KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.07.

Tonnaszám gyártott hamis eurót az észak-macedón belügyminisztérium alkalmazottja

A pénzhamisító férfit egy nagyszabású rendőrségi akció keretében fogták el.

Szerző Ripost

A koszovói rendőrség őrizetbe vette Pristinában az észak-macedóniai belügyminisztérium egy magas rangú alkalmazottját, aki a gyanú szerint legalább 2 millió darab hamis 2 eurós érmét gyártott le és hozott forgalomba - írja a Politico hírportál. A lap beszámolója szerint a kormánytisztviselő elfogására az Europol és a macedón hatóságok támogatásával, hónapokig tartó közös nyomozást követően került sor.

Tonnaszám gyártott hamis eurót az észak-macedón belügyminisztérium alkalmazottja

Az őrizetbe vett pénzhamisítóról mindösszesen annyit árult el az Europol, hogy 34 éves, és az Észak-Macedón belügyminisztérium alkalmazottja. A férfi elfogásakor a hamis pénz előállításához használt gépeket, valamint több ezer már elkészült hamis érmét foglaltak le.

Az Európai Rendőrségi Hivatal kiemelte, hogy a meg nem nevezett gyanúsítottat már hónapok óta megfigyelés alatt tartotta egy különleges nyomozócsoport, ami az Europol ügynökeiből, valamint észak-macedón és koszovói nyomozókból állt. 

Az Európai Unió Büntetőjogi Együttműködési Ügynöksége (EUROJUST) közölte, hogy feltételezésük szerint a gyanúsított mintegy 2 millió hamis 2 eurós érmét állított elő, melynek egy jelentős részét már forgalomba hozta Koszovóban. Ez nagyjából 17 tonna hamis érmét jelent. 

Az Europol most alaposan megvizsgálja a lefoglalt érméket, hogy a már forgalomba hozott hamis pénzt könnyebben kiszűrhessék a jövőben.

A több millió euró értékű hamis érme forgalomba hozatala jelentős problémát jelent Koszovónak, amely 2002-ben hivatalos fizetőeszközként vezette be az eurót a dínár mellett – annak ellenére, hogy az ország nem tagja az euróövezetnek, sem az EU-nak. Az Europol szerint a vitatott jogállású balkáni országban "járványszerűen elterjedtek a hamis euró érmék".

A koszovói rendőrség törvényszéki laboratóriuma korábban azt közölte, hogy az idei év első felében több mint harmincezer hamis érmét vontak ki a forgalomból, míg tavaly ugyanez idő alatt csak 4451 darabot.

„Míg korábban a hamis érmék nem voltak mágnesesek, és a súlyukkal is voltak problémák, a mostaniak már olyanok, mint az igaziak”

– fogalmazott korábban Vjollca Mavriqi, a labor pénzhamisítással foglalkozó szakértője.

Január elején egyébként a koszovói nemzeti bank betiltotta a dinárt, és bejelentette, hogy csak euróval lehet fizetni az ország területén, minden más pénznem csak a külföldi tranzakciók megvalósítására használható. 

Az USA és az EU tisztviselői akkor élesen bírálták a koszovói kormányt, amiért az betiltotta a szerb dinár használatát, hogy helyette az euró használatára kényszerítse a szerb etnikai kisebbséget. Az Egyesült Államok azzal vádolta a koszovói hatóságokat, hogy „szükségtelenül fokozzák az etnikai feszültségeket”, miután a szerb dinár betiltása után a kormány arra utasította a szerb kisebbséget, hogy vezesse be az eurót.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek