KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.08.

Már a látszatra sem adnak: az amerikai hadsereg közvetlenül Oroszországból vásárolt olajat

Egy nyilvános hajófigyelő oldal buktatta le a saját szankcióit megszegő Egyesült Államokat.

Az Egyesült Államok haditengerészete közvetlenül Oroszországból, a szankciókat megszegve vásárolt nyersolajat és különböző finomított olajtermékeket - jelentette hajózási adatokra hivatkozva több ukrán hírportál. Szakértők szerint az eset kapcsán felmerül a kérdés, hogy a nyugati nagyhatalmak mennyire is veszik komolyan a saját, Oroszországgal szemben bevezetett korlátozóintézkedéseiket.

Ez a hajó szállított közvetlenol olajat Oroszországból az Egyesült Államokba

A szankcionált orosz olajat egy libériai lobogó alatt futó, németek által üzemeltetett tartályhajó szállította az orosz Novorosszijszk kikötőjéből az amerikai Virginia államában található Norfolki haditengerészeti támaszpontra. A nyilvános szállítási adatok szerint az AVENCA (IMO 9410002) nevű hajó december 7-én érkezett meg Amerikába 50 ezer tonna orosz olajtermékkel a fedélzetén. A norfolki támaszpont az amerikai haditengerészet legfontosabb támaszpontja, itt található a teljes flottaparancsnokság, és az amerikai repülőgép-hordozók főhadiszállása is. Egyszerre összesen 75 hajó képes kikötni a támaszponton, ami így a világ legnagyobbjának számít.

Mint ismert, az Egyesült Államok és az Európai Unió 2023. február 5-én teljes körű embergót vezetett be az orosz olajjal és olajtermékekkel szemben. Ez a lépés egy szélesebb stratégia része volt, melynek hosszútávú célja, hogy gazdasági nyomást gyakoroljon Oroszországra az ukrajnai invázió miatt.

Egy teljesen nyilvános figyelőrendszer buktatta le az Egyesült Államokat

A Fekete-tengeri Stratégiai Tanulmányok Intézetének egyik vezető elemzője szerint az orosz olaj megvásárlása kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a nyugati nemzetek képesek-e hatékonyan végrehajtani és fenntartani az Oroszország elleni olajszankciókat. Az a tény ugyanis, hogy Amerika a legfontosabb támaszpontjára közvetlenül szállít orosz olajat, felveti a korlátozóintézkedések következetességét és hatékonyságát.

A miheztartás véget fontos elmondani, hogy egyes szakértők szerint az AVENCA tartályhajó nem olajat, hanem műtrágyagyártáshoz használt ammónium-nitrát-oldatot szállított, ami nem esik a szankciók alá. Ennek a valószínűsége viszont igencsak kicsi, ha azt vesszük alapul, hogy az oroszországi Novorosszijszk kikötőjében nincs ammónia berakodásához használt terminálállomás.

A Washington Post egy novemberben megjelent tényfeltáró cikke szerint az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) a szankciók ellenére is nagy mennyiségű orosz olajat vásárol a hadsereg számára. Ez úgy fordulhat elő, hogy az Oroszországból származó nyersolajat egészen addig adják és veszik egymás között a kereskedők, amíg el nem veszíti az orosz jellegét. Ezt követően pedig az olajat Európába importálják, köztük egy olyan görögországi olajfinomítóba, ahonnét az amerikai hadsereg előszeretettel vásárol üzemanyagot a járműveibe.

Továbbra is jelen vannak az orosz piacon az olyan sokak által ismert márkák, mint a Burger King, Danone, Auchan, Gorenje, Pepsi, Metro AG, Globus, Mars, Philip Morris, Samsung, Kia Motors, Toshiba, Benetton, Lacoste, Zeiss, Zepter, Unilever, Raiffeisen Bank, a Qatar Airways, az Emirates légitársaság, energetikai és gyógyszeripari gyártók. 

Russia,,Samara,,July,2019:,The,Entrance,To,The,Shopping,Center
Az Auchan továbbra is nyitva tart.  Fotó: Tramp57

A Yale Egyetem kutatói szerint egyes Oroszországban működő nyugati cégek beruházásokat ugyan nem indítanak, de folytatják a termelést, és vannak olyan társaságok is, melyekre nem vonatkoznak szankciók, például a gyógyszer- és élelmiszergyártókra.
A KSE kimutatásában az áll, hogy tavaly az amerikai cégek érték el a legnagyobb összbevételt Oroszországban, és 712 millió dollár profitadót fizettek be a Kreml kasszájába.
A második helyen a német cégek állnak 402 millió dolláros nyereségadóval. 
A legnagyobb dohányt a dohányipari óriások és az alkoholt forgalmazó cégek kaszálták, 24 milliárd dollárral. 
 

American,Dollar,Usa,Packs,On,Money,Background.,Financial,Concept
24 milliárd dollárt hozott a dohány és az alkohol termékek eladása. Fotó: Andrew Angelov

Közülük a Philip Morris, a Marlboro cigaretták Egyesült Államokon kívüli eladója 2022-ben 7,9 milliárd dollár bevételt termelt, és 206 millió dollár nyereségadót fizetett. A Philip Morris februárban azt mondta, hogy inkább megtartja üzletét Oroszországban, mintsem olcsóbban adja el, mint amennyit ér.
A Japan Tobacco International japán-svájci dohányipari óriáscég 7,4 milliárd dollár bevételt termelt Oroszországban 2022-ben, 1,5 milliárd dollárral többet, mint 2021-ben, ami a legnagyobb növekedés a társaságok közül.  2022-ben 193 millió dollár nyereségadót fizetett a társaság.

leningrádi bevásárlóközpon
A bevásárlóközpontokban is sok nyugati divatmárkának van üzlete. Fotó: MILES ERTMAN


A fogyasztási cikkek szektorába tartozó cégek 2022-ben 21 milliárd dolláros árbevételre tettek szert Oroszországban.
A több mint 3 milliárd dolláros árbevételt elérő Danone megpróbál orosz vevőt találni helyi üzletére, de ez eddig nem járt sikerrel. A Nestle korlátozta egyes tevékenységeit.
Az amerikai Mars édességgyártó 2022-ben Oroszország egyik legnagyobb adófizetője volt, 99 millió dollár nyereségadót fizetve. Idén januárban a Mars bejelentette, hogy csökkentette oroszországi üzleti tevékenységének egyes részeit.

Lng,Tanker
A francia Total Energies 106 százalékkal növelte bevételét a cseppfolyósított földgáz ágazatban. Fotó: Vytautas Kielaitis

Az energetikai cégek közül a francia TotalEnergies 269 milliárd rubelre (3,2 milliárd dollár) tett szert tavaly az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) értékesítéséből, ez 106 százalékos növekedés az egy évvel korábbi értékhez képest. 
A nagy-britanniai BP is 35 százalékkal, 150 millió rubelre tudta növelni oroszországi profitját. Ez körülbelül 1,7 milliárd dollárnak felel meg elsősorban a megnövekedett világpiaci nyersanyagáraknak köszönhetően - írta a merkur.de.
 

Nizhny,Novgorod,,Russia.,-,May,17.2016.,Raiffeisen,Bank,On,The
Fotó: VladimirMPetrov

Az osztrák Raiffeisen Bank International (RBI) bevételének több mint felét az oroszországi üzlet hozta 2022-ben. A nyeresége az előző évhez képest négyszeresére, csaknem 141 milliárd orosz rubelre nőtt. 
Élelmiszeripar: Két amerikai vállalat is erőteljes növekedést tudott elérni tavaly Oroszországban. 
A PepsiCo. 45 milliárd rubelre (mintegy 534 millió dollárra) növelte nyereségét olyan márkákkal, mint a Pepsi, a 7 Up és a Rockstar, míg az édességgyártó Mondelez (olyan márkákkal, mint a Milka, Jacobs, Toblerone, Oreo) 27 milliárd rubel (321 millió dollár) többlettel került a harmadik helyre. 
Az orosz szankciók egyik nyertese a svájci Fractal Shipping hajózási társaság, amely orosz olajat szállít a világ óceánjain.

A Makronóm Intézet friss elemzésben foglalkozik azzal, hogy pontosan kik a legnagyobb nyertesei az orosz olajra kivetett szankcióknak.

Kudarc az orosz olajra kivetett ársapka

Az Ukrajna elleni orosz támadás nyomán az orosz nyersolajra és olajtermékekre a Nyugat behozatali tilalmakat és korlátozásokat vetett ki, hogy csökkentsék Moszkva jelentős, a GDP 5-10 százalékát kitevő, csak az invázió kezdete óta 244 milliárd eurót elérő olajbevételeit. A nyers kőolaj, majd a finomított kőolajtermékekre bevezetett, szinte teljes importtilalom mellett az EU és a G7 országai Ausztráliával kiegészülve 2022. december 5-ével 60 dollár/hordó értékű ársapkát  vezettek be a tengeren szállított orosz (Ural típusú) kőolajra. Az érték felülvizsgálatára kéthavonta van lehetőség, erre azonban eddig még nem került sor.

A NYUGATI VÁLLALATOK ÍGY NEM SZÁLLÍTHATNAK OLYAN OROSZ KŐOLAJAT, AMELYET AZ ÁRSAPKA FELETT ÉRTÉKESÍTETTEK, ÉS NEM IS NYÚJTHATNAK AZ ILYEN SZÁLLÍTMÁNYOKRA BIZTOSÍTÁST VAGY KÖLCSÖNT.

A szankciók Oroszország exportbevételeinek komoly, napi 160 millió eurós csökkenéséhez vezettek, és a nyugati politikai kommunikáció is előszeretettel hangoztatja az intézkedés eredményességét. A visszaesés azonban időszakosnak bizonyult: áprilisra Moszkva már az ársapka bevezetése óta elért legnagyobb olajbevételt könyvelhette el. Az orosz árbevétel-növekedés hátterében egyrészről az Ural olaj árának áprilisi időszakos emelkedése, másrészről pedig az ársapka rendelkezéseinek betartása körüli hiányosságok állnak.

Ázsiai országok „mossák tisztára” az orosz olajat

Ilyen hiányosságnak számítanak azok a kiskapuk, amelyeken keresztül az orosz kőolaj mégis eljuthat a nyugati országokba. Az ársapkát bevezető országok ugyanis növelték a finomított olajtermékek importját azokból az államokból, amelyek az orosz nyersolaj legnagyobb importőreivé váltak: ide tartozik India, Törökország, az Egyesült Arab Emírségek, Szingapúr és Kína is.

A felsorolt öt országot a finn CREA kutatóintézet elemzése„mosodaországoknak” nevezte el, mivel nyers kőolajat vásárolnak Oroszországból, a saját üzemeikben feldolgozzák azt, majd az így „tisztára mosott” olajtermékeket értékesítik, többek közt a Nyugatnak is. Ez jelenleg legális módja az olajtermékek exportjának a szankciókat bevezető országok irányába, mivel a termék származási helyének jogilag az az ország minősül, ahol a nyersolajat feldolgozták.

Az invázió kezdetét követő egy évben a tengeri úton a mosodaországokba importált orosz nyersolaj mennyisége 140 százalékkal nőtt a megelőző 12 hónapos időszakhoz képest (1. ábra). Az ársapka bevezetése óta ezaz öt ország fogadja Oroszország nyersolajexportjának mintegy 70 százalékát, melynek köszönhetően az orosz olajexport volumen júniusban már a napi 3,8 millió hordót is elérte, ami 15 százalékkal magasabb, mint az ukrajnai inváziót megelőző 12 hónap átlaga.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

Házasság első látásra: sosem látott felvételeket osztott meg a bennfentes

mandiner.hu

Nostradamus és Pio atya is megjósolta Magyar Péter eljövetelét!

ripost.hu

A legtöbben elhasalnak rajta: zseni vagy, ha megfejted - Fotó

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

travelo.hu

Ausztria egyik legszebb vízesését fedezhetitek fel Salzburg környékén

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a nézők: lezuhant a halálkerékről az artista

KÜLFÖLD

Megszólalt a szakértő: fontos részleteket árult el a Titanic-katasztrófa kapcsán