KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.10.

Száznál is több embert vezetett meg egy utazási iroda

Húsz éves működése alatt egyre sikeresebbé vált a dunaszerdahelyi székhelyű Exit Travel Club utazási iroda, ám a növekvő bevételek ellenére, a koronavírus járvány és vélhetően a felelőtlen gazdálkodás csődbe vitte a céget. Emberek százai maradtak utazás, szállás és nyaralás nélkül a befizetett pénzük ellenére.

Meseszerűen indult a cég története, amit 2004-ben alapítottak a Takács fivérek, Krisztián és Gábor, akik a K & G Holding Kft-n keresztül ma is a többségi tulajdonosok. A vállalkozással utazok a korai évekről csak jót és szépet mondanak, sokan újra és újra visszatértek hozzájuk, mert megbízható utazási irodának tartották őket. Ezt erősítik a cég gazdaságai adatai is, hiszen a nyereségük 2014-ben már 1 millió euró feletti volt, pár évvel később ezt sikerült csaknem megháromszorozni. Természetesen a világjárvány idején visszaesett a cég bevétele, ekkor vett fel a cég a szlovák kormány által biztosított visszatérítendő támogatás, amit amolyan mentőövként adott a pénzügyminisztérium a vállalkozásoknak. 

A tartozások mellett súlyos szabálytalanságok is kiderültek az utazási irodáról / Fotó: parameter.sk.

Úgy tűnt ez megmentette az utazási irodát, mert ismét egyre jobb, egyre több lett a nyereségük. 2021-ben már 1,38 millió euró volt a bevételük, 2022-ben pedig működésük legsikeresebb évét könyvelhették el, hiszen 3,5 millió eurót is meghaladta a nyereségük. Ám ami papíron jól néz ki, a valóságban nem biztos, hogy így is van. Például kiderült, hogy már 2019-ben szabálytalanságokat követett el a cég. A szlovákiai fogyasztóvédelmi felügyelet derítette ki, hogy a jelölt év márciusáig volt érvényben a csődbiztosításuk, és ennek lejárta után már csak más ügynökségek utait árulhatták volna, azonban saját utazásokról is kötöttek szerződéseket az ügyfeleikkel. Ám ez korántsem a legnagyobb vétség, amit a cég elkövetett... 

A szomszédos ország médiumaiban tavaly október írtak arról, hogy az utazási iroda a pénzügyminisztérium felé 387 ezer eurós(150 millió forint) adósságot halmozott fel, mert egy idő után nem törlesztette a Covid idején kapott kölcsönt. Emellett a vállalkozás nem fizette be a az egészségügyi és a szociális járadékokat sem. Ennek következményeként ki is zárta tagjai közül az Exit Travelt a szlovákiai utazási irodákat tömörítő szervezet. Mindezek után 2023 év végén a Facebook-on megalakult a Exit Travel Club károsultjai nevű csoport, melynek villámgyorsan több száz tagja lett, akik egymás után mesélték el, hogy hogyan verte át őket a cég. Voltak, akik ennél durvább kommentek is, egyesek halálosan megfenyegették a cégtulajokat, ha nem kapják vissza a pénzüket. A károsultak között felvidéki és magyarországi magyarok is akadnak, van olyan, akinek 15 millió forinttal tartozik a cég. 

Felmerül a kérdés, hová tűntek a milliós bevételek a cégnél / Fotó: parameter.sk.

Lapunknak sikerült elérni az egyik károsultat. 

Bárki kérdezte, mindig elmondtam, hogy Exit Travelnél fizettem be az utat és sokáig visszatérő ügyfelük voltam. Itt élek Dunaszerdahelyen, magam is vállalkozó vagyok így örültem, hogy egy másik helyi céget is támogatok. Aztán hat évvel ezelőtt jött a fekete leves, hiába fizettem be egy újabb útra az utolsó pillanatban jelezték, hogy ilyen, meg olyan okok miatt nem utazhatok. Próbálkoztak mindennel, de én az utolsó vasig visszaszereztem a befizetett pénzemet, de úgy tudom, ez nem mindenkinek sikerült.

 - fejtette ki Éva, aki elmondta, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnt a Facebook-csoport. A korábbi csoporttagok között volt olyan, aki arról számolt be, hogy megfenyegették. Az eddigi információk szerint a cég már régóta tudta, hogy csődben van, ám ennek ellenére beszedte az ügyfelek pénzét és nem tájékoztatta őket a vállalkozás állapotáról. A legfrissebb fejlemény, hogy a cégtulaj testvérpár mindezek után egy harmadik személlyel hazánkban, méghozzá Dunakeszin jegyeztetett be vállalkozást Travel Partner Hungary Kft. néven, ami a céginfó szerint utazásszervezéssel fog foglalkozni és 5 és 10 millió forint közötti a jegyzett tőkéje. Utána néztünk, a cég nem tagja a Magyar Utazási Irodák Szövetségének.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hátsókerékhajtással jön az új Mazda6 – meg opciós benzinmotorral

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: összefutsz valakivel, akivel lezáratlan ügyed van

mandiner.hu

Na erre mondják, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik

ripost.hu

Megint új autóban látták a TV2 kőgazdag sztárját

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Sült krumplit akart, brutálisan megégett a 14 éves fiú

KÜLFÖLD

Saját cumija akadt a 7 hónapos tündéri baba torkán

KÜLFÖLD

Elragadta három gyerekétől a tüdőgyulladás az influenszert

KÜLFÖLD

Tragédia az autópályán: 6 éves kisfiú vesztette életét anyukája mögött ülve