KÜLFÖLD

Szerző P. E.

Létrehozva: 2024.06.25.

Hegyméretű bolygógyilkos aszteroida robog a Föld felé

Csütörtökön kerül közel szülőbolygónkhoz.

Egy hatalmas "bolygógyilkos" aszteroida száguld a Föld felé 93 000 km/h sebességgel. A „potenciálisan veszélyes”, hegy méretű objektum az egyik legnagyobb űrkő, amely több mint egy évszázada a Föld közelében haladt el. A 2011 UL21 aszteroida nevű aszteroida június 27-én robog el mellettünk.

aszteroida
Fotó: Pixabay

A 2011 UL21 nevű aszteroida egy Föld-közeli kisbolygó, ami azt jelenti, hogy keringési pályája alkalmanként 1,3 csillagászati ​​egységen (AU) belülre kerül a Naphoz képest – vagyis nagyjából 1,3-szorosa a Föld és a Nap közötti átlagos távolságnak. Háromévente egyszer kerüli meg a Napot. Korábbi megfigyelések alapján az űrkőzet a SpaceReference.org szerint valahol 1,7-3,9 kilométer széles, ami azt jelenti, hogy az Európai Űrügynökség ( ESA) adatai szerint az ismert földközeli aszteroidák 99%-ánál nagyobb.

A 2011-es UL21 valószínűleg legalább 10-szer kisebb, mint a Földet valaha elért legnagyobb űrkőzet, a Vredefort aszteroida, és körülbelül ötször kisebb, mint az, amely körülbelül 66 millió évvel ezelőtt kiirtotta a dinoszauruszokat. Bár a 2011 UL21 esetleges hatása kevésbé lenne extrém, mint ezek a történelmi ütközések, az aszteroida továbbra is képes kontinentális léptékű károkat okozni, és elegendő törmeléket kilökni a légkörbe ahhoz, hogy jelentős éghajlati változásokat idézzen elő.

A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) szimulációi szerint június 27-én az UL21 körülbelül 4,1 millió mérföldre (6,6 millió km-re) közelít a Földhöz. Ebből a távolságból a NASA potenciálisan veszélyes objektumnak tekinti. Ez azonban még mindig körülbelül 17-szer távolabb van bolygónktól, mint a Hold.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek