Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.15.

18 éveseket küldene az ukrajnai frontra az USA volt NATO-nagykövete

Ivo Daalder az amerikai intervenciós politika egyik leghangosabb támogatója.

Ukrajnának a 18 éveseket is be kellene soroznia, ezzel ugyanis jelentősen megnőne az Oroszország fölött aratott totális győzelem valószínűsége - jelentette ki Ivo Daalder, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövete egy napokban megjelent lapinterjúban.

18 éveseket küldene az ukrajnai frontra az USA volt NATO-nagykövete

"Ezt a háborút 40 évesek vívják, ami a történelemben egyetlen alkalommal sem fordult még elő. Ukrajnának meg kell szereznie a 18 éveseket, meg kell szereznie a 20 éveseket, és meg kell szereznie a 21 éveseket, amelyre a világ többi részén minden hadsereg támaszkodik"

- fogalmazott Daalder, hozzátéve, hogy emellett a NATO-nak is többet kell tennie annak érdekében, hogy Ukrajna legyőzhesse Oroszországot.

Daalder egyébként a Barack Obama vezette amerikai adminisztráció NATO-nagykövete volt, jelenleg pedig a Chicagói Globális Ügyek Tanácsának (Chicago Council of Global Affairs) elnöke. Erről a szervezetről röviden azt érdemes tudni, hogy pénzügyi nagyvállalatok finanszírozzák, és az Egyesült Államok intervenciós politikáját hirdeti. 

Az egykori NATO-követ megjegyzései kapcsán fontos elmondani, hogy Oroszországban és Ukrajnában is létezik fiatal felnőtt férfiakra vonatkozó kötelező katonai szolgálat, de 18 éveseket mindkét országban tilos a frontra küldeni.

Oroszországban legutóbb tavasszal történt tömeges mozgósítás, miután Vlagyimir Putyin aláírta a rutinszerű sorozási kampányt előíró rendeletet, amelynek keretében 150 ezer állampolgárt hívtak be kötelező katonai szolgálatra.

Ukrajnában május második felében lépett életbe az új mozgosítási törvény, amely 27 évről 25 évre szállította le a ukrán fiatalok besorozhatóságának korhatárát. A jogszabály értelmében a hadköteles korúaknak kötelező jelentkeznie a toborzóirodáknál, továbbá maguknál kell tartaniuk a katonakönyvüket. Akik ezt elmulasztják megtenni, azokkal szemben szigorú szankciókat alkalmazhatnak. Letilthatják a bankkártyáikat és telefonos SIM-kártyáikat, megvonhatják vezetői engedélyüket, semmilyen típusú lejáró személyi okmányukat nem hosszabbíthatják meg, valamint nem rendelkezhetnek szabadon ingatlanjaik felett.

A törvény hatályba lépése után Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra buzdította az ukrán állampolgárokat, hogy fogadják el az új szabályokat, mondván, azok "erősítik a védekezést, több egységet építenek, és harcba szállnak az orosz agresszorokkal szemben".

Roman Lozinsky ukrán parlamenti képviselő a múlt hónapban kijelentette, hogy a mozgósítási korhatárt tovább lehet csökkenteni.

Úbb hadköteles férfi holttestére bukkantak ukrán határőrök a Tiszában – közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat a Facebookon.

A tájékoztatás szerint a férfi Romániába akart átszökni, és eközben fulladt bele a folyóba, amelyen át akarta elhagyni Ukrajnát. A holttestet 30 méterre a folyó Ukrajnához tartozó partjától találták meg. A Tisza egy szakaszon Magyarországgal és Romániával is határfolyót képez.

Az ukrán hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy az idei év eleje óta már tizenhatan fulladtak bele a Tiszába, miközben próbálták a túlpartot úszva elérni.

Összesen eddig mintegy 40 olyan ukrán állampolgárról tudni, akik ilyen körülmények között vesztették életüket.

Az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnában a hadiállapot kihirdetése óta a 18-60 éves, hadköteles korú férfiaknak csak kivételes esetekben engedélyezik, hogy elhagyják az ország területét.

Ennek ellenére sokan próbálkoznak átjutni a zöldhatáron, mindenekelőtt a környező európai uniós tagországokba. Az ukrán védelmi tárca adatai szerint a háború kitörése óta több mint 400 ezer férfi ellen adtak ki körözést, mert figyelmen kívül hagyták a katonai behívókat.

Több százezer hadkötelest köröznek már Ukrajnában. Ők azok, akik nem jelentkeztek a sorozóközpontokban, vagy nem adták meg adataikat a hadseregnek. Rájuk hamarosan teljes vagyonelkobzás vár. Egyre többen döntenek úgy, hogy elszöknek az országból. A Tiszánál már szögesdrótot is építettek a hatóságok, hogy ezt megakadályozzák.

A Híradóban bemutatott felvételek az észak-ukrajnai Rivnéven készültek. Két rendőr teper a földre egy hadkötelest. A videót készítő nő azt mondta, tanúskodni fog, hogy

az egyenruhások erőszakkal vitték el a férfit.

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frnakivszkban egy futballpályáról edzés közben próbálták elvinni a focistákat, az akcióban hadkiegészítők és rendőrök közösen vettek részt. Az eset dulakodásba torkollott. De hasonló eseteket rögzítettek a Kárpátok pihenőhelyein is, ahol fegyverrel kényszerítették a férfiakat, hogy velük menjenek.

Kárpátalján is brutális méreteket öltött az embervadászat.

„Fojtogattak, eltörték az ujjaimat, kihívtuk a rendőrséget, de azok az ő pártjukat fogták. Ez törvénytelen, semmit sem tesz a rendőrség. Betettek egy autóba, erőszakoskodtak velem, nincs ehhez joguk” – panaszolta egy a férfi.

Nem volt ilyen szerencséjük a toborzóknak a nyugat-ukrajnai Vorohtán, ott ugyanis a lakók tüntetést szerveztek ellenük. A hegyvidéki üdülőövezet lakói azt követelték, hogy számolják fel a település határában felállított ellenőrző pontot, mert rontja a turizmust.

A falu feldühödött lakói az árokba tolták a hadkiegészítők autóját.

Kijev a tiltakozások ellenére az év végéig legalább 200 ezer embert kíván mozgósítani.

„Biztos vagyok benne, ha a jelenlegi tempóban folytatódik a mozgósítás, úgy év végére feltöltjük az összes egységünket. Év végére simán összeszedünk kétszázezer embert” – mondta Roman Kosztenko ukrán parlamenti képviselő, az SZBU ezredese.

Közben már több mint 400 ezer olyan személy ellen adtak ki körözést Ukrajnában, akik nem jelentek meg a területi toborzóközpontokban vagy megszegték a katonai nyilvántartás szabályait.

„Aki nem frissítette az adatait időben a hadkiegészítőknél, arról a bíróság fog dönteni, és ideiglenesen be kell vonni a jogosítványát. Nem számít, kinek a nevén van az autó, míg nem frissíti az adatokat, semmilyen gépjárművet nem használhat”– mondta egy ügyvéd. Hat nap múlva lejár a türelmi idő, amelyet a hadköteles korúak kaptak arra, hogy jelentkezzenek adategyeztetésre, ha ezt nem teszik, megbírságolhatják őket és a vagyonukat is elkobozhatják. Emiatt egyre többen próbálnak elszökni Ukrajnából.

A hatóságok már a Tisza köré is szögesdrótot húztak, hogy ezt megakadályozzák.

Eközben csütörtökön az ukrán határőrszolgálat azt közölte: újabb hadköteles férfi holttestére bukkantak ukrán határőrök a Tiszában. Az idei év eleje óta már tizenhatan fulladtak bele a Tiszába, miközben próbálták a túlpartot úszva elérni.

Összesen eddig mintegy 40 olyan ukrán állampolgárról tudni, akik ilyen körülmények között vesztették életüket.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek