KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.30. 17:37

Disznózás miatt beperelték a lengyel elnököt

Egy magát jogvédőnek mondó civil szervezet indított támadást Andrzej Duda ellen.

Rágalmazás vádjával beperelték Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt, amiért disznónak nevezte azokat, akik megnézik a „Zöld határ” című migránspárti játékfilmet a mozikban - jelentette a helyi sajtó. A felperesek szerint az államfő több millió lengyel állampolgárt sértett meg ezzel a kijelentésével, amiért a törvény előtt kell felelnie.

Andrzej Duda lengyel elnök AFP
Disznózás miatt beperelték a lengyel elnököt

A Zöld határ (Zielona granica) című film szíriai migránsok történetét mutatja be, akik a lengyel–belorusz határon keresztül próbálnak eljutni illegálisan az Európai Unióba. Az alkotás a migránsokkal szembeni "embertelen" bánásmódot igyekszik bemutatni egy lengyel határőr szemszögéből. A tavaly megjelent film Agnieszka Holland lengyel filmrendező műve, akit a 2021-es valós események inspiráltak, amikor több ezer migráns rekedt Lengyelország keleti határán.

Tavalyi megjelenése után a filmet a korábbi lengyel kormány, és a regnáló köztársasági elnök is élesen kritizálta, mondván, lejáratja az országot védő határőröket.

„Az a tény, hogy Holland asszony olyan lengyel tisztviselőket ábrázol, akik a lengyel társadalomért, mindannyiunk biztonságáért és Lengyelország biztonságáért teljesítik kötelességüket, nem lep meg, hogy a határőrök, akik megnézték ezt a filmet, azt mondták róla: Csak disznók ülnek a moziban”

- fogalmazott a TVP közszolgálati műsorszolgáltatónak adott interjújában Duda tavaly augusztusban.

A disznós kijelentése miatt Dudát a varsói székhelyű Rasszizmus és Idegengyűlölet Megfigyelőközpontja (OMZRIK) perelte be. A civil szervezet szerint a lengyel elnök megsértette a saját népét a megjegyzéssel.

„Andrzej Duda lengyelek millióit sértette meg azzal, hogy disznónak nevezte őket. A lengyel elnök így nevezte azokat az embereket, akik saját országának állampolgárai... Ezért most bíróság elé visszük Dudát” 

- olvasható a civil szervezet közleményében, amiből kiderült, hogy a per első tárgyalását 2025. október 24-ét tűzte ki a varsói kerületi bíróság.

Szakértők szerint az eset azt eredményezheti, hogy Dudának hivatalosan bocsánat kell kérnie a disznózás miatt, vagy kártérítést kell fizetnie.

A migránspárti film egyébként óriási belpolitikai vihart kavart a megjelenése után Lengyelországban. Stanislaw Zaryn korábbi kormánymegbízott azzal vádolta a rendezőt, hogy „nincs kapcsolatban a valósággal”, és „olyan célzásokat tesz, amelyekkel Lengyelországot, a lengyeleket és a kormányt támadja”.

Zbingniew Ziobro volt igazságügyi miniszter pedig a náci Németország propagandafilmjeihez hasonlította az alkotást, amely "a lengyeleket gyilkosnak állítja be".

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek