KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.27.

Alakul a szupercsapat: egy volt demokrata elnökjelölt is beállt Trump mögé

Egyre szélesebb körű összefogás kezd kirajzolódni a republikánus jelölt mögött.

Tulsi Gabbard korábbi demokrata képviselő, és a párt 2020-as elnökjelölt-aspiránsa hétfőn bejelentette, hogy Donald Trump republikánus elnökjelöltet támogatja. A bejelentésre néhány nappal azután került sor, hogy az egykor szintén demokrata színekben induló Robert F. Kennedy Jr. is a támogatásáról biztosította Trumpot - írja az AP hírügynökség.

Alakul a szupercsapat: egy volt demokrata elnökjelölt is beállt Trump mögé

Gabbard a Nemzeti Gárda szakszervezetének éves konferenciáján jelentette be, hogy beáll Trump mögé, és a kampány hátralévő időszakbán a republikánus indulót segíti. Az egykori demokrata képviselő azzal indokolta döntését, hogy szerinte Trump az egyetlen jelölt, aki "békét akar teremteni a világban, és képes visszarántani az Egyesült Államokat az atomháború széléről”.

"Fontos, hogy olyan elnökünk legyen, aki értékeli minden egyes ember életét, és akinek megvan az ereje és bátorsága ahhoz, hogy a diplomácia minden eszközét bevesse, találkozzon diktátorokkal, szövetségesekkel, ellenfelekkel és partnerekkel is, hogy békét teremtsen. És aki tudja, hogy a háború mindig az utolsó lehetőség kell, hogy legyen a céljaink elérésben. Ez a fő oka annak, hogy elkötelezett vagyok amellett, hogy mindent megtegyek Trump elnök Fehér Házba történő visszaküldéséhez. Biztos vagyok benne, hogy az első feladata az lesz, hogy visszarángasson minket a háború széléről"

- fogalmazott Gabbard, hozzátéve, hogy Kamala Harrisben nincsen meg a háború elkerülésének szándéka, sőt, a négy éves regnálása alatt Amerika közelebb került az atomháborúhoz, mint valaha. 

A támogatás bejelentése után Trump "igazi hazafinak" nevezete Gabbardot, akit a "józan esze" és a "hatalmas lelke" vezet.

A 43 éves Gabbard fényes politikai karriert futott be az elmúlt két évtizedben, minden adottsága meg volt ahhoz, hogy ne csak a Demokrata Párt, hanem az Egyesült Államok egyik vezető politikusa legyen. A Csendes-óceán közepén fekvő, az Egyesült Államok külbirtokának számító Amerikai Szamoán született, hindu vallású családban. A felmenői között vannak európaiak és szamoai őslakosok is. Később a Gabbard család Hawaiira költözött. Tulsi Gabbard 2002-ben lett tagja Hawaii állam Képviselőházának demokrata színekben, majd rá egy évre csatlakozott az amerikai hadsereghez.

A politikusi pályával egy időre felhagyva, 2004-2005-ben egy éven át Irakban szolgált, a háború időszakában. Később az Alabamai Katonai Akadémián tanult, majd 2008-2009-ben a kuvaiti amerikai katonai támaszponton teljesített szolgálatot. Gabbard lett az első nő akit kitüntetett a Kuvaiti Nemzeti Gárda.

Az amerikai hadseregből alezredesként távozott, majd visszatért a politikába. Rövid ideig Hawaii fővárosa, Honolulu önkormányzati képviselője volt, majd 2013 és 2021 között a sziget érdekeit képviselte a washingtoni szövetségi Kongresszus Képviselőházában. Összesen négy alkalommal választották a Kongresszus tagjává. Ezzel párhuzamosan, 2013 és 2016 között a párt országos vezetőségének, a Nemzeti Demokrata Bizottságnak (Democratic National Committee-DNC) volt az alelnöke. Gabbard volt az amerikai törvényhozás első hindu vallású, illetve szamoai őslakos hátterű politikusa.

Tulsi Gabbard 20 évik politizált demokrata színekben

Gabbard 2020-ban elindult a Demokrata Párt előválasztásán. Noha a politikus az online térben népszerű volt, ez nem tudott szavazatokká átalakulni. Egyetlen komoly sikere az volt, hogy Kamala Harrist kiütötte a versenyből miután rámutatott, hogy Harris milyen kétségbevonható dolgokat tett államügyészként. Miután visszalépett, Gabbard Joe Bident támogatta, igaz, sok kritikát fogalmazott meg vele szemben.

A 2020-as elnökválasztást követően Gabbard egyre inkább eltávolodott a politikai közösségétől, 2022 októberében pedig bejelentette, hogy kilép a Demokrata Pártból és függetlenként folytatja a karrierjét.

"Nem tudok tovább a mai értelemben vett Demokrata Pártban maradni, amely most már teljes mértékben egy elitista, háborúpárti összeesküvés irányítása alá került, és amely minden témát faji kérdéssé alakít át, továbbá szítja a fehérellenes rasszizmust"

- fogalmazott akkor Gabbard, aki mindenekelőtt azt kifogásolta, hogy a demokraták politikája belerángathatja az Egyesült Államokat egy nukleáris háborúba, utalva az orosz-ukrán katonai konfliktusra.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek