KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.15.

Mire készül Mark Zuckerberg? Hatalmas atombunkert épít a Facebook tulajdonosa

A projekten dolgozó építőmunkásokkal titoktartási szerződést írattak alá.

Hatalmas atombunkert épít a több száz hektáros hawaii birtokán Mark Zuckerberg amerikai milliárdos tech-vállalkozó, a Facebook közösségi platform alapító-tulajdonosa - írta meg a technológiai kérdésekben rendre jól informált Wired hírportál. A lap csütörtökön megjelent tényfeltáró cikke szerint a bunker 100 millió dollárból épül, saját víz- és áramellátása lesz, az alapterülete pedig megközelíti majd az 5000 négyzetmétert. A projekt állítólag már előrehaladott állapotban van, 12-14 hónap múlva teljesen elkészülhet.

Mire készül Zuckerberg? Hatalmas atombunkert épít a Facebook tulajdonosa

Mark Zuckerberg az elmúlt szűk egy évtizedben 1400 hektár földet vásárolt fel több részletben Hawaii állam Kauai szigetén, melynek nagy része védett mezőgazdasági és természetvédelmi terület. Az erőszakos földvásárlásai miatt a Facebook alapítóját többször is "Hawaii gyarmatosításával" vádoltak meg a helyiek. Sőt, Zuckerberg még a hatóságokkal is összetűzésbe került, mivel a telkei köré emelt fallal elzárt egy turisták körében rendkívül népszerű tengerpartot. Ezt követően pedig azzal is gyanúsították, hogy megpróbálta kiszorítani a bérlő gazdákat a földjükről - ezt a törekvését végül feladta, és egy helyi lapban bocsánatot kért a birtokbavételi kísérletiért.

A hawaii földjeit Zuckerberg éveken keresztül érintetlenül hagyta, tavaly azonban hatalmas építkezésekbe kezdett. A Wired információi szerint a projekten dolgozó munkavállalókkal titoktartási szerződést írattak alá, amit ha megszegnek, börtönbe is kerülhetnek. Ennek ellenére a portálnak sikerült megszólaltatnia kettő melóst, akik arról számoltak be, hogy egy földalatti, hatalmas atombunkert, valamint kettő kastélyt építenek a tach-mogul birtokán. Elmondásuk szerint a komplexum teljes ára 270 millió dollár körül mozoghat, amiből csak a bunker 100 millió dollár, bár a Wired úgy véli, ennél jóval nagyobb összegű beruházásról lehet szó.

A még építés alatt álló bunker pontos paramétereiről keveset tudni. A megszólalók szerint 30 hálószoba és 30 fürdőszoba kap benne helyet, melyek "robbanásálló" beton- és acélvázat kapnak, a ki- és bejáratait pedig billentyűzáras és hangszigetelt ajtókkal szerelik föl. 

A létesítménybe a földfelszínen található kastélyok egyikéből lehet majd bejutni egy titkos könyvtárszoba „vak ajtaján" keresztül. A kastélyokban egy-egy teljes méretű edzőterem, szauna, pezsgőfürdő, hideg merülőmedence és teniszpálya kap helyet. A környező erdőkben pedig 11 faház is lesz, amelyeket kötélhidak kötnek össze, így a vendégeknek soha nem kell majd a földet érinteniük, amikor az építmények között közlekednek.

Műholdas felvétel a Zuckerberg-féle építkezésről

A Wired kérdéseket küldött azzal kapcsolatban Mark Zuckerbergnek, valamint a Facebook anyavállalatának, a Metának, hogy pontosan milyen építési munkálatok folynak a hawaii birtokok. A cikkük megjelenéséig azonban egyikőjüktől sem kaptak választ. 

Egyes hírportálok külön kiemelték a téma kapcsán, hogy nem Zuckerberg az egyetlen tech vállalkozó, aki hatalmas földeket vásárolt Hawaii-n. Jeff Bezos, az Amazon-alapítója szintén a csendes-óceáni szigetek egyikén kezdett terjeszkedni, és állítólag ő is hatalmas építkezésekbe kezd a közeljövőben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

ripost.hu

„De nagy legény már” - Védelmezőn ölelte Nádai Anikót a nagyfia – Fotó

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Mindannyiunk szeme láttára vette az utolsó lélegzetét” - Fáradtnak érezte magát, másnap elhunyt a 6 gyermekes anya

KÜLFÖLD

Sült krumplit akart, brutálisan megégett a 14 éves fiú

KÜLFÖLD

Saját cumija akadt a 7 hónapos tündéri baba torkán

KÜLFÖLD

Elragadta három gyerekétől a tüdőgyulladás az influenszert