Létrehozva: 2024.06.21.

Úgy tűnik, hamarosan elbúcsúzhatunk a narancstól is

A globális felmelegedés újabb áldozata a narancs lehet a kávé és a csokoládé után, ugyanis az elmúlt évek adatai szerint negyedével csökkent a terméshozam világ legnagyobb beszállítójának számító Brazíliában.

Főleg egy nyári reggelen, ébredés után tud nagyon jólesni egy pohár hideg narancslé, persze sokan kevernek bele vodkát, míg mások lekvárként, azaz marmalade formájában fogyasztják előszeretettel. Mindannyiuk számára rossz hírünk van, ugyanis egy friss tanulmány  - amit a Fundecitrus Kutató Egyesület végzett a brazil narancsfarmok, kereskedők és feldolgozók adatai, beszámolói alapján -, vészjósló eredményre jutott. 

Fotó: Pexels.com (Képünk illusztráció) / Quang Nguyen Vinh

Az első szöget a narancs koporsójába a citruslevélbolha okozta baktérium verte bele, ami nem csak a termésre, de magára a narancsfára is hatással volt. Ezt megfelelő permetszerrel sikerült kordában tartani, az igazán jelentős kárt azonban a klímaváltozás hatásai jelentik. Az extrém erős El Niño jelenség és a vízhiány úgy tűnik, megoldhatatlan problémákat okoz. A terméshozam csaknem egyötödével kevesebb az eddigieknél. A vészjósló jeleket az Egyesült Államokban is észrevették, ami a második legnagyobb termelője a narancsnak. Ez jelentős drágulást idéz elő, így akár luxuscikké válhat a narancs

A megmentő mandarin 

Több cég úgy próbál reagálni a narancsválságra, hogy mandarinlevet kínál helyette, más gyümölcslé készítésére szakosodott vállalatok pedig új, ízesített teákat és wellness shotokat dobnak piacra, hogy behozzák a narancs miatti kiesésből adódó anyagi veszteségeit. A szakértők szerint valamennyi narancstermelésben érintett vállalat ezen utak valamelyikét fogja követni. Emellett a genetika kínálhat megoldást, azaz a citrusnemesítőknek olyan narancsot kell előállítaniuk, ami ellenáll a betegségeknek, és a klímaváltozás hatásainak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek