KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.22.

Ezrével nyílnak a színes virágok a világ legszárazabb sivatagában

Közel tíz éve nem látott természeti csoda történt.

A szokatlanul heves esőzések következtében virágba borult a Chile északi részén található Atacama-sivatag, amit a tudósok a Föld legszárazabb - nem sarkvidéki - régiójának tartanak - írja a Reuters hírügynökség.

Ezrével nyílnak a színes virágok a világ legszárazabb sivatagában

A lenyűgöző természeti jelenség neve spanyolul "Disierto Florida" (virágzó sivatag), ami néhány évente szokott bekövetkezni a nyári hónapokban, ha a lehulló csapadékmennyiség és a hőmérséklet ideális együttállása ennek teret enged. Az elmúlt 40 évben mindösszesen 15 alkalommal fordult elő a bámulatos természeti jelenség, amit 2015 óta nem észlelték, ezért nagy meglepetést keltett a helyiek és a turisták körében.

"Ez egy nagyon törékeny ökoszisztéma. Ezeket a virágokat akár egy kicsivel kevesebb vagy egy kicsivel több eső is kiszakíthatja abból a fajta egyensúlyból, amiben vannak és megváltoztathatja őket. Egyedülálló ökoszisztéma abban az értelemben, hogy az itt túlélő növényeknek van egy nagyon különleges stratégiájuk, amely lehetővé teszi számukra a túlélést" 

- fogalmazott Andrea Loaiza biológus, chilei Ökológia és Biodiverzitás Intézet kutatója.

A mostani virágzás különlegességét az adja, hogy a déli féltekének jelenleg tél van. Szakértők szerint az El Nino által előidézett esőzések miatt bújtak ki idén idő előtt a földből a virágok.

"Az áprilisban hullott 11-12 milliméter csapadék és a földfelszínt éjjelente benedvesítő alacsony szintű felhők hozzájárultak a virágok feléledéséhez" – mondta el César Pizarro, a chilei természetvédő hatóság munkatársa

A szakértő rámutatott, hogy az Atacama sivatagban vissza-visszatérő jelenségnek semmi köze az északi féltekén tapasztalható "virágzó sivatagokhoz", amelyek csúcspontján több mint 200 növényfaj virágzik egyszerre. Ezzel szemben az Atacama-sivatag mostani virágba borulásának „főszereplője” a homokos területeket kedvelő "pata de guanaco" nevű lila virág, amelynek alig van szüksége vízre. A növény "alvó" magvai akár évtizedekig is életben maradhatnak, miközben minimális mennyiségű vízre várnak a csírázáshoz és a virágzáshoz.

2022-ben egyébként a chilei kormány bejelentette, hogy egy új nemzeti parkot hoz létre az Atacama-sivatagban, hogy megvédje a természeti jelenséget előidéző ritka virágokat, valamint a vadon élő állatokat, köztük a rovarokat, hüllőket és madarakat. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek