Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.12.

Erdogan óva intette a NATO-t egy Oroszország elleni háborútól

A háborúpárti vezetők orrára koppintott a török elnök.

A Washingtonban tartott NATO csúcstalálkozó után Recep Tayyip Erdogan óva intett attól, hogy a NATO háborús konfliktusba keveredjen Oroszországgal. A török elnök szerint a katonai szövetség jelenlegi politikai irányvonala ellenőrizetlen eszkalációt idézhet elő, ezért önmérsékletre szólította fel a tagállamokat, továbbá kijelentette, hogy a diplomáciai megoldást minden körülmények között opcióként kell kezelni.

Erdogan óva intette a NATO-t egy Oroszország elleni háborútól

"Nyíltan megosztottam a véleményemet, miszerint soha nem szabad megengedni, hogy a NATO részese legyen az ukrajnai háborúnak. A NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontáció kilátása kétségtelenül aggasztó. Sürgettem a vezetőket, hogy minden olyan lépést kerüljünk el, amely ehhez az eredményhez vezethet. Azt is hangsúlyoztam, hogy a diplomáciát nem szabad kizárni, és hogy a tárgyalások nem feltétlenül jelentenék egyik fél feltétel nélküli megadását sem"

- fogalmazott Erdogan a NATO létrejöttének 75. évfordulóján tartott csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

Erdogan hangsúlyozta, hogy Törökország, amely más NATO-tagoktól eltérően nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, támogatja „Ukrajna területi integritását és szuverenitását”.

Törökország, amelynek a hadserege az egyik legnagyobb a NATO-tagállamok közül, az Ukrajna elleni orosz invázió 2022. februári kezdete óta kiegyensúlyozott viszonyra törekszik Oroszországgal és Ukrajnával egyaránt. Miközben Ankara drónokat szállít az ukrán hadseregnek, kategorikusan elzárkózik attól, hogy csatlakozzon a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozva Erdogan tavaly kijelentette, hogy Ukrajna kétségtelenül megérdemli a NATO-tagságot.

Sajtótájékoztatója során Erdogan beszélt még a Sanghaji Együttműködési Szervezetről (SCO), aminek Törökország 2012 óta a partnerországa. „Nem gondoljuk, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet a NATO alternatívája volna” – fogalmazott a török államfő.

Erdogan 2022-ben még azt jelentette be, hogy csatlakozni kíván a Nyugattal feszült viszonyban álló több országot, így Oroszországot, Kínát és Iránt is tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezethez. Erdogan a múlt héten részt vett a szervezet asztanai csúcstalálkozóján, mint „párbeszédben részt vevő partner”, és találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Békemissziója részeként a török elnökkel tárgyalt Orbán Viktor

A török elnök háborúval kapcsolatos kijelentései kapcsán érdemes felidézni, hogy Orbán Viktor Washingtonban tárgyalást folytatott Erdogannal, és a magyar békemisszió támogatására kérte a török kollégáját.

A háború kezdeti szakaszában egyébként Törökország sikeresen tető alá hozott egy béketárgyalást a szemben álló felek között, 2022 márciusában Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is találkoztak, de az egyeztetések nem vezettek eredményre. 2022 nyarán azonban Törökország és az ENSZ közvetítésével sikerült megállapodást kötni a két félnek a fekete-tengeri gabonaszállításokról. Ezt az egyezményt 2023 nyarán Moszkva felrúgta.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek