Nagy tömegben vietnámi és thai kamulájkokat vásárolt Magyar Péter

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.09.20. 15:30

Szerinted kamuk a James Bond-filmek? Akkor nézd meg, mi történt a Közel-Keleten

A Hezbollah nevű terrorszervezetet olyan támadás érte, ami még az akciófilmek alkotóit is megihletheti.

Magas rangú libanoni biztonsági források szerint a Moszad izraeli titkosszolgálat csempészhetett robbanóanyagot a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet által rendelt ötezer személyhívóba. Ráadásul mindezt hónapokkal a keddi halálos áldozatokkal járó robbanások előtt. Az úgynevezett csipogók már korábban is ismertek és kedveltek voltak a szervezett bűnözés és a félkatonai szervezetek körében, de úgy tűnik, ennek most vége.

Ultra-orthodox Jews protest military draft in Jerusalem
Izraelt egy évvel ezelőtt támadta meg a Hamász nevű terrorszervezet. A Közel-Keleten azóta egyre súlyosabb a helyzet. Legutóbb ötezer csipogót robbantottak fel Libanonban. Fotó: Anadolu via AFP /  AFP

Sokan tehetik fel a kérdést, hogy 2024-ben miért használ bárki is csipogókat az okoskütyük helyett. A válasz egyszerű: Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője korábban figyelmeztette a csoport tagjait, hogy ne hordjanak magukkal mobiltelefont, mondván, Izrael felhasználhatja azokat a csoport mozgásának nyomon követésére. Ennek eredményeként a szervezet személyhívókat használ a kommunikációhoz. 

A személyhívókat az év elején külföldről meg is rendelték a Hezbollah vezetői, a szállítás vagy gyártás során azonban az akkumulátorok mellé egyelőre ismeretlenek kisméretű robbanóeszközöket szereltek. A legváratlanabb pillanatban pedig – ami most kedden jött el – a robbanóeszközöket működésbe hozták. 

Pár perc leforgása alatt körülbelül ötezer csipogó robbant fel, ami során többen meghaltak, több százan pedig súlyosan megsérültek. 

A Hezbollahot ráadásul pár órával később újabb támadás érte, a csipogók után ugyanis a másik offline kommunikációs eszközeiket, a walkie talkie-kat is hasonló módon felrobbantották . A terrorszervezetben jelenleg teljes a kétségbeesés, fogalmuk sincs, hogy mi lenne a legmegfelelőbb módja a kommunikációjuknak. 

Közben megjelentek olyan híresztelések is, miszerint a megbütykölt csipogókat Magyarországon gyártották. A kormány nemzetközi szóvivője, Kovács Zoltán megszólalt a közösségi oldalán a robbanó csipogók ügyében, eszerint a kormány álláspontja a következő:

  • A magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, nincs magyarországi gyártó- és telephelye, a bejelentett címen egy fő cégvezetője van, a hivatkozott eszközök pedig sohasem jártak Magyarországon. 
  • A további vizsgálatok során a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok valamennyi érintett nemzetközi partnerszolgálattal és társszervezettel együttműködnek.  
  • Magyarország vonatkozásában az ügy nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek