KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.30.

Pestisjárvány tört ki Görögországban, rengeteg állatott kellett levágni

Az egész országban szigorú intézkedéseket vezettek be.

Állategészségügyi vészhelyzetet hirdettek Görögországban, miután szinte valamennyi megyében felütötte a fejét a „kecskepestisnek” nevezett, rendkívül fertőző betegség - jelentette a BBC a görög mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása alapján.

Pestisjárvány tört ki Görögországban, több ezer állatot kellett levágni

A vészhelyzet idejére betiltották a juhok és kecskék tenyésztésre, hizlalásra és vágásra történő szállítását az ország egész területén. Egy friss jelentés szerint a kecskepestis járványos elterjedése leginkább a közép-görögországi Larissza térséget és a déli Korinthoszt érinti. Amióta a betegség július 11-én először megjelent az országban, már legalább 7000 állat kényszervágását rendelték el, de ez a szám biztosan tovább fog növekedni a következő időszakban.

A görög mezőgazdasági minisztérium hétfői közleménye szerint a tilalmat a betegség terjedésének és felszámolásának korlátozása céljából vezették be. Kiemelték, hogy tájékoztatták az állattenyésztőket, sajtkészítőket, vágóhidak tulajdonosait és takarmányszállítókat az új tilalomról. A hétvégén a minisztérium illetékesei sürgős megbeszéléseket is tartottak azon régiók helyi hatóságaival, ahol új eseteket észlelték.

Egyelőre vizsgálat folyik a járvány forrásának megállapítására, nem zárva ki a külföldről érkező behozatalt. Görögország az Európai Unióval és a blokk tagállamainak állategészségügyi szolgálataival is kapcsolatot tart. Az EU szabályozása szerint a teljes állományt le kell selejtezni a kecskepestis megerősítése után, majd a fertőzött gazdaságot fertőtleníteni kell.

A járványkitörés kapcsán fontos elmondani, hogy Görögországban él a legtöbb kecske Európában, és az ország büszke kecske- és juhtejből készült feta sajtjára.

Kecskepestisnek egyébként a "Peste des Petits Ruminants" (PPR) nevű vírus által okozott megbetegedést nevezik. A kórokozó elsősorban a kecskéket és a juhokat érinti, de a tevéket és a vadon élő kérődző állatokat is képes megbetegíteni. A PPR vírus a fertőzött állatok 80-100 százalékát elpusztítja, emberre viszont nem veszélyes. A kór ellen jelenleg nem áll rendelkezésre védőoltás.

A betegséget először 1942-ben azonosították Elefántcsontparton , és azóta a világ több mint 70 országában észlelték. 

A görög kormány bejelentései kapcsán a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség arról tájékoztatja a hazai juhtartókat, hogy Görögország után Romániában is sorozatosan jelentik a kecskepestises megbetegedéseket, főként az ország Fekete-tengerrel határos megyéiben. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek