Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.23.

Palotapuccs: Joe Biden zsarolás hatására lépett vissza

A demokrata pártelit hetekig fúrta az elnököt.

Joe Biden amerikai elnök nem önszántából, hanem zsarolás hatására lépett vissza az elnökjelöltségtől - írja bennfentes forrásokra hivatkozva a New York Post amerikai napilap online kiadása, amely "palotapuccsnak" nevezte az elnök félreállítását. A portál értesülései szerint Kamala Harris alelnök, valamint a kabinet több vezető minisztere szemtől szembe megmondta Bidennek, hogyha nem lép vissza, a 25. alkotmánykiegészítésre hivatkozva alkalmatlannak nyilvánítják, megfosztják a hivatalától, és már a mostani ciklusát sem töltheti ki teljesen.

Palotapuccs: Joe Biden zsarolás hatására lépett vissza

Mint ismert, Joe Biden július 21-én, vasárnap jelentette be, hogy visszalép az elnökjelöltségtől. Az elnök – aki Covid-19 fertőzés miatt az elmúlt napokat elkülönülve töltötte delaware-i otthonában – a közösségi oldalain tette közzé a visszalépéséről szóló közleményét. Ebben azt közölte, hogy alelnökét, Kamala Harrist támogatja maga helyett a demokrata párt elnökjelöltjeként.

Egy Biden-családhoz közeli forrás azt mondta a New York Postnak, hogy a Demokrata Párt vezetése a június végén tartott elnökjelölti vita után döntötte el, hogy "bármi áron" félre állítják az elnököt. A vita során ugyanis Biden nemcsak igazolta a szellemi és fizikai állapotával kapcsolatos félelmeket, hanem bizonyította, hogy a helyzet még annál is rosszabb, ahogyan azt a jobboldali sajtó túlzóan bemutatja.

A televíziós vita óta eltelt hetekben a demokrata pártelit szinte mindent bevetett, hogy meggyőzze Bident a visszalépésének szükségességéről. Kezdetben szépen kérték, majd fokozatosan egyre határozottabban követelték tőle, hogy álljon félre. Ez a folyamat végül egy nyílt zsarolásban csúcsosodott ki múlt héten, amikor Kamala Harris és a kormánytagok többsége megfenyegette Bident, hogy élesítik vele szembe a 25. alkotmánykiegészítést, és erővel félreállítják. 

Állítólag az elnök, akinek soha nem állt szándékában kiszállni a versenyből, végig a kampány folytatásáról beszélt, csak ennek hatására döntött úgy, hogy kiszáll a versenyből.

A 25. alkotmánykiegészítés az amerikai elnök utódlásáról rendelkezik olyan rendkívüli esetekben, ha a kormányfő lemond, meghal, vagy bármilyen okból kifolyólag cselekvésképtelenné válik. A törvényt 1965-ben, John. F. Kennedy elnök meggyilkolása után fogadta el a Szenátus.

A kiegészítés alkalmazása rendkívül körülményes, különösen akkor, ha az elnököt alkalmatlannak kell nyilvánítani. Erről a 4. szakasz rendelkezik, mely szerint az elnök alkalmatlanságát az alelnök, a végrehajtó miniszterek többsége, vagy egy, a Kongresszus által kinevezett felülvizsgálati testület állapíthatja meg. Ha ez megtörténik, a Képviselőháznak és a Szenátusnak is kétharmados többséggel kell megszavaznia az elnök alkalmatlanságát.

A 4. szakasz alapján még sosem nyilvánítottak alkalmatlannak elnököt. Ehhez legközelebb Ronald Reagen került, amikor 1981 márciusában fegyveres merényletet követtek el ellene, és életmentő műtéten esett át. A kabinet tagjai ekkor előkészítette az alkalmatlanná nyilvánításhoz szükséges papírmunkát, de végül soha nem írták alá azt.

A New York Post beszámolója szerint egyébként a zsarolás elméletét erősíti, hogy Joe Biden elnök vezető munkatársait vasárnap 13 óra 45 perckor értesítették hogy visszalép a 2024-es jelöltségtől, pontosan egy perccel azelőtt, hogy 13:46-kor az üzenetet nyilvánosságra hozták.

Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja a demokrata párt jelölési joggal rendelkező delegáltjainak többsége – derül ki a kedden közölt összesítésekből.

Az AP hírügynökség összegzése szerint a demokrata elnökjelölő gyűlésén szavazattal rendelkező előválasztáson kiválasztott 3949 delegált közül kedd reggelig 2688 Kamala Harrisnak ígérte voksát.

Az év első felében az Egyesült Államok minden államában megrendezett előválasztások eredményeként Joe Biden 3904 delegálti vokssal rendelkezett, ugyanakkor visszalépését követően a delegáltak döntésén múlik, hogy ki támogatnak.

Joe Biden vasárnap, a visszalépéséről szóló bejelentésével egy időben azt is közölte, hogy maga helyett alelnökét, Kamala Harrist ajánlja elnökjelöltnek. Az elnök hétfőn telefonon kapcsolódott be Harris kampányeseményébe, ahol azt ígérte, hogy segíti és részt vesz az új elnökjelölt kampányában.

Az alelnök választási küzdelmének szervezését Joe Biden kampányszervezete vette át, amelyet többségében az elnök eddigi kampányfőnökei irányítanak.

Kamala Harris elnökjelöltségét a Kongresszus demokrata tagjainak túlnyomó többsége biztosította támogatásáról washingtoni idő szerint kedd reggelig.

Hétfőn a legbefolyásosabb demokrata politikusok közül Nancy Pelosi volt képviselőházi elnök közölte, hogy támogatja Harrist elnökjelöltként, ugyanakkor a képviselőház és a szenátus több vezető demokrata tagja egyelőre nem állt be mögé, és egyelőre Barack Obama volt elnök sem biztosította támogatásáról.

Kedden George Clooney filmszínész közleményben tudatta, hogy Kamala Harrist támogatja. A hollywoodi sztár tavasszal még Joe Biden nagyszabású kampányadomány-gyűjtő eseményének műsorvezetőjeként szerepelt, ugyanakkor július elején nyilvánosan is csatlakozott azokhoz, akik az elnök visszalépését kérték.

A Demokrata Párt hivatalos elnökjelölő konvencióját augusztus 19-22. között tartják Chicagóban.

Joe Biden azt ígérte, hogy személyesen is részt vesz alelnöke Kamala Harris elnökválasztási kampányában, az amerikai elnök hétfőn közölte elhatározását, amikor telefonon csatlakozott Kamala Harris Delaware államban tartott kampányeseményéhez.

Joe Biden az elnökjelöltségtől való visszalépéséről tett bejelentése óta első alkalommal szólalt meg a nyilvánosság előtt, és hangsúlyozta: „nem megy sehova”, kitölti az elnöki mandátumát, ami 2025 januárjáig tart.

Kamala Harris megfizethető lakhatást és méltányos béreket, valamint a középosztály megerősítését ígérte választási programjának elemeként. Továbbá élesen bírálta Donald Trumpot, akiről azt mondta, hogy egykori kerületi ügyészként „ismeri a fajtáját”.

Kamala Harris elnökjelöltségét Joe Biden elnök vasárnap biztosította támogatásáról, miután bejelentette visszalépését az elnökválasztástól.

Az alelnök elnökjelöltsége mögé állt a Kongresszus demokrata tagjainak mintegy kétharmada, és kampányának hétfői bejelentése szerint bő egy nap alatt 81 millió dollár kampánytámogatás folyt be.

A demokrata párti szabályok szerint Joe Biden nem ruházhatja át hivatalosan az elnökjelötséget, hanem arról az elnökjelölő konvención a delegáltak szavazatai döntenek, ott kell elnyerni a többséget. A Demokrata Párt augusztus 19. és 22. között Chicagóban tartja az elnökjelölő országos gyűlését.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek