KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.24.

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

Jóval több mint százmilliárd dollár értékű hadianyag érkezett eddig Ukrajnába.

Egy évnyi politikai patthelyzet után Joe Biden amerikai elnök csaknem 61 milliárd dollár értékű katonai támogatást hagyott jóvá Ukrajna számára áprilisban, pénteken pedig arról döntöttek, hogy további 275 millió dolláros katonai segélyt küldenek a háborúban álló országba, hogy Kijev megállíthassa az orosz offenzívát Harkiv térségében – közölte két amerikai tisztviselő az AP-vel. 

ATACMS rakéta
HIMARS rakétarendszereket vár Ukrajna - Fotó: SOPA Images / Getty Images


Ez lesz a negyedik katonai segélyrészlet Ukrajnának, mióta az amerikai Kongresszus a múlt hónap végén elfogadta a régóta halogatott külföldi segélytörvényt. A két amerikai tisztviselő szerint a csomag nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszereket vagy HIMARS-okat, lőszereket, valamint 155 és 105 mm-es tüzérségi lövedékeket tartalmaz. A segélycsomag tartalmazza még a Javelin és az AT-4 páncéltörő rendszereket, páncéltörő aknákat, harcászati ​​járműveket, kézi lőfegyvereket és lőszereket ezekhez a fegyverekhez.
Miután Joe Biden elnök aláírta a 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagot, amely mintegy 61 milliárd dollárt irányzott elő Ukrajnának, az Egyesült Államok azonnal megkezdte a Pentagon készleteiből kivont 1,7 milliárd dolláros fegyvercsomag küldését. A 61 milliárd dollár értékű segélyből legalább 8 milliárd dollárt Ukrajna rakétákkal és lőszerekkel való ellátására fordítanak.
Májusban az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma azt közölte, hogy ez magában foglalja a Patriot légvédelmi rendszerekhez való lőszert, több Stinger légvédelmi rakétát és a nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszereket (HIMARS).
A BBC szerint az Egyesült Királyság a 2024-re vállalt 2,5 milliárd font értékű szállítmányon felül 500 millió font értékű hadianyagot küld Ukrajnának. Az Európai Unió februárban 50 milliárd eurós segélycsomagról állapodott meg Ukrajnával.
A német Kiel Institute szerint 2022 februárja és 2024 februárja között az Egyesült Államok 46,2 milliárd dollár értékben szállított fegyvereket és felszereléseket Ukrajnának. Németország 10,7 milliárd dollár értékű fegyvert és felszerelést szállított Ukrajnának, az Egyesült Királyság 5,7 milliárd dollár, Dánia 5,2 milliárd dollár, Hollandia pedig 4,1 milliárd dollár értékben küldött hadianyagot Kijevnek.
A legfrissebb segélycsomag jóváhagyása előtt az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy Ukrajna hadserege kifogy a hadianyagból. Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, Ukrajnának hét Patriotra vagy hasonló légvédelmi rendszerre van szüksége városai védelméhez. Ez lehetővé tenné Ukrajnának, hogy ellensúlyozza az orosz siklóbombákat, amelyeket Moszkva védelmi állások és polgári célpontok, például erőművek támadására használ.

A fronton a helyzet változó, döntő áttörést egyik fél sem ér el, mindkét oldal hatalmas veszteségeket szenved, és egyelőre kilátás sincs a fegyvernyugvásra. Ezzel szemben a fegyvergyártók hatalmas nyereséget érnek el.

 

origo.hu

A magyar válogatott cserecsatára lett az internet szupersztárja - fotók, videók!

ripost.hu

3 gyanús jel: akinél ezeket tapasztalod, abban jobb, ha nem bízol meg

borsonline.hu

Édes pillanat: Katalin hercegné így szeretgette meg gyermekét

mandiner.hu

Joe Biden ismét nagyot ment – most éppen Olaszországban

ripost.hu

Tízből kilenc ember rosszul állítja be a klímát

magyarnemzet.hu

Marco Rossi kimondta, ki a felelős a Svájc elleni vereségért az Eb-n

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

ripost.hu

Még a rutinos sofőrők is megbukhatnak ezen a KRESZ-teszten – te vajon átmész?

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Karnyújtásnyira került a béke, Amerikán múlik most minden

KÜLFÖLD

Putyin békeajánlatot tett Ukrajnának, ezek a feltételei

KÜLFÖLD

Megkéseltek egy képviselőjelöltet Németországban

KÜLFÖLD

5 évig szenvedett: Szexrabszolgaként tartottak fogva egy 12 éves lányt

KÜLFÖLD

Összetört a család: egy év tünetmentesség után sokkoló diagnózist kapott egy nyolcéves kisfiú

KÜLFÖLD

Az Egyesült Államok megölhette az Iszlám Állam vezetőjét

KÜLFÖLD

Lebuktak: az USA titkos propagandakampányt folytatott a kínai vakcina ellen

KÜLFÖLD

Vízi játszótéren nyitott tüzet egy férfi: gyerekek is megsérültek