KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.07.

Újabb botrány az algériai bokszoló körül, erre senki sem számított

Az elmúlt olimpiák legnagyobb botránya az, ami az algériai bokszoló körül zajlik. Ráadásul mindig történik valami, ami újabb hullámokat ver.

Olimpiai döntőbe jutott a 25 éves Imane Helif bokszoló, aki két fordulóval ezelőtt Hámori Lucát ejtette ki. Az algériai bokszolót tavaly a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség eltiltotta a versenyzéstől, mivel túl magas volt a tesztoszteron szintje. Azóta arról is beszámoltak, hogy a női bokszolónak van y kromoszómája is. A biológiai férfi csontozata és izomzata lényegében férfiénak felel meg, ami felér egy jókora doppinggal. 

Boxing - Olympic Games Paris 2024: Day 6
Imane Helifet a sportági szövetség tavaly eltiltotta, a NOB mégis úgy döntött, hogy az idei olimpián ringbe szállhat  Fotó: Anadolu via AFP

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonban felülbírálta a szakági szövetség tavalyi döntését és ringbe engedte az olimpián Helifet. Az eset nem csak Magyarországon okozott megrökönyödést, hanem a mai napig számos nemzetközi nagy lapban is megjelenik róla írás. A legolvasottabb német napilap, a Bild nemrég például egy újabb botrányra hívta fel a figyelmet.

Az Algír Olimpiai- és Sportszövetség ugyanis egy összeesküvés-elméletet kezdett terjeszteni. Az észak-afrikai országban hallani nem akarnak a sportolójukat ért kritikákról, sokkal inkább a saját narratívájukat hangoztatják. Yassine Arab, az algériai szövetség elnöke legutóbb azt az antiszemita kijelentést tette, hogy versenyzőjüket a cionista lobbi akarja tönkretenni. 

Nem akarják a cionisták, hogy egy muszlim vagy arab lány kerüljön a bokszvilág élére

– jelentette ki az elnök, akinek szavaiból egyértelműen kivehető a zsidógyűlölet. Helif azzal is feltűnést keltett, amikor az egyik meccse után Allah akbar felkiáltással zárta az interjúját. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek