KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.23.

A francia gazdák is tüntetni kezdtek, traktorokkal blokkoltak több autópályát

Lassan nem marad európai ország, ahol ne lennének gazdatüntetések.

A legjelentősebb francia mezőgazdasági szervezet, az FNSEA hétfő este bejelentette, hogy mindaddig folytatódnak a három nappal ezelőtt kezdődött forgalomlassító akciók, amíg a gazdák nem kapnak "konkrét válaszokat" a reménytelen helyzetükre. A francia farmerek magasabb fizetéseket és az uniós szabályok enyhítését követelik. A kormány még a hét folyamán bejelentéseket ígért számukra.

A francia gazdák is tüntetni kezdtek, traktorokkal blokkoltak több autópályát

Hétfőről keddre virradó reggel több gazda blokkolta traktorokkal a délnyugati A64-es autópálya egy szakaszát, tüntetők egy kisebb csoportja pedig elfoglalta a szintén déli A9-es autópálya sávjait is. 

"Nagyon konkrét lépésekre van szükségünk, ezért azt mondtuk a miniszterelnöknek, hogy amíg nincsenek konkrét döntések, addig nem oldjuk fel az akciókat a helyszíneken"

– jelentette ki hétfő este Arnaud Rousseau, az FNSEA elnöke, miután találkozott Gabriel Attal kormányfővel. Hozzátette, hogy az agrártársadalom nem fog megelégedni kisebb intézkedésekkel.

A kormány nem titkoltan attól tart, hogy országos tiltakozás alakul ki, hasonlóan a németországi, a hollandiai, a brit vagy a romániai gazdatüntetésekhez. Rendőrségi források szerint egyelőre csak néhány száz gazda tiltakozik Franciaországban, de ha a hatóságok nem adnak válaszokat, az akciók radikalizálódása is várható.

Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter szerint a legégetőbb kérdések között szerepelnek az ipari termelőkkel és a nagy üzletláncokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások annak érdekében, hogy a termelőket jobban megfizessék, továbbá a számos ágazatot érintő válságok, valamint az adminisztrációs feladatok egyszerűsítésére irányuló kérelmek.

A tüntető gazdák ezenkívül követelik, hogy ne legyen több tilalom a növényvédő szerekre, a traktorok üzemanyagárának emelését állítsák le, valamint a természeti katasztrófákat követően gyorsabb legyen a kártalanítás.

A francia belügyminiszter azt mondta, hogy együtt érez a tüntetőkkel, ezért nem fog rendőröket küldeni a megmozdulás feloszlatására.

,,Arra utasítottam a kormányzót és a csendőrség vezetőjét, hogy ne tegyenek semmit. Egyelőre nem keletkezett kár. A kormánynak meg kell értenie, hogy ezek az emberek nagyon keményen dolgoznak és most egy nehéz időszakon mennek keresztül. A gazdák többsége tiszteletben tartja a törvényeket" 

- fogalmazott a tárcavezető.

A franciaországi gazdatüntetés csak egy a sok hasonló megmozdulás közül Európában. Az elmúlt hetekhez hasonlóan Németországban most is tüntetések vannak: a gazdák szombaton Berlinben csatlakoztak az ökoaktivistákhoz. Együtt alkotják a "Elegünk van!" szövetséget. A gazdák állításuk szerint teljes mértékben támogatják a környezetbarát, génmódosítás-mentes gazdálkodást, de ehhez megfelelő reformokra van szükségük. 

Kis híján egy egész családot kiirtott az egyelőre ismeretlen gázoló kedd hajnalban a délnyugat-franciaországi Palmiers közelében, amikor nagy sebességgel belerohant az Európai Unió és hazájuk agrárpolitikája ellen tiltakozó gazdák egyik útblokádjába. A rendőrség első információi szerint nem szándékosan hajtott a több utast szállító autó a tiltakozók közé.

„Az Európai Bizottság

súlyos felelősséggel tartozik a gazdáinkat ért szerencsétlenségéért”

szögezte le François-Xavier Bellamy francia konzervatív EP-képviselő és Anne Sander, a Köztársaságiak parlamenti képviselője, akit pártja a közös agrárpolitika tárgyalójaként delegált az Európai Parlamentbe.

Nem szándékos, de emberölés

Kedd este egy személygépkocsi rohant bele Franciaország délnyugati, Spanyolországgal határos Ariège megyéjében a tiltakozó gazdák blokádjába az RN20-as autópályán. Egy kétgyermekes, 35 esztendős édesanya,

Alexandra Sonac nem sokkal a baleset után a kórházban belehalt sérüléseibe, egyik gyermeke, egy 14 éves lány, órákkal később szintén életét vesztette.

A másik lánytestvért és a családapát egyelőre intenzív osztályon ápolják.

Az rendőrség az esetet követően őrizetbe vette az autó sofőrjét és három utasát. Az autó vezetője ellen az ügyészség emberölés és súlyos testi sértés miatt indított nyomozást. A Le Figaro ügyészségi forrásokra hivatkozva hozzáteszi: a jármű vezetőjének alkohol- és drogtesztje negatív lett, a rendőrság szerint a cselekmény „nem tűnik szándékosnak.”

Demonstrációk Szatmártól a Pireneusokig

A brüsszeli agrárpolitika ellen Európa-szerte tiltakoznak az agrászektorból élők: Románia több pontján, így az erdélyi Szatmár megyében, a Kárpátalja felé vezető, átlelőnél, a román-ukrán határállomáson a gazdák az ukrán gabonaimport leállítását követelték; az RMDSZ európai parlamenti képviselője is úgy vélte,

véget kell vetni a brüsszeli, „mélyzöld feltételeknek” –

számolt be a Magyar Nemzet.

Németországban a gazdák december óta nagyszabású tiltakozó akciókkal és útblokádokkal demonstrálnak, mivel a baloldali-liberális berlini szövetségi kormány radikálisan csökken.

Európa-szerte elfogyott a gazdák türelme. Lengyelországban is tiltakozásokra készülnek a gazdák, várhatóan szerdán vonulnak utcára. Azt mondják: elegük van az ukrán gabonaimportból. A német gazdaszövetség elnöke minden eddiginél keményebb ellenállást ígér. Romániában pedig a gazdák azt mondják: kitartanak, amíg el nem érik céljukat.

Zászlókat lengetve tiltakoznak továbbra is a Bukarestbe vezető körgyűrűnél a román gazdák. Bár a főpolgármester korábban engedélyezte, hogy a parlament előtti téren demonstráljanak, ők végül mégsem mentek be a belvárosba. Azt mondják azért, mert a tüntetést egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni.

Az alkotmány 39. pontja lehetőséget ad az elégedetleneknek, hogy kifejezzék azt. Nem vagyunk tudósok, nem vagyunk jogászok, de tudunk olvasni. Nem hagyjuk magunkat eltéríteni” – fogalmazott az egyik gazda, aki szerint politikusok nem telepedhetnek rá a tüntetéseikre.

A fuvarozók képviselője közben azt üzente: senki se hagyja magát elbizonytalanítani, és mindenki vonuljon utcára, aki elégedetlen.

Itt maradunk Afumatiban. Nem csatlakozunk semmilyen politikai párthoz, sem politikai képviselőhöz. Maradunk Afumatiban, ahogy eddig is” – fogalmazott.

Romániában már 12 napja tartanak a gazdatüntetések. A termelők és a fuvarozók traktorokkal, kamionokkal vonultak utcára, ezekkel okoznak fennakadásokat a közlekedésben.

A Románián áthaladó ukrán gabonaexport törvénytelen romániai értékesítésének megakadályozását követelik. De kárpótlást akarnak azokért a veszteségekért is, amelyeket az országban feketén értékesített ukrán mezőgazdasági termékek okoztak.

Európa-szerte fogy a gazdák türelme. A lengyel gazdáknak is elegük van az ukrán gabonaimportból.

Ők is útlezárásokra készülnek. Szerintük az ukrán gabonának oda kell kerülnie, ahová szánták, vagyis Afrikába és Ázsiába, nem pedig Európába. Szerdára tervezik a demonstrációt. A gazdák azt ígérik, hogy több ezer traktor lesz az utakon, de az ukrán határ blokádját sem zárták ki.

Németországban is folytatódik az elégedetlenség. Az ottani gazdaszövetség elnöke minden eddiginél keményebb ellenállást ígért és közölte: folytatják az akciókat az egész országban.

Nem emlékszem arra, hogy a berlini fal leomlása és a német újraegyesítés óta a gazdálkodók ilyen erőteljes módon fejezték volna ki elégedetlenségüket a politikával szemben. A korábbi tiltakozások csak az »előrengés« volt, ha semmi nem változik, jön a kitörés” – idézte a szövetség elnökének szavait a Deutsche Welle.

A német gazdák az őket érintő költségvetési megszorítások visszavonását követelik. Pénteken a fuvarozók kamionjaikkal vonultak a Brandenburgi kapunál tartott demonstrációra, előtte viszont traktorok ezrei is felsorakoztak ezen a úton.

A bajt csak tetézi, hogy emellett több ágazati szakszervezet is tiltakozó akciókat és munkaleállásokat jelentett be januárra. A vasutasok a munkaidő csökkentése mellett magasabb béreket követelnek, és azt mondják: bármikor újrakezdődhet a sztrájk. A német mozdonyvezetők szakszervezete közölte: eddigi leghosszabb nyomásgyakorl

Romániában szintén hatalmas megmozdulások vannak. Bukarestben és a főváros környékén a termelők és a kamionosok már másfél hete tüntetnek, alacsonyabb adókat és igazságosabb támogatásokat követelve. A román kormánnyal a hét elején folytatott kezdeti tárgyalásaik kudarcba fulladtak, így a tiltakozások folytatódnak. A gazdák felháborodásának oka a nehézgépek biztosításának növekvő költségei és a külföldi cégek előnye.

 

origo.hu

Nagyon rossz hírt kaptak az elektromos rolleresek

origo.hu

Döbbenetes látogatást tett Zelenszkijné, erre senki sem számított

borsonline.hu

Nevelőszülő lett Puskás Peti és Dallos Bogi - az örökbefogadás mellett döntöttek

mandiner.hu

Búcsú a lipcsei szurkolóktól: nagy bejelentést tett a jövőjéről Gulácsi Péter!

metropol.hu

Ekkor érkezik az égszakadás, erre jobb felkészülni

mandiner.hu

Beperelheti Von der Leyenéket az európai ügyészség

ripost.hu

Szoboszlai miatt egymásnak ugrottak; könnyek szöktek Klopp szemébe

mindmegette.hu

Mostantól akár félmilliós büntetést is kaphat, aki a strandon sörözik

ripost.hu

Heti TOP5: Társra lelt a Házasság első látásra sztárja, Kőgazdag Aurélt nem engedték érettségizni és Jákob Zoli is elmondta a véleményét

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

Kerekesszékre ítélték a 3 éves SMA-s lányt, mégis kúszni kezdett

KÜLFÖLD

„Percről percre küzd az életéért” - Egy 5 éves lányt a hintája fojtott meg, összetörtek a szülők

KÜLFÖLD

„Ez a legjobb ajándék, amit kaphattam” – Hazatérhetett a kórházból az életéért küzdő 3 éves

KÜLFÖLD

Egy rossz mozdulat elég volt: a halálba zuhant egy 19 éves fiú, testvére végignézte