és thai kamulájkokat vásárolt Magyar Péter

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.20. 14:04

WHO: megvan az első ország, aminek sikerült megszüntetnie a leprát

A szervezet főigazgatója "lenyűgöző mérföldkőnek" nevezte az elért eredményeket.

Szerző Ripost

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken bejelentette, hogy Jordániában 20 éve nem regisztráltak leprás megbetegedést, így a közel-keleti királyság lett az első ország a világon, melynek sikerült teljesen felszámolnia a fertőző betegséget. 

WHO: Jordánia  az első ország, amelynek sikerült megszüntetnie a leprát

A bibliai idők óta ismert leprát a "Mycobacterium leprae" nevű baktérium okozza. Sokan nem tudják, de a Hansen-kór néven is emlegetett betegség megelőzhető. Ennek ellenére a lepra továbbra is nagy problémát jelent a társadalom legsebezhetőbb rétegeiben, mivel a világ számos pontján a betegeket kiközösítik és magukra hagyják. A betegség a világ valamennyi országában jelen van, Jordániát leszámítva, melyet most hivatalosan is lepra-mentesnek minősített a WHO.

"Ennek az ősrégi betegségnek a megszüntetése történelmi mérföldkőnek számít Jordánia történetében, és óriási siker a lepra globális felszámolására irányuló erőfeszítések terén” 

- fogalmazott a jordán eredmények kapcsán Saima Wazed, a WHO délkelet-ázsiai regionális igazgatója és a szervezet Globális Lepra Programjának vezetője.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a közegészségügyben elért „lenyűgöző mérföldkőnek" nevezte a közel-keleti ország erőfeszítéseit.

„A lepra évezredek óta sújtja az emberiséget, de országról országra képesek vagyunk megállítani a fertőzést, hogy megszabadítsuk az egyéneket, a családokat és a közösségeket a szenvedésétől és a megbélyegzésétől” 

- fogalmazott Gebrejeszusz.

Egyes bizonyítékok szerint a lepra legalább a Krisztus előtti második évezred óta sújtja a civilizációt. A 20. század közepéig korlátozott hatékonyságú kezelések álltak rendelkezésre, így a baktériumok gond nélkül terjedhetett a különböző társadalmakban, ma már viszont könnyedén megelőzhető a fertőzés.

A lepra általában foltokban elszíneződő bőrt és szokatlan kinövéseket eredményez a bőrön. De a tünetei közé tartozik még a fekélyek megjelenése a talpon, vagy a zsibbadás, és esetleg a teljes bénulás is. A lepra legsúlyosabb esetei pedig olyan arcvonásokat okozhatnak, hogy egy oroszlánhoz kezd hasonlítani az ember.

Az idegkárosodás különösen zavaró eleme a betegségnek, mivel a fájdalomérzet hiányát eredményezi, így a testrészek károsodása és fertőzése észrevétlen maradhat. Néha a sérült végtagokat amputálni kell, bár ez a korai felismerésnek és kezelésnek köszönhetően a modern korban viszonylag ritkává vált.

Kutatások szerint a betegség leginkább légúti cseppfertőzéssel terjed, és a szokásos mindennapi érintkezéssel, például öleléssel, kézfogással vagy a leprás személy közelében tartózkodva kevésbé. Jó hír, hogy a leprás emberek általában nem fertőznek a betegség kezelésének megkezdése után.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek