Létrehozva: 2023.07.05.

Ursula von der Leyen lehet a NATO következő főtitkára

Sokan már tudni vélik, ki lesz a szövetségi rendszer következő vezetője

Joe Biden amerikai elnök zárt ajtók mögött azért kampányol, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke legyen a NATO következő főtitkára - írja bennfentes forrásokra hivatkozva a The Telegraph brit napilap online kiadása. A portál úgy értesült, hogy Biden és von der Leyen között erős szövetség alakult ki az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos azonos álláspontjuk miatt. Sőt, a két vezető kapcsolata olyannyira elmélyült az utóbbi időben, hogy az Európai Bizottság elnöke újabban „inkább Washingtonhoz fordul, ha hírszerzési információkra van szüksége”, mivel már nem bízik a "gyakran tévedő" európai ügynökségekben. Ez a fajta bizalom pedig nem csak Washington, hanem személyesen az amerikai elnök tetszését is elnyerte. Cikkében a Telegraph külön kiemelte, hogyha von der Leyent tényleg főtitkárnak jelölnék, szinte biztosan megkapná Emmanuel Macron francia elnök támogatását, mivel folyékonyan beszél franciául.

 Ursula von der Leyen láthatón jól szót ért az amerikai elnökkel (Fotó: MANDEL NGAN)

Ahogy arról a hazai és a nemzetközi sajtó is széles körben beszámolt, kedden a NATO-tagországok vezetői további egy évvel, 2024. szeptember 30-ig meghosszabbították Jens Stoltenberg jelenlegi főtitkár szeptember végén lejáró megbízatását.

Stoltenberg Twitter-üzenetében közölte: megtiszteltetés számára a 31 tagországot számláló katonai szövetség állam-, illetve kormányfőinek döntése. „Az Európa és Észak-Amerika közötti transzatlanti kötelék közel hetvenöt éve biztosítja szabadságunkat és biztonságunkat, és egy veszélyesebb világban nagyszerű szövetségünk fontosabb, mint valaha” – írta a főtitkár. Az idén 64 éves egykori norvég miniszterelnök 2014. október 1. óta tölti be a NATO-főtitkári tisztséget. Eredetileg négy évre választották meg, megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben újabb két évvel, 2022-ben pedig további egy évvel meghosszabbították.

Jens Stoltenberg lehetséges utódjával kapcsolatban már számtalan spekuláció megjelent a nyugati sajtóban. Az elmúlt évben összefüggésbe hozták a NATO-főtitkári pozícióval többek közt Mark Rutte holland kormányfőt, Boris Johnson korábbi brit miniszterelnököt vagy éppen Klaus Johannis román államfő. Ugyanakkor egyre nagyobb az igény, hogy egy nő vezesse a nyugati világ védelmi szövetségét, így felmerült például Chrystia Freeland kanadai védelmi miniszter neve is, aki ukrán származású felmenői miatt jó eséllyel indulhat a versengésben. Mellette potenciális jelöltként tekintenek még többek közt Kaja Kallas észt miniszterelnökre, Zuzanna Caputova szlovák államfőre, Kolinda Grabar-Kritarovic korábbi horvát elnökre vagy éppen Federica Mogherinire, az unió korábbi külügyi főképviselőjére.

Szakértők szerint az összes lehetséges jelölt közül Ursula von der Leyennek van a legtöbb esélye megszerezni a főtitkári posztot. Az Európai Bizottság elnökét többek közt azért tartják alkalmasnak a pozíció betöltésére, mert jó kapcsolatokat ápol Washingtonnal, az ukrajnai háború kitörése óta rengeteget dolgozott együtt a védelmi szövetség legfelsőbb vezetőivel, valamint korábban védelmi miniszterként dolgozott hazájában, Németországban. 

A Telegraph ugyanakkor rámutatott arra is, hogy von der Leyennek hátránya is származhat abból, hogy a 2013 és 2019 között ő irányította a német védelmi minisztériumot, ugyanis sokan elégedetlenek voltak a munkájával. Ezzel kapcsolatban a lap egy 2015-ös jelentést idéz fel, amely azt állította, hogy "a német katonáknak nehéz géppuskákat kellett seprűnyélre cserélniük egy NATO-gyakorlatok során, hogy elrejtsék felszerelésük hiányosságait".

 

origo.hu

Óriási siker volt itthon is a német A klinika - így néznek ki a szereplők 35 évvel később

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

borsonline.hu

Most érkezett: megtalálhatták a verőcei horrorbalesetben eltűnt fiatalokat

vg.hu

Azahriah a Puskásban: három nap múlva koncert, de valamiért tömegével adja el a jegyeket a közönség

life.hu

Kevin Costner könnyekig hatódott a Cannes-i Filmfesztiválon: "Ezt soha nem fogom elfelejteni"

mandiner.hu

Magyar Péter Hódmezővásárhelyen is kikosarazta Márki-Zayt (VIDEÓ)

ripost.hu

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban

lakaskultura.hu

A mosógépet nem a vízkő teszi tönkre: durva, mi okozza a bajt

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Itt az újabb botrány: Manuel most már a saját dalszövegeit is elfelejti

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

180 fokos fordulatot vett az EU, megállíthatatlanul sodródunk a háború felé

KÜLFÖLD

Megműtötték Robert Ficót, egy rövid időre magához tért

KÜLFÖLD

Soros fia megint Ukrajnába utazott, érdekükben áll a háború kiterjesztése

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Petárdát használt szex közben a férj, majdnem tragédia lett a vége

KÜLFÖLD

A rendőrök is sokkot kaptak: iszonyatos körülmények közt találtak egy 2 éves fiút

KÜLFÖLD

Halálos áldozatot követelt az ítéletidő, már vörös riasztást adtak ki

KÜLFÖLD

„Nem ismerek magamra a tükörben!” - életéért küzd a fiatal lány, aki azt hitte, csak sportsérülést szenvedett