KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.26.

Megdöbbentő kutatás: a torinói lepel Jézus idejéből származik!

Egy teljesen új vizsgálati módszernek vetették alá a szent ereklyét.

Olasz tudósok egy csoportja újabb felfedezést tett a "torinói lepel" néven ismert vászonlepelről, amely a legenda szerint Jézus Krisztus temetési leple volt. A szent ereklyét olyan vizsgálatoknak vetették alá, melyek egyértelműen bizonyították, hogy a tárgy valóban a Megváltó korából származik, és körülbelül 2000 éves lehet. Az eredményeket a Heritage nevű tudomány folyóiratban tették közzé.

Megdöbbentő kutatás: a torinói lepel Jézus idejéből származik!

A Szentszék tulajdonában lévő torinói lepel egy katolikus ereklye, amelyet az olaszországi Torinóban, a Keresztelő Szent János-katedrálisban őriznek. A legenda szerint a lepellel a halott Jézus testét göngyölték temetéskor, és amely a föltámadás után az üres sírban feküdt. A négy méter hosszú és egy méter széles vászon számtalan tudományos vizsgálat tárgyát képezte az újabb korokban, mivel sokan kételkednek az eredetében.

A torinói leplet ezúttal egy teljes új eljárásnak, úgynevezett széles látószögű röntgenvizsgálatnak (WAXS) vetették alá, amivel sikerült megmérni a vászon öregedésének ütemét. A vizsgálatot az olaszországi Kristallográfiai Intézet kutatói végezték, és a kapott eredményekből kiszámolták a lepel születésének időpontját  - írja az olasz sajtó.

A kutatók azt is megállapították, hogy a lepel 23 fok körüli hőmérsékleten és 55 százalékos relatív páratartalom mellett 13 évszázadon keresztül is képes lehetett épen megmaradni. Mindez pedig az jelenti, hogy a 14. századból származó első írásos dokumentáció a lepelről nem cáfolja meg az ereklye eredetiségét.

Noha korábban több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a lepel valódi lehet, a tudományos konszenzus szerint az ereklye inkább középkori eredetű vagy közönséges hamisítvány.

A leplet 1389-ben Pierre d'Arcis, Troyes püspöke hamisítványnak nyilvánította, aki állítólag azonosította a hamisításért felelős művészt is, a későbbi pápák, köztük II. Gyula viszont meg volt győződve az eredetiségéről. A vita mindazonáltal még mindig tart, a bizonytalanságok és az alternatív álláspontok továbbra is fennállnak, ami megnehezíti a hitelességgel kapcsolatos végleges következtetés levonását.

A lepel középkori eredetére utaló kutatások között van az 1980-as évek végén végzett, kulcsfontosságú radiokarbonos vizsgálat, amely arra következtetésre jutott, hogy a vászon 1260 és 1390 között készült. Ez az eredmény megfelel a lelet első dokumentált franciaországi megjelenésének az 1350-es években, és azt bizonyítja, hogy az ereklye nem Jézus temetési ruhája volt.

Egyes szakértők, például a most megjelent tanulmány szerzői azonban azzal érvelnek, hogy ezek a vizsgálatok a szennyeződés miatt hibásak lehettek.

"A szövetminták általában ki vannak téve mindenféle szennyeződésnek, amelyet nem lehet teljesen eltávolítani. Ha a mintatisztítási eljárást nem hajtják végre alaposan, a szénizotópos kormeghatározás nem megbízható. Ez történhetett 1988-ban is, amint azt a kísérleti bizonyítékok is alátámasztják"

- fogalmazott Liberato De Caro, az olaszországi Kristallográfiai Intézet vezető kutatója, a tanulmány szerzője. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek