KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.06.

Izraeli tudósok egy kozmikus napernyővel takarnák ki a Napot

Az ötlet kézenfekvő, de szinte megvalósíthatatlan.

Szerző Ripost

A globális felmelegedés rendkívül baljós és veszélyes folyamatának megfékezésére számtalan megoldási javaslat született már a múltban. Ezeknek az elképzeléseknek a többsége azonban sci-fibe illő és a megvalósíthatóság határát súrolja. Igaz ez arra a legújabb megoldási javaslatra is, amely izraeli tudósok fejéből pattant ki, és amely szerint egy hatalmas, kozmikus napernyővel kellene leárnyékolni a Földet, hogy megállítsuk a bolygónk középhőmérsékletének növekedését. 

Izraeli tudósok egy kozmikus napernyővel takarnák ki a Napot

Az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion-Israel Institute of Technology) három vezető professzora szerint elég lenne a Nap sugárzásának 1-2 százalékát blokkolni ahhoz, hogy a megakadályozzuk a globális felmelegedést. Elképzelésük szerint ezt legegyszerűbben úgy lehetne elérni, hogy egy hatalmas, kozmikus napernyőt állítunk a Föld és a Nap közé. Lényegében egy pajzsot az űrbe, ami blokkolná a káros sugarakat. A napernyőt az úgynevezett Lagrange pontra lőnék ki, ami nagyjából 1,6 millió kilométerre van a Földtől. Ezen a helyen a Nap és a Föld együttes gravitációs vonzásának hatására az eszköz nyugalomban maradna.

Az izraeli tudósok számítása szerint a tervezett napernyő területének minimum egymillió négyzetmérföldesnek kellene lennie, hogy elérjék vele a kívánt hatást. Ez nagyjából Németország területének nyolcszorosával egyenlő. Egy ekkora árnyékoló legalább 2,5 millió tonnát nyomna.

 

Noha a terv elméleti síkon egyszerűnek tűnik, a kivitelezése szinte a lehetetlennel határos. Ennek ellenére az izraeli tudósok most egy kisebb, mindösszesen 100 négyzetméteres kozmikus napernyő elkészítésén dolgoznak, hogy bebizonyítsák: lehetséges a megvalósítás. A tervet vezető Yoram Rozen a The New York Timesnak azt mondta : „Nem mi fogjuk megmenteni a bolygót, de meg akarjuk mutatni, hogy meg lehet csinálni." A szakember elmondása szerint a prototípust 20 millió dollárból valósítják meg, és 2027-re készülhet el. 

Nemzetközi szaktekintélyek szerint sok a kétely a tervvel kapcsolatban. Többek közt választ kellene adni, hogyan juttatnának el 1,6 millió kilométer távolságra egy egymillió négyzetmérföldes tárgyat. Probléma továbbá, hogy a meteorok sok kárt okozhatnának az ernyőben, ami óriási mennyiségű űrszeméttel járna. És van még egy fontos kérdés: hogy reagálna a Föld élővilága az új feltételekre?

A kozmikus napernyő kapcsán fontos elmondani, hogy a Nap kitakarásának ötlete nem számít újdonságnak, számtalan szaktekintély fogalmazott már meg hasonló javaslatot a múltban. Legutóbb épp a magyar származású Szapudi István, a Hawaii Egyetem csillagásza, aki tavaly nyáron publikált egy tanulmányt, amely szerint egy újrahasznosított nappajzzsal lehetne megállítani a felmelegedést.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Postabank-seftelés, borzalmas "Rapülők", pofátlan milliomos: bemutatjuk Geszti Pétert

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett