Létrehozva: 2023.09.07.

Az ukrán vezérkari főnők szerint már kirobbant a harmadik világháború

Elképesztően felelőtlen kijelentést tett az ukrajnai konfliktus kapcsán a Zelenszkij-kormány egyik kulcsembere.

A Kijevi Biztonsági Fórum egyik panelbeszélgetésén Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (BVT) első titkára kijelentette, hogy a harmadik világháború már kirobbant, ezért Ukrajna nyugati szövetségeseinek minél hamarabb meg kell állítania az orosz agresszort - írja a Focus ukrán hírportál.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (BVT) első titkára kijelentette: a harmadik világháború már kirobbant

„Ha valaki azt gondolja, hogy a harmadik világháború még nem kezdődött el, az óriásit téved. Már elkezdődött. Már egy ideje hibrid időszakban volt folyamatban, és most aktív szakaszba lépett”

- fogalmazott az ukrán vezérkari főnök, aki hozzátette: a világon egyetlen ország nem sem gondolhatja, hogy Moszkva és Kijev viszonya a közeljövőben tisztázódni fog, mert a dolgok ennél sokkal bonyultabbak. Éppen ezért Ukrajnának a NATO teljes jogú tagjává kell válnia a Szövetség megerősítése érdekében - jegyzete meg az ukrán tisztségviselő.

Az eseményen Danilov mellett részt vett még David Petraeus, a CIA korábbi főigazgatója is, aki közvetlenül nem reagált a beszélgetőpartnere világháborús kijelentéseire, ugyanakkor leszegezte: 

"Ilyet háborút nem láttam a második világháború óta. Az oroszok nem különösebben lenyűgözőek a tudásban vagy a csatatéren nyújtott teljesítményben, de meglehetősen kiemelkedő védelmi rendszert hoztak létre, és ezt elég nehéz átütni"

Danilov világháborús kijelentése- érhető okokból - elképesztő eszkalációs kockázatot rejt magában. Az ukrán vezérkari főnök szavait ugyanakkor helyükön kell kezelni, ugyanis ő az ukrán kormányzati kommunikáció egyik legnagyobb megmondóembere, aki szereti földtől elrugaszkodott állításokkal hergelni a közvéleményt. 

Nemrég például azzal keltett feltűnést a nemzetközi porondon, hogy kijelentett: "Putyinnal nem lehet tárgyalni, Oroszországot el kell pusztítani, mint egy modern kori Karthágót". Ezt megelőzően pedig arról értekezett, hogy "Ferenc pápa teljesen alkalmatlan bármiféle békemisszióra".

A harmadik világháború már elkezdődött Franciaország egyik vezető értelmiségije, Emmanuel Todd szerint. Gondolatait a hirado.hu szemlézte.

 Az antropológus és történész  a Le Figarónak nyilatkozva azt állította, hogy a várakozásokkal ellentétben nemcsak Oroszországot, hanem a Nyugatot is súlyosan veszélyezteti az ukrajnai katonai konfliktus.

Az ukrajnai konfliktus, amely korlátozott, helyi háborúnak indult, majd globális gazdasági konfrontációvá eszkalálódott, mára világháborúvá vált egyfelől az egész Nyugat, másfelől Oroszország és Kína között – fogalmazott Todd. A történész, aki 1976-ban elsőként jósolta meg a Szovjetunió bukását, kiemelte:

senki nem számított arra, hogy az orosz nép képes lesz ellenállni a NATO gazdasági nyomásának.

Ukrán katonák orosz állásokat lőnek egy francia gyártmányú, löveggel felszerelt önjáró tüzérségi eszközzel a Donyeck megyei Avgyijivka térségében 2022. december 26-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Kipukkanhat az amerikai lufi

Todd, aki korábban After the Empire című könyvében már figyelmeztetett az amerikai rend összeomlására, most az interjúban kifejtette: az orosz gazdaság szankciókkal szembeni ellenállása a szakadék felé löki „az amerikai birodalmi rendszert”.

Ha Oroszországnak sikerülne kimerítenie az európai gazdaságot, miközben fenntartja a kínai támogatást, akkor

a világ amerikai monetáris és pénzügyi ellenőrzése összeomlana

– és ezzel együtt az Egyesült Államok lehetősége is arra, hogy a semmivel finanszírozza hatalmas kereskedelmi deficitjét – hangoztatta Todd.

Végtelen háború?

A történész nagyrészt egyetértett John Mearsheimer nemzetközi kapcsolatok professzor és a „realista” külpolitika híveinek elemzésével, miszerint „az oroszok az ő szempontjukból egy olyan háborúban vannak, amely védekező és megelőző jellegű”. Todd szerint annak ellenére, hogy az Egyesült Államok kétszer olyan népes, mint Oroszország, az amerikai diákok mindössze 7 százaléka foglalkozik mérnöki tudományokkal, míg Oroszországban ez az arány 25 százalék.

„Az USA külföldi diákokkal tölti ki a hiányt, de ők főként indiaiak és még több közöttük kínai”

– folytatta. Szerinte ez az amerikai gazdaság dilemmája: csak úgy tud szembenézni a kínai versennyel, ha képzett kínai munkaerőt importál.

Éppúgy mint Oroszország, Amerika sem tud kivonulni ebből a konfliktusból, ezért vagyunk most egy végtelen háborúban, amelynek a kimenetele az egyik vagy a másik fél összeomlása kell hogy legyen – fogalmazott Todd. A francia gondolkodó szerint nem kizárt, hogy Kína hidegháborút vív majd a Nyugat ellen, ami a fejlődő országok, például India felemelkedéséhez vezethet – miközben Európa hanyatlik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

magyarnemzet.hu

Dopeman tönkreverte Puzsért, eldőlt a politikai rapháború + videó

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett

KÜLFÖLD

„Nem hiszem, hogy látta” - 64 éves férfi életéért küzdenek az orvosok

KÜLFÖLD

Hat évig szenvedett pánikrohamoktól a 29 éves anya, mire kiderült a valódi ok