KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.03.12.
Módosítva: 2024.03.12.

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

Katonák és fegyverek Ukrajnába küldéséről harsognak a nyugati politikusok. A békéről Nyugaton senki nem beszél, a háborús pszichózis elvette a vezető politikusok eszét.

Brüsszelben, Párizsban, Berlinben Helsinkiben és Varsóban is arról megy a politikai párbeszéd, hogy miként lehetne az orosz-ukrán háborúban az ukránokat további harcra ösztönözni, ami a háború kiterjedéséhez vezethet. Ahelyett, hogy a béke lebegne a vezető politikusok szeme előtt, mindenki azt szajkózza, hogy még több pénzt, fegyvert és egyesek szerint már katonákat is Ukrajnába kell küldeni. 

Ukrán háború
A Nyugat korlátlan mennyiségben küldene pénzt és fegyvert Ukrajnába. Egyesek már felvetették, hogy katonákat is kellene küldeni az orosz-ukrán háborúba, ami a háború eszkalálódásával fenyeget. Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO

A Ripost most sorra veszi azokat a legveszélyesebb kijelentéseket, amelyek a nagy eséllyel kiszélesítenék a jelenlegi háborút egy NATO-Oroszország közötti fegyveres konfliktusra.

Brüsszel: pénz, paripa, fegyver

A legutóbbi uniós csúcson arról döntöttek, hogy újabb 50 milliárd eurós támogatást küldenek Ukrajna számára. Az uniós csúcs történéseire Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója úgy reagált, hogy Brüsszel továbbra is háborús lázban ég, a brüsszeli vezetők elvakultan menetelnek a fegyveres konfliktusba. 

Mi, magyarok nem adjuk fel az álláspontunkat, továbbra is a béke pártján állunk, fegyvert nem küldünk, a háborúban nem veszünk részt. Hiszünk ugyanakkor abban, hogy ahogyan a bevándorlás ügyében, a háború kapcsán is igazunk lesz. Tudjuk, hogy az európai emberek többsége békét akar

- fejtette ki Orbán Balázs.

Párizs: Gyáva, aki nem küld katonákat!

Emmanuel Macron francia elnök február 26-án arról beszélt, hogy a NATO-ban valós lehetőségként kezelik a nyugati katonák Ukrajnába küldését. Pár nappal ezt követően Prágába látogatott, ahol még egyszer megerősítette álláspontját: 

Közeledik a pillanat, amikor nem szabad gyávának lenni

- közölte a francia elnök. Vlagyimir Putyin az orosz nemzetnek címzett beszédében reagált a francia elnök szavaira. Putyin úgy fogalmazott, hogy egy ilyen gesztusra úgy tekintenének, mint Oroszország megtámadására. 

Ez esetben pedig előkerülnének az atombombák, amiknek a bevetése a civilizáció elpusztításával lenne egyenlő. 

 

Berlin: küldjünk vagy ne küldjünk Taurus rakétákat?

Németországban egyre nagyobb botrány van abból, hogy küldjenek-e Ukrajnába nagy hatótávolságú cirkálórakétákat vagy sem. A kancellár jelezte, hogy erre nem fog sor kerülni, ám egy lehallgatott titkos beszélgetésen a német légierő négy magas rangú tisztje arról beszélget, hogy Kijev miként használhatná a Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakétákat az orosz erők ellen. A tisztek azt is megjegyzik, hogy nem értik, a kancellár miért ellenzi a rakéták küldését, amikor azokkal akár hidakat is fel lehetne robbantani. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nyilatkozatában kitért arra, hogy Moszkva baljós jelnek tekinti a német tisztek közötti párbeszédet a Krími híd felrobbantásáról. 

Helsinki: használják nyugodtan a fegyvereinket az oroszok ellen

Sokan úgy értékelik Finnország döntését, mint egy újabb lépést a világháború felé. Antti Häkkänen finn védelmi miniszter azt mondta pár napja, hogy országa nem szabott semmilyen korlátozást arra vonatkozóan, Ukrajna mit tehet az általa biztosított fegyverekkel – írja a Politico a finn médiára hivatkozva. Häkkänen hozzátette, hogy a fegyverek használatának korlátozását elsősorban azok az országok szabták meg, amelyek nagy hatótávolságú fegyverrendszereket szállítottak Ukrajnának.

Ha szükséges, Ukrajnának az orosz oldalon lévő katonai célpontokra is csapást kell mérnie. Ez egy teljesen legitim védelmi harc, amelyet Ukrajna folytat. Az ENSZ alapokmánya lehetővé teszi, hogy katonai célpontokat támadjanak a szárazföldi határokon túl

Mindeközben a finn védelmi miniszter arra szólította fel Németországot, hogy komolyan fontolja meg a nagy hatótávolságú cirkálórakéták küldését a háborúban álló országba.

Varsó: A béke ideje lejárt Európában

Meglehetősen negatív jövőképet festett Donald Tusk lengyel miniszterelnök csütörtökön Bukarestben – írja az Ukrinform.

A béke ideje Európában lejárt, most mindenki a háború előtti időket éli,

az EU egyes barátainak ez már nem is a háború előtti éra, hanem totális háború, annak legkegyetlenebb formájában” – jelentette ki Tusk, aki arra buzdította az európai vezetőket, hogy beruházásaikat növeljék az EU védelmi iparában és a haderőfejlesztésben.

A magyar álláspont a békét képviseli

Az egész világnak, de Magyarországnak különösen fontos, hogy véget érjen a szomszédban zajló háború 

– mondta Orbán Viktor a törökországi Antalyában tartott diplomáciai fórumon. A miniszterelnök kiemelte: az egyik legnagyobb probléma, hogy az Európai Unió sajátjaként tekint az oroszok és az ukránok közötti konfliktusra. A kormányfő arról is beszélt: ha Donald Trump újra amerikai elnök lenne, véget érne az orosz–ukrán háború. "Magyarországnak béke kell! A béke neve: Donald Trump" - írta ahhoz a videóhoz, amit a Facebook oldalán osztott meg, miután pénteken találkozott és egyórás megbeszélést folytatott Donald Trump volt amerikai elnökkel, jelenlegi elnökjelölttel.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Helyesírás: Ön tudja, hogy kicsi vagy nagy kezdőbetűvel írjuk ezeket a szavakat?

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Előre nem látott szuperrobbanás történt a Napban - ma érkezik a Földre a hulláma

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

magyarnemzet.hu

Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Elképesztő: virágültetés miatt bírságoltak meg egy idős asszonyt

KÜLFÖLD

Megrázó fordulat a kis Maddie ügyében, ettől a rendőrök is összeomlottak

KÜLFÖLD

Drogos magyar kamionos száguldozott az autópályán - így bukott le

KÜLFÖLD

Szívszorító: egymást átölelve érte utol a halál a két kistestvért