KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.08.

Megnyitották Nagy Sándor palotáját Görögországban

A 2500 éves épület ismét látogatható.

Közel két évtizeden át tartó felújítási munkálatokat követően újra megnyitották a nagyközönség előtt II. Fülöp makedón uralkodó és fia, a legendás Nagy Sándor palotáját Görögországban - jelentette a helyi sajtó.

Megnyitották Nagy Sándor palotáját Görögországban

Az észak-görögországi Vergina város mellett található Aigai-palotát pénteken adták át a nagyközönségnek. Az ünnepélyes újranyitáson részt vett Kiriakosz Mitsotakisz miniszterelnök, valamint a görög tudományos élet számos meghatározó személyisége. 

Mitsotakisz "globális jelentőségű műemléknek" nevezte a palotát. Elmondása szerint a felújítás, ami 2007-től 2023-ig tartott, több mint 20 millió euróba került, aminek ennek egy jelentős részét az Európai Unió támogatta.

Aigai az ókori Makedón Királyság korai fővárosa volt, melynek központjában az uralkodói palota állt. A 15 ezer négyzetméteres épület a klasszikus Görögország legnagyobb épülete volt. Nagyjából háromszor akkora volt, mint az athéni Parthenon. A monumentális épületben oszlopszegélyes udvarok, istentiszteleti helyek és tágas bankett termek voltak, padlóit pedig mintás márvánnyal és bonyolult mozaikokkal díszítették.

II. Fülöpöt a palotában, a hatalma csúcsán gyilkolták meg. Halála után fia, Nagy Sándor vált Macedónia királyáva, akit a palotában koronáztak meg i.e. 336-ban, Aigaiban találhatók a makedón királyok sírjai is, a feltételezések szerint köztük van az i. e. 359-től 336-ig uralkodó II. Fülöp végső nyughelye is. A palota maradványai és a közeli királyi sírok az ENSZ Világörökség részét képezik.

Régészek szerint a palotát i. e. 148-ban rombolták le a rómaiak, akik végső vereséget mértek a királyságra. A város ezután a feledés homályába merült, mígnem 1977-ben egy görög professzor, Manolisz Andronikosz rá nem talált II. Fülöp sírjára, megkérdőjelezhetetlen bizonyítékkal szolgálva arra, hogy a terület, amelyet elsőként a 19. században tártak fel, valóban az ókori Aigai romjait rejti. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek