KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.16.

10 ezer embert érint a vízpánik: tilos a csapból ivás, a zuhanyzás és a locsolás is

A hatóságok attól félnek, hogy valaki szabotázsakciót hajtott végre és szennyezett lett a víz.

Két napon belül ez már a harmadik ivóvízriadó, amit a katasztrófavédelem elrendel Németországban. Először Kölnben, majd a tőle 50 kilométerre található Mechernich településen adták ki a figyelmeztetést. Az ok egyszerű: átvágva találták a ivóvíztartályt körülvevő kerítést. 

vízivás, ivás
A helyiek csütörtökön este megrohamozták a boltokat, és betankoltak ásványvizekből. A figyelmeztetés szerint ugyanis tilos a csapvíz fogyasztása, továbbá a zuhanyzás, a mosás és a locsolás is. Fotó: pexels

A hatóságok nem zárják ki, hogy szabotázsakció történhetett, mivel az érintett tartályból folyik a víz a közeli katonasághoz is. Pénteken még mindig folytak a vizsgálatok, hogy szennyezett-e a víz, a katasztrófavédelem arra kéri a környéken élő 10 ezer embert, hogy kerüljék a csapvíz ivását, ne használják főzéshez, mosáshoz és ne is zuhanyozzanak. A víz jelenleg csak arra alkalmas, hogy a wc-ket lehúzzák. 

A német sajtóban megjelent információk szerint a hatóságok nem akarnak pánikot kelteni, de egyelőre azt is vizsgálják, hogy nem került-e a vízhálózatba vegyi-, biológiai- vagy nukleárishadviseléshez szükséges anyagok.

A hét közepén Kölnben is hasonló eset történt, ott a helyi légierő laktanya zárták be, mert alapos gyanú merült fel, hogy szabotálták a vízellátást. Ott szintén egy átvágott kerítés adott okot a gyanúra, a szakemberek pedig szokatlan vízértékeket mértek, ezért további vizsgálatokat rendeltek el. 

A helyiek komolyan vették a riasztást, rengetegen csütörtökön zárás előtt rohamozták meg a helyi boltokat és nagy mennyiségben vásároltak palackozott vizet. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek