KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.27. 17:49
Módosítva: 2024.09.27. 17:50

Amerikai házelnök: Ukrajna beavatkozik az elnökválasztásba

Botrányba fulladt Volodimir Zelenszkij amerikai látogatása.

Mike Johnson amerikai házelnök azzal vádolta meg Ukrajna washingtoni nagykövetét, hogy a demokraták oldalán beavatkozott az elnökválasztásba, ezért felszólította Volodimir Zelenszkijt, hogy rúgja ki a diplomatát - jelentette a ABC amerikai hírportál.

Amerikai házelnök: Ukrajna beavatkozik az elnökválasztásba

A házelnök szerint Oksana Markarova ukrán nagykövet az amerikai adófizetők pénzén szervezett lőszergyár-látogatást demokrata politikusoknak és Zelenszkijnek, amivel megsértette a diplomáciai függetlenség elvét. A kifogásolt látogatásra a Pennsylvania államban található Scranton városban került sor kedden. Az amerikai hadsereg itt található lőszergyárában (Scranton Army Ammunition Plant) olyan 155 milliméteres lövedéket állítanak elő, amiből Ukrajna több ezret használ fel naponta Oroszország ellen. 

Mike Johnson úgy véli, hogy a látogatásnak volt amerikai belpolitikai vonzata, mivel részt vett rajta Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó, aki Kamala Harris demokrata elnökjelölt egyik erős embere. Pennsylvania pedig egy úgynevezett csatatérállam, ahol nehéz megjósolni, melyik elnökjelölt fog győzni, de elég sok elektori szavazattal rendelkezik ahhoz, hogy befolyásolja a választások kimenetelét.

Johnson azt írta az ukrán államfőnek, hogy a gyárlátogatás politikai kampányrendezvény volt, azzal a céllal, hogy segítse a demokratákat, hiszen egyetlen republikánust sem hívtak meg rá, ott volt viszont több demokrata képviselő, szenátor és kormányzó is.

"Követelem, hogy azonnal rúgják ki Ukrajna egyesült államokbeli nagykövetét, Oksana Markarovát. Ez a személy nem tud a továbbiakban tisztességes diplomataként szolgálni ebben az országban”

- fogalmazott Mike Johnson abban a dörgedelmes nyílt levélben, amit az éppen New Yorkban tartózkodó Zelenszkijnek címzett. A házelnök hozzátette, hogy az egész pártja elvesztette bizalmát az ukrán nagykövetben.

James Comer republikánus kongresszusi képviselő, aki a képviselőház felügyeleti bizottságának elnöke, bejelentette, hogy "kormányzati forrásokkal való visszaélés" vádjával vizsgálatot indított Zelenszkij gyárlátogatása kapcsán.

Comer emlékeztetett, hogy 2019-ben, amikor Donald Trump volt az elnök, de a képviselőház már demokrata többségű volt, a demokraták élesen támadták Trumpot, amiért egy Zelenszkijjel tervezett találkozót akart felhasználni az elnökválasztási kampányában. Ennek ellenére most a Biden-Harris adminisztráció tette ugyanezt, az egyik legfontosabb amerikai csatatérállamban, Kamala Harris győzelme érdekében.

Az amerikai házelnök heves reakciója kapcsán fontos elmondani, hogy az elmúlt napokban jelentősen elmérgesedett a viszony Ukrajna és a republikánusok között. Donald Trump, a párt elnökjelöltje például „a világ legnagyobb üzletemberének” nevezte az ukrán államfőt a legutóbbi kampányrendezvényén, hozzátéve, hogy "minden alkalommal 60 milliárd dollárral távozik Amerikából, amikor meglátogatja az országot".

Ezzel párhuzamosan Zelenszkij nemrég keményen kritizálta Trump tervét a háború lezárására vonatkozóan egy a New Yorkernek adott interjújában. Zelenszkij Trump alelnökjelöltjét, J. D. Vance-t „túl radikálisnak” nevezte, és azt mondta, a háborút nem szabad Ukrajna kárára lezárni.

Az Egyesült Államok 5,5 milliárd dollárt tesz elérhetővé katonai támogatásként az amerikai készletekből lehívással Ukrajna számára a Biden-kormányzat hivatali idejének lezárásáig – közölte Joe Biden elnök csütörtökön, mielőtt a washingtoni Fehér Házban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt.

Joe Biden közleménye szerint az 5,5 milliárd dollár (mintegy 1700 milliárd forint) az amerikai kongresszus által korábban megszavazott keret teljes felhasználását jelenti. Az elnök azt is közölte, hogy Ukrajna nagy távolságú támadóképességének erősítése érdekében arról határozott, hogy országa nagy lőtávolságú eszközökkel, azaz precíziós támadásra alkalmas JSOW típusú siklóbombákkal látja el az ukrán haderőt.

Joe Biden egyben bejelentette, hogy az amerikai védelmi minisztérium 2,4 milliárd dollár további kiegészítő biztonsági támogatásra adott megbízást az ukrajnai biztonsági támogatási kezdeményezés keretében, ami gyártási megrendelést jelent, és ezúttal légvédelmi eszközökre, valamint drónokra és egyéb eszközökre, és az ukrán védelmi ipar erősítésére vonatkozik.

Joe Biden közleményét azzal zárta, hogy az Egyesült Államok el fogja látni Ukrajnát azokkal az eszközökkel, amelyekre szüksége van, hogy megnyerje a háborút.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója csütörtökön Joe Biden és Volodimir Zelenszkij találkozója után tartott sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az ukrán elnök nagy vonalakban ismertette úgynevezett győzelmi tervét, és ennek nyomán a következő időszakban az amerikai kormányzat részletesen értékeli majd az ukrán elképzelést.

Kérdésre válaszolva annyit mondott, hogy az ukrán tervezet nem csak a háború lezárása érdekében tartalmaz javaslatokat, de egy újabb háború megelőzése érdekében.

A fehér házi illetékes azt is közölte, hogy az ukrán győzelmi terv októberben a Németországban összehívott Ukrajna védelmi kontaktcsoport ülésén is napirenden lesz, amelyen az ukrán haderőt támogató nemzetközi koalíció tagjai magas szinten képviseltetik magukat.

Az ukrán elnök a Joe Bidennel tartott megbeszélést követően külön egyeztetett Kamala Harris alelnökkel, demokrata elnökjelölttel.

Volodimir Zelenszkij New Yorkban az ENSZ Közgyűlése kiemelt hetének keretében a Biztonsági Tanács Ukrajnáról szóló keddi tanácskozásán azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborút nem lehet pusztán tárgyalásokkal lecsillapítani, Oroszországot békére kell kényszeríteni.

Az Egyesült Államok a csütörtökön bejelentett jelentős, 5,5 milliárd dolláros ukrajnai támogatási csomag mellett szerdán 375 millió dolláros hadisegítségről is bejelentést tett, ami az ukrán katonaság sürgős szükségleteinek kielégítését teszi lehetővé, így a harctéren kritikus fontosságú 105 és 115 milliméteres lövedékeket, valamint HIMARS rakétákat, Javelin páncéltörő eszközöket, aknavédelemmel rendelkező páncélozott-, hídrakó és egyéb harci járműveket tartalmaz.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek