tóth gabi
A szakemberek felhívták rá a figyelmet, hogy a sertéshúst mindig jól átsütve fogyasszuk!
Élősködő férgeket találtak egy középkorú férfi agyában az Egyesült Államokban, miután valószínűleg rosszul átsütött szalonnát evett - írja a livescience.com.
Az 52 éves férfit a horgasfejű galandféreg, a Taenia solium lárvája fertőzte meg, amely általában sertéseket fertőz. Ez a parazita veszélyes azokra az emberekre is, akik nem alaposan megfőtt sertéshúst fogyasztanak.
A T. solium lárvák a férfinél neurocysticercosis kialakulásához vezettek, vagyis cisztákat képzett az agyában. A becslések szerint globálisan 2,5-8,3 millió ember szenved a betegségben, és különösen azokban az országokban fordul elő, ahol a sertés az elsődleges táplálékforrás, ezen belül pedig azokon a területeken jellemző, ahol rossz a higiénia.
A betegség leggyakrabban fejfájást és görcsrohamokat okoz, ez utóbbi tünetet a betegek körülbelül 80 százaléka tapasztalja. A közelmúltban érintett férfinak migrénje volt, ami hirtelen gyakoribbá és súlyosabbá vált, és nem reagált a szokásos kezelésekre. A páciensnél CT- és MRI-vizsgálattal állították fel a diagnózist az orvosok, majd parazita- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel sikeresen kezelték a betegséget.
Az orvosok felhívják rá a figyelmet, hogy nem kell aggódnunk a galandférgek miatt, amíg a sertéshúst jól átsütve fogyasztjuk. A szakemberek azt javasolják, hogy a sertéshúst legalább 63 fokon süssük. A szalonna esetében azonban nehezebb hőmérsékletet javasolni, ezért azt ajánlják, hogy ropogósra sütve fogyasszuk.