KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.23.

Ez a rémes valóság: Fico merénylőjének nevét viseli egy utca Pozsonyban

Fico merénylőjének nevét viseli egy utca Pozsonyban, ám úgy néz ki, ez a helyieket egy kicsit sem zavarja.

Ahogy arról lapunk többször beszámolt, május 15-én kora délután egy Nyitrabányán tartott, kihelyezett kormányülést követően egy merénylő több lövést adott le a szlovák miniszterelnökre. Robert Ficót mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai kórházba. A politikus életveszélyes sérüléseket szenvedett. A 71 éves Juraj Cintula úgy véli nem követett el semmi rosszat, sőt hősnek tartja magát. Pozsonyban jelenleg az egyik utca neve is a merénylőre emlékezteti a szlovákokat.

A pozsonyi Cintulová utca táblája   Fotó: Google Maps

Bár a lakosok nem akarják átnevezni, de a pozsonyi Cintulova utca a merénylet óta más jelentőséggel bír mint korábban. A Cintulova utca a pozsonyi Újváros és Rača kerületek határán található. Bár az utcát egy szlovák történészről nevezték el, ma már a lévai támadó nevéhez kötik. 

Az utca Víťazoslav Cintula történészről, térképészről és középiskolai tanárról, az 1900-as népszámlálás szerinti Szlovákia néprajzi térképének szerzőjéről kapta a nevét. Ő 1911. március 22-én halt meg

 - öntött tiszta vizet a pohárba Jakub Lazarčík, a Pozsony-Újváros önkormányzat kommunikációs osztályának munkatársa. 

Nem ez az egyetlen utca Szlovákiában, amelyet Víťazoslav Cintulról neveztek el. Búrszentmiklósón, a történész szülőfalujában is találhatunk utcát ugyan ezzel az elnevezéssel.

A Pozsony-Újváros-i Önkormányzat nem jegyzett fel semmilyen panaszt vagy kérést a lakosoktól a Cintulova utca nevének megváltoztatására, így a kerület vezetősége sem gondolkodik a változtatáson. 

Ilyen ügyekben a főváros figyelembe veszi az érintett lakosok, azaz az ilyen utcákban állandó lakcímmel rendelkezők igényeit és szükségleteit. A közterület vagy utca elnevezésére vagy átnevezésére vonatkozó javaslatok megvitatásakor figyelembe veszik az ügy költségvonzatát is, különös tekintettel az érintett terület lakóira

 - magyarázta a Pravda nevű lapnak Peter Bubla, a fővárosi tanács szóvivője.

Rámutatott, hogy egy lakott terület esetében ez egyúttal az érintett területen élő lakosok személyi igazolványának megváltoztatását vagy a vállalatok székhelyének címének megváltoztatását is jelentené.

Az Ön által említett konkrét utca esetében semmilyen panasz nem érkezett

 - zárta Bubla.

Robert Fico és Orbán Viktor
Fico megbocsátott merénylőjének  Fotó: AFP

Fico megbocsátott támadójának

A közvéleményt befolyásolhatja az is, hogy Fico nem jelenti fel, és kártérítést sem kér támadójától. Sőt, megbocsát támadójának, mert úgy érzi, neki kell megtennie az első lépést. A szlovák politikus hozzátette még, hogy Cintula az ellenzék aktivistája. Fico a videóban elmondta: szerinte a tomboló gyűlölet miatt lőtt rá a támadója, de ő maga nem tesz ellene jogi lépéseket. Emellett köszönetet mondott az orvosoknak azért a műtétért, amivel megmentették az életét a támadás után. 

"Nem érzek gyűlöletet az iránt az idegen iránt, aki meglőtt engem. Nem teszek jogi lépéseket ellene és nem kérek kártérítést. Megbocsátok neki és hagyom, hogy maga dolgozza fel, mit miért tett. Ő csak egy hírvivője annak az ördögi politikai gyűlöletnek, amelyet a sikertelen és frusztrált ellenzék alakított ki Szlovákiában mára kezelhetetlen mértékben"

- fogalmazott Robert Fico.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek