Létrehozva: 2023.09.01.

Oroszország hadrendbe állította a "Sátán" atomrakétát

Valóra vált Vlagyimir Putyin régóta dédelgetett álma.

Oroszország hadrendbe állította a NATO által csak „Sátán II” néven emlegetett RSz-28 Szarmat interkontinentális rakétarendszerét - jelentette be pénteken Jurij Boriszov, az Orosz Állami Űrügynökség (Roszkozmosz) vezetője. A tisztségviselő elmondása szerint a rakéta a legnagyobb hatóerejű és a leghosszabb hatótávolságú orosz atomfegyver, mellyel lényegében a világ bármely pontjára képesek nukleáris csapást mérni.

Oroszország hadrendbe állította a "Sátán" atomrakétát (A képen egy RSz-24 Jarsz-rendszer látható, amit a "Sátánnal" kívánnak leváltani)

A nyugati sajtó először 2018-ban számolt be az RSz-28 létezéséről, az oroszok viszont vélhetően már a 2010-es évek eleje óta dolgoznak rajta titokban. Az orosz állami média korábbi tájékoztatása szerint a fegyverrendszer néhány perc alatt képes lesz elérni bármely nyugati fővárost: Berlint 46, Londont 122 másodperc alatt, de az Egyesült Államok keleti partját is célba tudják venni vele. Vlagyimir Putyin orosz elnök és más Kreml-közeli tisztségviselők azzal is dicsekedtek, hogy a Szarmat-rendszer kivédhetetlen hagyományos rakétavédelmi rendszerekkel.

A folyékony hajtóanyagú rakéta 35 méteres, a hatótávolsága 18 ezer kilométer, és egyes típusai akár 10-15 nukleáris robbanófej hordozására is képesek, melyek mindegyike más-más célpontra irányítható. Egyes becslések szerint a rakéta egy Franciaország méretű területet is képes megsemmisíteni.

A fegyver kivédhetetlenségét az adja, hogy Mach 27 sebességre (a hangsebesség huszonhétszerese, mintegy 33 ezer kilométer óránként) is képes, sőt, hiperszonikus siklórepülővel is felszerelhető, melynek segítségével képes a röppálya módosítására. A hagyományos rakétavédelmi rendszer azonban úgy működik, hogy ha rakétatámadást észlelnek, bemérik a fegyver röppályáját és ellenrakétákkal semlegesítik a fenyegetést. Az iránymódosításra képes, illetve a nagyon nagy sebességű rakéták ellen viszont teljességgel hatástalanok az ilyen rendszerek.

A Szarmatot kifejlesztő Makejev Rakétaközpont vezérigazgatója és főkonstruktőre, Vlagyimir Gyegtyar azt mondta, hogy az új rakéta - amelyet "a rakétatechnika csúcsának" nevezett - az egész Föld körüli röppályán képes haladni és bármelyik irányból csapást mérni. A szakértő hozzátette, hogy a rakéta kizárólag orosz gyártmányú egységekből és alkatrészekből építették meg, ami leegyszerűsíti a belföldi sorozatgyártást.

 

Vlagyimir Putyin korábban úgy beszélt a RSz-28 rakétarendszerről, mint ami képes legyőzni a ballisztikus rakétarendszereket, többek között azért, mert olyan pályára is kilőhető, ahol az Egyesült Államoknak képtelen azt elfogni. Az orosz elnök hozzátette, hogy „ez az egyedülálló fegyver megerősíti fegyveres erőink harci potenciálját, megbízhatóan garantálja Oroszország biztonságát a külső fenyegetésekkel szemben, és elgondolkodtatja azokat, akik a féktelen agresszív retorika hevében megpróbálják fenyegetni országunkat”.

Oroszország legutóbb februárban tesztelte a RSz-28 rakétarendszert, éppen akkor, amikor Joe Biden amerikai elnök Kijevbe látogatott. A kísérletről Moszkva állítólag előre figyelmeztette Washingtont, de az amerikai tisztviselők úgy nyilatkoztak, a kilövést nem tekintik az eszkaláció irányába tett lépésnek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már a hétvégén véget érhet a karrierje az F1-es csapat versenyzőjének

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

life.hu

Anyatulajdonságok, amelyek minden munkáltatónak csak hasznára válhatnak

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

life.hu

Ez a férfi csempész vidámságot Sarolta, György és Lajos életébe: átvette Harry szerepét

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét

KÜLFÖLD

Dagadtnak bélyegezték: halálra futotta magát a 6 éves fiú

KÜLFÖLD

Iszonyú tévedés: intenzív osztályra került a kisbaba, akit borral kevert tejporral etettek meg

KÜLFÖLD

Beismerték a britek: az Oroszország elleni szankciók hatástalanok