Nekimentek az árvízi töltésen Lehel-kürtjével sétálgató Magyar Péternek

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző P. E.

Létrehozva: 2024.09.14.

Megszakad a szív: a 11 éves egypetéjű ikreknél ugyanazt a halálos rákot diagnosztizálták

Pimasz mosolyukkal és határtalan lelkesedésével a futballszerető Alec és Aden O'Connor bármelyik egypetéjű ikrek lehetnének. „A legjobb az ikerlétben, hogy mindig támogatjuk egymást” – mondja a 11 éves Alec.

Alec és Aden

2019-ben azonban a texasi Fort Worth-ből származó ikertestvérnél akut limfoblasztos leukémiát diagnosztizáltak, amely a vérrák ritka agresszív  formája. Három évvel később az orvosok megerősítették, hogy Alecnél remisszióba került a betegség - ezért imádkozott édesanyja, Rhea Scott.

Arra azonban rémálmukban sem gondoltak, amit a sors tartogatott nekik: amikor ugyanis kiderült, hogy Alec tünetmentes, Aden lett rosszul. Kiderült, ugyanabban a betegségben szenved, mint testvére. Jelenleg is kemoterápiás kezelés alatt áll.

Az ikrek, akik most „közelebb állnak egymáshoz, mint valaha”, egy új dokumentumfilmben, a Kids Like Us-ban szerepelnek, amelyet a Sky-n sugároznak. A Children With Cancer UK jótékonysági szervezettel közösen forgatva a dokumentumfilm beszámol a betegségben szenvedő gyermekek megható, felemelő és gyakran szívszorító tapasztalatairól, valamint arról, hogy milyen terheket ró rájuk, barátaikra és családjukra.

Most, a show-val kapcsolatos első interjújában Rhea elmeséli szívszorító diagnózisaikat és azt az ikerköteléket, amely átsegítette őket a kezelésükön.

„Miután Alec rákmentes lett, ez volt a legjobb érzés” – mondja a MailOnline-nak. „Kicsit ideges voltam, mert Covid alatt fejezte be a kezelését, így nem tudott bemenni a kórházba megkongatni a harangot, amit a rákból kigyógyultak szoktak. De úgy éreztem, hogy Isten csodát tett a családunkkal. Tizenegy hónappal később, amikor Adennél ugyanazt a rákot diagnosztizálták, teljesen összetörtem. Az első szavaim ezek voltak: »Istenem, ezt nem tudom újra végigcsinálni.«".

Először azt hitték, Alecnak Strep A-ja van, mert fájt a torka és a feje, lázas volt és kis kiütések jelentek meg a testén.

"Egy héttel később súlyosbodott az állapota, már nem kapott levegőt. Tudtam, hogy nagyon nagy baj van. Kényszerítettem az orvosokat, hogy végezzenek vérvizsgálatot és CT-t és akkor derült ki, hogy daganat van a tüdejénél, ami nyomja a légcsövét".

Rhea azt mondja: „A fehérvérsejtszáma általában 15 000 körül van. Az övé 500.000 volt. A diagnózisa egy hosszú, két és fél éves folyamatot indított el, melynek során szörnyű kemokezeléseken ment keresztül, és beteg volt."

A szakértők úgy vélik, hogy az egypetéjű ikrek hajlamosak lehetnek az ugyanolya betegségekre a méhen belüli közös vérellátás miatt. Ennek tudatában Rhea megkérdezte Alec orvosait, hogy a bátyja is kiszolgáltatott lehet-e ennek a szenvedésnek. Azt mondták neki, hogy nem, vagy legalábbis nagyon-nagyon valószínűtlen lenne.

2023-ban Aden fejsérülést szenvedett futballedzés közben, amitől fájt a feje és hányingere volt - mindkettő az agyrázkódás tipikus jele. Ám egy héten belül a nyirokcsomói „golflabda méretűre” duzzadtak, és „gyomrának egy része kidülledt”, így Rhea a lehető legrosszabb következtetésre jutott – és kórházba szállította. 

"Amikor átvittek minket egy külön szobába és közölték, hogy az orvos mindjárt itt lesz, hogy beszéljen velünk, sírva fakadtam. Tudtam, hogy mit fog mondani."

Aden sajnos egy rosszabb változatot kapott, hasnyálmirigy-gyulladással, agyvérzéssel, magas magnézium-, nátriumszinttel és vérnyomással küzd. Leukémiája a máját és a lépét is megtámadta.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek