Létrehozva: 2024.06.12.

Hidegháború újratöltve: orosz hadihajók érkeztek Kubába

Havanna "régi barátként" fogadta az oroszokat.

Három hadihajóból és egy nukleáris meghajtású tengeralattjáróból álló orosz haditengerészeti különítmény érkezett Kuba fővárosának kikötőjébe szerdán - jelentette a CBS hírportál. Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint az orosz egység érkezésében nincsen semmi rendkívüli, ugyanis Havanna számtalan alkalommal fogadott orosz hadihajókat az elmúlt években. Geopolitikai elemzők azonban azt állítják, hogy a mostani orosz flotta mérete minden korábbinál nagyobb, amivel Vlagyimir Putyin egyértelműen azt kívánja jelezni az Egyesült Államoknak, hogy Oroszország is képes katonailag beavatkozni a világ bármelyik pontján.

Hidegháború újratöltve: orosz hadihajók érkeztek Kubába

Sajtóbeszámolók szerint az orosz különítmény az Admiral Gorskov fregattból, a Kazany atom-tengeralattjáróból, a Pasin olajszállító tartályhajóból és a Nyikolaj Csiker mentőhajóból áll, melyek szerdától jövő hétfőig állomásoznak Havanna kikötőjében.

Alekszandr Mojzejev, az orosz haditengerészet főparancsnoka arról adott tájékoztatást, hogy a Kubába vezető úton a hajók „precíziós rakéták kilövésével” tartottak gyakorlatokat. Úgy tudni, hogy a kubai látogatást követően a hadihajók légi és haditengerészeti gyakorlatsorozatot hajtanak végre a Karib-tengeren, majd Venezuelába hajóznak.

"Oroszország nyilvánvalóan ezzel jelzi nemtetszését azzal kapcsolatban, amit Ukrajna érdekében teszünk"

- fogalmazott John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója, hozzátéve, hogy figyelemmel kísérik az orosz hadihajókat.

Elemzők szerint a legnagyobb figyelmet amerikai részről a Kazany atommeghajtású tengeralattjáró kapja, a jármű ugyanis képes Kalibr típusú cirkálórakétákat kilőni, melyek hatótávolsága akár 2,500 kilométer is lehet, vagyis elvileg elérhetik Washingtont, New Yorkot és Chicagót is. A fegyverek nukleáris robbanófejekkel is felszerelhetők. Úgy tudni, hogy az amerikai légierő egy P-8 Poseidon „tengeralattjáró-vadász” repülőgéppel követi nyomon az atom-tengeralattjárót, amíg az a térségben tartózkodik.

Az amerikai külügyminisztérium tisztviselői azt hangsúlyozták, hogy az orosz katonai tevékenység rutinszerű a térségben, ami nem jelent veszélyt az Egyesült Államokra nézve. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy az orosz hajók egy rendkívül feszült pillanatban érkeztek az USA közelébe, múlt héten ugyanis Joe Biden engedélyezte Ukrajnának, hogy amerikai fegyverekkel hajtson végre mélységi csapásokat Oroszországban.
 

Havanna azt közölte, hogy az orosz hajók látogatása összhangban van a Kuba és az Oroszországi Föderáció közötti baráti kapcsolatokkal, és szigorúan megfelel a nemzetközi szabályoknak, hangsúlyozva, hogy egyik hajó sem hordoz atomfegyvert, és horgonyzásuk nem jelent veszélyt a térségre. A kubai külügy hangsúlyozta, hogy az orosz hadihajók érkezését nem lehet párhuzamba állítnai az 1962-es kubai rakétaválsággal.

Az orosz védelmi minisztérium még nem kommentálta a kubai látogatást, de májusban bejelentette, hogy egy haditengerészeti különítmény, élén az Admiral Gorskov fregattal „hosszú távú expedícióra” indul, melynek célja a haditengerészeti jelenlét biztosítása lesz a hadműveleti szempontból fontos területeken.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek