KÜLFÖLD

Szerző Z. H.

Létrehozva: 2024.01.09.

"Válás helyett leönti a nőt kerozinnal és meggyújtja" - iszonyú sorsokról mesélt a missziós magyar orvosnő indiai útja után - videó

Egy magyar orvosnő két finn szakmabeli társával 2011 óta szinte minden évben elindul jótékonysági útjára, hogy asszonyokon és gyermekeken segítsen... A missziós csapat a túlélőknek nyújt segítő kezet, égési sebek gyógyításával, helyreállító műtétekkel. Nemrég már a tizedik missziós útjukról tértek haza.

Nők ezrei szenvednek Indiában olyan égési sebektől, amelyeket valószínűleg szándékos gyújtogatás okozott. Dr. Lévay Bernadett mesélt a mostani és korábbi missziós útjaikról.

Kik és miért gyújtogatnak?

Sok férj úgy próbál válás helyett megválni feleségétől, hogy tüzet gyújt, miután leönti a nőt kerozinnal, ami minden háztartásban ott van. Így szabadulnának meg a házastársi köteléktől. A túlélők többsége nem meri felfedni az égési sérülése okát, nem mondják el a valóságot. Azt mondják a tűzhely mellett szenvedtek balesetet. Arcot, hátat, teljes testet, néha gyerekeket is leöntenek házas emberek kerozinnal alvás közben, hogy gondtalanul folytathassák csapongó életüket.

Dr. Lévay Bernadett az egyik áldozattal Forrás: Dr. Lévay Bernadett

Hogyan lehet ezt feldolgozni érzelmileg, nőként? 
Az első ilyen utam a két társammal Kenya volt. Emlékszem, hogy nagyon megrázott, hiszen ki kell faggatnunk a nőket a panaszok megismerése (anamnézis) miatt. Bár csak kevesen vállalják fel, hogy mi történt velük, de az első esetek szinte sokkoltak. Legfőképp az, hogy gyerekek is áldozatul esnek.

Miben és hogyan tudnak segíteni az áldozatoknak?

Ezekben a szegény országokban nincs TB támogatás, senki nem foglalkozik az ilyen esetekkel. Mi is egy alapítványon keresztül hirdetjük érkezés előtt, hogy lehet nálunk jelentkezni. Indiában például egy helyi magánklinika Maharashtra tartományban felkarolta ezt az ügyet, az ottani két műtőben végezzük a legtöbb beavatkozást. A helyreállító műtét, a bőrátültetés a leggyakoribb. Ugyanis van, aki a száját nem tudja kinyitni, ha leég az arca, de előfordult olyan is, amikor egy fiatal anya karja ráégett a testére, így saját magát sem tudta ellátni, vagy csak nehezen. Egy kisgyermekre emlékszem, aki az anyja mellett aludt, amikor felcsaptak a lángok. Neki szintén a karját kellett kiszabadítani, hogy teljes életet élhessen.

A magyar doktornő a többi orvossal együtt igyekszik minél több segítséget nyújtani a plasztikai műtétre szoruló nőknek       Forrás: Dr. Lévay Bernadett

Találkoztak már olyan egykori pácienssel később, akinek már segítettek? Hogyan élnek a műtét után? Javul az életük, pozitív fordulatot jelent?

Mindenképpen pozitív, hiszen a legtöbben az alapvető életfunkciójukat kapják vissza. Volt példa többször is, hogy viszontláttuk őket, de főleg most, a Covid után. Ugyanis kimaradt két év. Volt, aki hálával és élménybeszámolóval érkezett, de olyan is volt, akit újból műteni kellett... Egymilliárd négyszázezer embernél a hatóság már nem foglalkozik az ilyen esetekkel Indiában.

Mi van akkor, ha nincs megoldás?

Igyekszünk nem gondolni erre. De sajnos előfordult, hogy segítséget is hívnunk kellett. Volt, akinek mind a négy végtagját amputálni kellett.

Miért vállalja, vállalják ezeket az utakat?

Önként és segítő szándékkal vágunk neki mindannyian egy ilyen útnak, most már sokadik alkalommal. Mi is nők vagyunk és megértéssel kezeljük a problémákat. Bár ilyenkor keményen dolgozunk, csak a munkára koncentrálunk, missziónként, azaz három hét alatt több mint 100 beavatkozást végzünk, ami ennél sokkal több műtétet jelent, hisz van akinek több testrészét operálni kell egyszerre. Gondolkodni ilyenkor nincs időnk. Egyszerűen bízunk abban, hogy teljeskörű segítséget, segítő kezet nyújtunk. 
De mindvégig tudjuk, hogy ilyenkor nem csak a test sérül, hanem a lélek is.

Nem adják fel? Meddig járják a szegény országokat?

Nem, soha. Ameddig bírjuk. Nem hagyhatjuk cserben őket. Sebésztársaimmal és az altatóorvossal is mindig egyre nagyobb hévvel vágunk neki egy ilyen útnak. Családjaink is megértik és elfogadják, hogy ilyenkor elvonulunk, elutazunk egy időre. Ők jól vannak, bíztatnak, drukkolnak és megvárnak minket. Ezért is lettünk orvosok. Felelősnek érezzük magunkat értük, a fiatal anyákért és gyermekeikért. Jómagam onkológus is vagyok. Azt gondolom, hogy minden egyes élet megmentésével egy életet hozunk a világra.

 

A jótékonysági utakat egy német alapítvány támogatja, amelynek tagjai nők. Nők a nőkért tesznek, miközben gyerekeket is mentenek és lelkeket gyógyítanak. Ez egy kis lelkes csapat, köztük egy magyar sebész missziója a szegény országokban.

 

 

origo.hu

Ne vegye fel, ha erről a számról hívják - nagyon sokba kerülhet!

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

mindmegette.hu

Az air fryerek egészségügyi mellékhatásai, amikről senki nem beszél

vg.hu

Tévedés: nem ért véget Robert Fico műtéte, a szlovák miniszterelnök állapota továbbra is kritikus

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

ripost.hu

Alaposan megváltozott a helyzete, kitálalt Szoboszlai Dominikról a kapitány

travelo.hu

Ezekről a lenyűgöző olasz tavakról a legtöbb turista nem tud

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

ripost.hu

Az egész ország citromsárgába borul, az összes megyére figyelmeztetést adtak ki

ripost.hu

Nagy öröm Dárdainak ez a válogatott meghívó: poplegenda kürtölte világgá a hírt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Soros fia megint Ukrajnába utazott, érdekükben áll a háború kiterjesztése

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

"Nem kellene mennem sehova" – A furcsa megérzését követően holtan találtak rá a tehetséges táncosra

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédia történt, két csecsemő vesztette életét

KÜLFÖLD

Holtan találtak egy várandós kismamát, két gyermeket hagyott hátra

KÜLFÖLD

Nem tudott rágni, a bölcsődében fulladt meg a baba