KÜLFÖLD

Szerző Z. H.

Létrehozva: 2024.01.09.

"Válás helyett leönti a nőt kerozinnal és meggyújtja" - iszonyú sorsokról mesélt a missziós magyar orvosnő indiai útja után - videó

Egy magyar orvosnő két finn szakmabeli társával 2011 óta szinte minden évben elindul jótékonysági útjára, hogy asszonyokon és gyermekeken segítsen... A missziós csapat a túlélőknek nyújt segítő kezet, égési sebek gyógyításával, helyreállító műtétekkel. Nemrég már a tizedik missziós útjukról tértek haza.

Nők ezrei szenvednek Indiában olyan égési sebektől, amelyeket valószínűleg szándékos gyújtogatás okozott. Dr. Lévay Bernadett mesélt a mostani és korábbi missziós útjaikról.

Kik és miért gyújtogatnak?

Sok férj úgy próbál válás helyett megválni feleségétől, hogy tüzet gyújt, miután leönti a nőt kerozinnal, ami minden háztartásban ott van. Így szabadulnának meg a házastársi köteléktől. A túlélők többsége nem meri felfedni az égési sérülése okát, nem mondják el a valóságot. Azt mondják a tűzhely mellett szenvedtek balesetet. Arcot, hátat, teljes testet, néha gyerekeket is leöntenek házas emberek kerozinnal alvás közben, hogy gondtalanul folytathassák csapongó életüket.

Dr. Lévay Bernadett az egyik áldozattal Forrás: Dr. Lévay Bernadett

Hogyan lehet ezt feldolgozni érzelmileg, nőként? 
Az első ilyen utam a két társammal Kenya volt. Emlékszem, hogy nagyon megrázott, hiszen ki kell faggatnunk a nőket a panaszok megismerése (anamnézis) miatt. Bár csak kevesen vállalják fel, hogy mi történt velük, de az első esetek szinte sokkoltak. Legfőképp az, hogy gyerekek is áldozatul esnek.

Miben és hogyan tudnak segíteni az áldozatoknak?

Ezekben a szegény országokban nincs TB támogatás, senki nem foglalkozik az ilyen esetekkel. Mi is egy alapítványon keresztül hirdetjük érkezés előtt, hogy lehet nálunk jelentkezni. Indiában például egy helyi magánklinika Maharashtra tartományban felkarolta ezt az ügyet, az ottani két műtőben végezzük a legtöbb beavatkozást. A helyreállító műtét, a bőrátültetés a leggyakoribb. Ugyanis van, aki a száját nem tudja kinyitni, ha leég az arca, de előfordult olyan is, amikor egy fiatal anya karja ráégett a testére, így saját magát sem tudta ellátni, vagy csak nehezen. Egy kisgyermekre emlékszem, aki az anyja mellett aludt, amikor felcsaptak a lángok. Neki szintén a karját kellett kiszabadítani, hogy teljes életet élhessen.

A magyar doktornő a többi orvossal együtt igyekszik minél több segítséget nyújtani a plasztikai műtétre szoruló nőknek       Forrás: Dr. Lévay Bernadett

Találkoztak már olyan egykori pácienssel később, akinek már segítettek? Hogyan élnek a műtét után? Javul az életük, pozitív fordulatot jelent?

Mindenképpen pozitív, hiszen a legtöbben az alapvető életfunkciójukat kapják vissza. Volt példa többször is, hogy viszontláttuk őket, de főleg most, a Covid után. Ugyanis kimaradt két év. Volt, aki hálával és élménybeszámolóval érkezett, de olyan is volt, akit újból műteni kellett... Egymilliárd négyszázezer embernél a hatóság már nem foglalkozik az ilyen esetekkel Indiában.

Mi van akkor, ha nincs megoldás?

Igyekszünk nem gondolni erre. De sajnos előfordult, hogy segítséget is hívnunk kellett. Volt, akinek mind a négy végtagját amputálni kellett.

Miért vállalja, vállalják ezeket az utakat?

Önként és segítő szándékkal vágunk neki mindannyian egy ilyen útnak, most már sokadik alkalommal. Mi is nők vagyunk és megértéssel kezeljük a problémákat. Bár ilyenkor keményen dolgozunk, csak a munkára koncentrálunk, missziónként, azaz három hét alatt több mint 100 beavatkozást végzünk, ami ennél sokkal több műtétet jelent, hisz van akinek több testrészét operálni kell egyszerre. Gondolkodni ilyenkor nincs időnk. Egyszerűen bízunk abban, hogy teljeskörű segítséget, segítő kezet nyújtunk. 
De mindvégig tudjuk, hogy ilyenkor nem csak a test sérül, hanem a lélek is.

Nem adják fel? Meddig járják a szegény országokat?

Nem, soha. Ameddig bírjuk. Nem hagyhatjuk cserben őket. Sebésztársaimmal és az altatóorvossal is mindig egyre nagyobb hévvel vágunk neki egy ilyen útnak. Családjaink is megértik és elfogadják, hogy ilyenkor elvonulunk, elutazunk egy időre. Ők jól vannak, bíztatnak, drukkolnak és megvárnak minket. Ezért is lettünk orvosok. Felelősnek érezzük magunkat értük, a fiatal anyákért és gyermekeikért. Jómagam onkológus is vagyok. Azt gondolom, hogy minden egyes élet megmentésével egy életet hozunk a világra.

 

A jótékonysági utakat egy német alapítvány támogatja, amelynek tagjai nők. Nők a nőkért tesznek, miközben gyerekeket is mentenek és lelkeket gyógyítanak. Ez egy kis lelkes csapat, köztük egy magyar sebész missziója a szegény országokban.

 

 

origo.hu

Akár le is csúszdázhat erről az üvegkilátóról - képek

ripost.hu

Őrület Liverpoolban, Szoboszlai magyar csapattársat kaphat

metropol.hu

„Az év meglepetése edzőként” – Nem kerteltek Gera Zoltán kapcsán

mandiner.hu

Magyarországot magasztalja a Financial Times: mutatjuk, miért

mindmegette.hu

Vége a vitának: tiltólistás édességek térnek vissza a Lidlbe

mandiner.hu

Csütörtök reggelig kettészakadhat Románia

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

travelo.hu

Ebben a balatoni községben készítenek a világon elsőként hekk ízű fagyalaltot

ripost.hu

"Én nem a BKV-n akarom megtalálni a Nagy Ő-t"– elkerüli a szerelem a dúsgazdag magyar realitysztárt

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

ripost.hu

Elesett a főváros, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

5 konkrét terv, amivel a Nyugat háborúba sodorhatja Európát

KÜLFÖLD

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

KÜLFÖLD

Rémisztő kijelentést tett Macron párttársa, kockáztatják a totális háborút

KÜLFÖLD

Újabb lépések a világháború felé? Kötelező európai sorkatonaságot és közös atomfegyvert akar Brüsszel

KÜLFÖLD

Szívszorító utolsó fotó terjed a Facebookon, alig bírja ki valaki könnyek nélkül

KÜLFÖLD

Megrázó halálesetről érkezett bejelentés: egy hotelszobában találtak rá az elhunyt csecsemőre

KÜLFÖLD

Furcsa tünetek az esküvő előtt, pár hónappal később már nem élt a fiatal anyuka

KÜLFÖLD

„Először vettem ilyet az Aldiban, csak 1500 forintba került, de megfogtam vele az Isten lábát”