KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.09.

Horvátországban vásárolt szállodákat az ukrán hadsereg korrupcióval vádolt beszállítója

Ukrajnában lassan minden napra jut egy újabb korrupciós botrány...

Az ukrán hadsereg korrupciógyanúba keveredett élelmiszer beszállítója négy szállodát vásárolt az elmúlt hónapokban a horvátországi Split város központjában - jelentette horvát cégnyilvántartásokra hivatkozva az ukrán sajtó. 

Splitben vásárolt luxusszállodákat az ukrán hadsereg korrupt beszállítója

Ahogy arról a hazai és nemzetközi sajtó is beszámolt, tavaly januárban hatalmas korrupciós botrány rázta meg az ukrán védelmi minisztériumot. Egy akkor bemutatott szerződés alapján a tárca brutálisan túlárazva, a piaci árnál kétszer-háromszor drágábban vásárolt alapvető élelmiszereket a hadsereg számára. Egy tojást 17, egy kiló krumplit 22, egy kiló csirkecombot 120 hrivnyáért vásároltak, miközben a kijevi áruházakban a tojás ára 7 hrivnya, a krumpli 8-9, míg a csirkecomb 80 hrivnya volt.

Közvetlenül a botrány kirobbanása után elbocsátották a beszerzési osztály igazgatóját, hónapokkal később pedig Olekszij Reznyikov védelmi minisztert is leváltották az ügy miatt. Noha az ukrán sajtó korábban nem firtatta, hogy ki volt a túlárazott szerződések kedvezményezettje, most kiderült: a védelmi minisztérium egy Active Company LLC nevű fedőcéggel kötötte a szerződéseket. Ennek a cégnek a jegyzett tőkéje mindössze ezer hrivnya, és egy kijevi, tömeges regisztrációs címre van bejegyezve.

A most megjelent sajtóbeszámolók szerint az Active Company LLC  mögötti üzleti körök vezetője egy Tetyana Glynyana néven azonosított nő, aki annyira jól járt a korrupciós szerződésekkel, hogy 2023 utolsó negyedévében 4 szállodát vásárolt a horvátországi Split belvárosában. 

Az ukrán sajtó szerint Glynyana a következő szállodákat vásárolta meg:

  • Mirari butikhotel, amely 18 szobával, étteremmel és tetőtéri medencével rendelkezik.
  • Ora szálloda, amely 24 szobával, étteremmel és 50 fős kongresszusi központtal rendelkezik.
  • Egy luxus kategóriájú 4*-os butikhotel , mely 30 szobával, étteremmel, SPA központtal és 8 fős konferenciateremmel rendelkezik.
  • Az 5*-os Posh hotel 6 apartmannal, tetőtéri úszómedencével, SPA központtal rendelkezik.

 

A spliti ingatlanügynökségek árai alapján a Glynyana által megvásárolt hotelek darabja 2,5-3 millió euróba kerülhetett, vagyis a nő nagyjából 10 millió eurót költött rájuk. Egy szállodai alkalmazott elmondása szerint Glynyana az elmúlt hónapokban többször is megjelent nálunk, és ukrán nyelven adott utasításokat nekik az átszervezés kapcsán. 

Az ukrán hadsereg korrupcióval vádolt beszállítója többek közt ezt az ötcsillagos szállodát vásárolta meg Splitben

Glynyana korrupciós botrányát néhány nappal azután szellőztette meg az ukrán sajtó, hogy kiderült: Vitalij Klicsko kijevi polgármester 2023. december 20-én 6 millió euróért (durván 2,3 milliárd forint) vásárolt magának egy luxuskastélyt Németországban. A 735 négyzetméteres alapterületű ingatlan Hamburg város egyik előkelő, külső kerületében található, a címét azonban nem hozták nyilvánosságra.

A bemutatott dokumentumok alapján Klicsko a villát az Egyesült Államokban bejegyzett "Maximum LLC" cégtől vásárolta, amelyet a Los Angelesben élő testvére, Volodimir Klicsko alapított. Az adásvétel "adósságrendezés" néven történt, aminek a célja szakértők szerint adóelkerülés lehetett. Egyes ukrán lapok úgy vélik, hogy a villa megvásárlásával Vitalij azt 7,3 millió eurót és 277,8 ezer dollárt törlesztette, amit 2020-ban kapott kölcsön a testvérétől.

Ukrajnában szinte minden hétre jut egy hasonló kaliberű korrupciós botrány, ami jól mutatja: a kormány határozott lépései ellenére továbbra is burjánzik a rendszerszintű korrupció az országban. Ezt igazolja továbbá annak a nemrégiben közzétett közvélemény-kutatásnak az eredménye is, miszerint 40 százalékról tavaly 64 százalékra emelkedett azoknak az ukránoknak az aránya, akik szerint a korrupció komoly problémát jelent. A felmérés apropóját az adta, hogy Voldomir Zelenszkij elnök széleskörű reformba kezdett, melynek következtében számos magas rangú ukrán vezetőt leváltottak.

Az Ukrajnában tomboló korrupció kapcsán fontos elmondani, hogy a Politico hírportál épp a minap hozott nyilvánosságra egy Pentagon-jelentést a témában. A dokumentum szerint a Biden-kormányzat lépéseket tesz annak érdekében, hogy segítsen Kijevnek felszámolni a visszaéléseket és egyéb módon megreformálni egy sor ukrán ágazatot. A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a korrupció miatt a nyugati szövetségesek feladhatják Ukrajna harcát az orosz invázió ellen, és hogy Kijev nem halogathatja tovább a korrupcióellenes erőfeszítéseket.

Az Integrált országstratégia bizalmas változata körülbelül háromszor olyan hosszú, és sokkal több részletet tartalmaz az Egyesült Államok ukrajnai célkitűzéseiről, mint amit nyilvánosságra hoztak, a bankok privatizációjától kezdve az iskolák angol nyelvű oktatásának segítésén át a hadsereg NATO-protokollok elfogadására való ösztönzéséig. 

A Politico információi szerint a Biden-adminisztráció nyomást akar gyakorolni Ukrajnára a korrupció visszaszorítása érdekében, például azért, mert amerikai segélyek is a korrupció áldozatául eshetnek. A Kijevnek nyújtott amerikai támogatások leépítése pedig több európai országot is arra késztethet, hogy kétszer is meggondolja az Ukrajna támogatásával kapcsolatos szerepét.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője nem válaszolt a megkeresésre, azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban több magas rangú védelmi tisztviselőt is elbocsátott az állítólagos korrupció elleni fellépés során.

Az integrált országstratégia a külügyminisztérium terméke, amely az amerikai kormányzat más részei, köztük a védelmi minisztérium információira támaszkodik. Tartalmazza a célok listáját, az elérésükhöz szükséges határidőket és azokat a mérföldköveket, amelyeket az amerikai tisztviselők szeretnének elérni.

William Taylor, az Egyesült Államok korábbi ukrajnai nagykövete szerint sok egyszerű ukrán valószínűleg üdvözölni fogja a stratégiát, mert ők is belefáradtak az országukban uralkodó korrupcióba.

"Ez mindaddig rendben van, amíg nem áll az útjába annak a segítségnek, amit a háború megnyeréséhez nyújtunk nekik"

– mondta.

A dokumentum szerint az Ukrajnával kapcsolatos amerikai célkitűzések teljesítése magában foglalja az amerikai ígéretek teljesítését, amelyek szerint felszereléssel és kiképzéssel segítik az ukrán fegyveres erőket az orosz támadások kivédésében.

A bizalmas változat olyan amerikai célokat is leír, mint az ukrán nemzetbiztonsági apparátus elemeinek reformjában való segítségnyújtás, hogy lehetővé tegye a feladatok végrehajtásának decentralizált, kockázattűrő megközelítését és csökkentse a korrupció lehetőségeit.

Bár a NATO katonai szövetség nem áll közel ahhoz, hogy engedélyezze Ukrajna csatlakozását, az amerikai stratégia gyakran hivatkozik arra, hogy az ukrán hadsereget rá akarják venni a NATO-szabványok átvételére.

A bizalmas változatban felsorolt egyik remélt mérföldkő, hogy az ukrán védelmi minisztérium létrehozza a NATO szabványos doktrínájával és elveivel egyező professzionalizált altiszti és tiszthelyettesi állományt.

Mielőtt Moszkva tavaly februárban támadást indított volna Kijev ellen, Ukrajna folyamatosan ott szerepelt a világ legkorruptabb országainak toplistáján. A háború kirobbanása után azonban a nyugati sajtóorgánumok és befolyásos közszereplők varázsütésre a szabadság és a demokrácia bástyájaként kezdték el beállítani az országot. Az ukrajnai korrupció mértéke azonban továbbra is aggodalomra ad okot, és jelentősen akadályozhatja az ország európai uniós csatlakozási szándékát - mondta a Politiconak egy uniós diplomata.

Az Ukrajnában sorra kipattanó korrupciós botrányokban a regnáló elnök is érintett volt. Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szövetsége által 2021-ben megszerzett dokumentumok például azt mutatták, hogy Zelenszkij offshore cégeken keresztöl vásárolt luxusingatlanokat London központjában, közvetlenül azelőtt, hogy 2019-ben elnökké választották volna. Beiktatása elött pedig a cégekben lévő részesedését átadta egy gyerekkori barátjának.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

life.hu

Brad Pitt és Angelina Jolie gyerekei szembefordultak egymással: szétszakítja őket a szülők csatája

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett

KÜLFÖLD

„Nem hiszem, hogy látta” - 64 éves férfi életéért küzdenek az orvosok

KÜLFÖLD

Hat évig szenvedett pánikrohamoktól a 29 éves anya, mire kiderült a valódi ok