Macron nem zárja ki, hogy nyugati katonákat küldjenek Ukrajnába

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2023.08.25.

Oroszországgal üzletel az egyik leginkább orosz-kritikus uniós kormányfő családi cége

Kaja Kallas észt miniszterelnök jelesre vizsgázott köpönyegforgatásból.

Az ellenzéki pártok képmutatással vádolják, és lemondásra szólították fel Kaja Kallas észt miniszterelnököt, miután kiderült, hogy a férje teherfuvarozási vállalata aktívan üzletel oroszországi partnercégekkel - írja a Financial Times online kiadása. Helyi véleményformálók szerint az ügy kapcsán az a legbotrányosabb, hogy az Unióban Kallas számít Moszkva egyik legelszántabb kritikusának, és a márciusi parlamenti választásokat megelőzően rendszeresen elítélte az Oroszországgal üzletelő észt cégeket.

 Oroszországgal üzletel Kaja Kallas észt kormányfő családi cége

A botrányt az Eesti Rahvusringhääling (ERR) hírcsatorna robbantotta ki egy szerdán megjelent oknyomozó cikkel. Az írás szerint a miniszterelnök férje (Arvo Hallik) tulajdonában lévő Stark Logistics vállalat az orosz-ukrán háború kirobbanás óta több mint 17 millió euró értékben bonyolított le fuvarokat oroszországi partnerekkel. Minderről pedig a kormányfőnek is tudnia kellett, mivel a magánvagyonából közel félmillió eurót adott kölcsön a vállalatnak. A lap újságírói szerették volna megkérdezni minderről Kallast is, a miniszterelnök azonban a cikk megjelenéséig nem válaszolt.

A hírre először a Stark Logistics ügyvezető igazgatója reagált egy közleményben, mely szerint a cég „gyakorlatilag leállította az oroszországi szállításokat, de valóban nem szüntette meg teljesen". Emellett azt írták, hogy jelenleg már az utolsó oroszországi fuvarok futnak, és legkésőbb novemberig minden üzleti tevékenységet felfüggesztenek az orosz partnerekkel.

Miután a sajtóban megjelent hírek felrobbantották az észt nyilvánosságot, Kaja Kallas a közösségi oldalán a következőket írta:

"ERR közzétett egy cikket, amelyben azt állítja, hogy egy, a férjemmel kapcsolatban álló cég Oroszországban folytat üzleti tevékenységet. Szeretném hangsúlyozni, hogy a férjemnek nincsenek olyan ügyfelei, akik az Orosz Föderáció vállalkozói lennének. Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy minden kereskedelmet és üzletet Oroszországgal meg kell szüntetni mindaddig, amíg az orosz invázió folytatódik Ukrajnában.”

Az észt miniszterelnök emellett hozzátette, hogy férje cége a törvényeknek és a szankcióknak megfelelően segít megszüntetni egyik ügyfele oroszországi gyártási tevékenységét.

Ahogy arra számítani lehetett, a kormányfő botránya hatalmas belpolitikai vihart kavart a balti országban. Az ügy súlyosságát jól mutatja, hogy az elsők között maga azt észt köztársasági elnök is megszólalt, aki arra szólította fel Kallast, hogy „tisztázza a dolgokat”, majd döntse el, mi legyen a következő lépés.

Lauri Läänemets észt belügyminiszter azt mondta, hogy a Kallas botránya „különösen nyugtalanító”, mivel a kormány „zéró toleranciát tanúsít minden, Oroszországgal kapcsolatos üzlettel szemben”.

Urmas Reinsalu, az ellenzéki jobbközép Isamaa párt elnöke és korábbi külügyminiszter azt mondta, ha a médiában elhangzott állítások igaznak bizonyulnak, akkor a miniszterelnök álszenten viselkedik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt az Antarktisz végítélete: visszahúzódnak a gleccserek

origo.hu

Európa elpusztulhat emiatt a drámai háborús döntés miatt

borsonline.hu

Ők nyerték meg a lottó főnyereményét: családi átok sújtja őket

vg.hu

Lottónyertes: egy ország irigyli, de nem jut csak úgy hozzá a pénzéhez – így fizeti ki a rekordösszeget a Szerencsejáték

ripost.hu

3,7 millió helyett egy forintot sem fizet a TV2 Hódi Pamela férjének

mandiner.hu

„Késhegyre a magyarokkal! Aki nem menekül el, az lesz első!” – újabb magyarellenes kirohanás Kárpátalján

origo.hu

Haspólóban mutogatja magát a vadítóan szexi Tóth Andi - képek

life.hu

A tartós megoldás: a hüvelyflóra regenerálása a mindennapokban (hirdetés)

origo.hu

Így válasszunk műfüvet! Közel 40 százalékkal nőtt a műpázsitot választók száma ( hirdetés)

ripost.hu

„Bárcsak kevesebbet nyertem volna” – megszólalt a lottónyertes

ripost.hu

Egy mozdulattal közellenség lett Újpesten a magyar focista – videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Afgán "erkölcsőr" gyilkolt meg három nőt Bécsben. A gyanúsított menedékkérőként érkezett Ausztriába

KÜLFÖLD

A dühös gazdák forradalmát a rendőrség sem tudja letörni

KÜLFÖLD

A kislányok nem öltözhetnek hercegnőnek Berlinben: karneváli genderútmutató a minisztériumból

KÜLFÖLD

250 traktor vonult Berlinben, a vasutasok után a berlini "BKV" is sztrájkra készül

KÜLFÖLD

„Nem érdemelte meg, hogy ilyen hirtelen elvegyék tőlünk” - Négy nappal az áramütése után feladta a harcot a 10 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Iszonyatos, mit fedett fel utolsó szavaival a haldokló kismama

KÜLFÖLD

„Terhességem alatt a férjem mindig ágyba hozta a reggelit, de szörnyű szándéka volt vele”

KÜLFÖLD

Nem császározták meg időben: kismama és magzata halt meg a drága magánklinikán