Létrehozva: 2023.07.21.

Nyilvánosságra hozták a bizonyítékokat: Joe Bident megvesztegette egy ukrán oligarcha

Teljes egészében közzétették azt az FBI-jelentést, amely a Biden család ukrajnai korrupciós ügyeit részletezi.

Szerző Gaál József

Csütörtökön nyilvánosságra hozták azt az FBI-jelentés, amely bizonyítja, hogy Joe Biden és fia, Hunter Biden 5-5 millió dollár kenőpénzt fogadott el az ukrán Burisma gázipari vállalat tulajdonosától, Mikola Zlocsevszkij oligarchától 2015-ben. Joe Biden - aki ebben az időben alelnök volt - a pénzért cserébe nyomást gyakorolt az ukrán vezetésre, hogy távolítsák el a hivatalából Viktor Shokin főügyészt, amiért nyomozást indított a Burisma ellen. A vizsgálat középpontjában többek között Hunter Biden állt, aki 2014 áprilisától kezdve 5 évig volt a vállat igazgatótanácsának tagja. Őt azzal vádolták, hogy részt vett Zlocsevszkij pénzmosással és adóelkerüléssel kapcsolatos korrupciós ügyeiben - írja a Fox News.

World Food Program USA's 2016 McGovern-Dole Leadership Award Ceremony
Joe Biden  amerikai elnök és fia, Hunter Biden 5-5 millió dollár kenőpénzt fogadott el 

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) több szempontból is megdöbbentő jelentését Chuck Grassley republikánus szenátor hozta nyilvánosságra. A dokumentum egy úgynevezett FD-1023-as űrlap, amiről röviden annyit érdemes tudni, hogy "megbízható ügynökök és hiteles források jelentéseit rögzítik" benne, és általában nyomozásokat készítenek elő a segítségével.

A Biden család ukrajnai vesztegetési botrányát bemutató dokumentumban egyedül a jelentést készítő FBI-informátor nevét takarták ki a védelme érdekében. Róla mindösszesen annyit tudni, hogy egy ukrán származású amerikai állampolgár, aki az FBI belső feljegyzései szerint az ügynökség egyik „leghitelesebb emberi forrása", és az általa szállított információkat számtalan sikeres büntetőügy kapcsán hasznosították korábban. 

A meg nevezett informátor elmondása szerint Joe Biden és Hunter Biden vesztegetési botrányáról a Burisma gázipari vállalat tulajdonosával folytatott tárgyalások során szerzett tudomást. Ezek a találkozók Kijevben és Bécsben történek, és Mikola Zlocsevszkij mellett jelen volt rajtuk egy Alekszandr Osztapenko nevű férfi is, aki jelenleg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök adminisztrációjában dolgozik.

A találkozók során Zlocsevszkij részletesen mesélt arról, hogy "fizetnie kellett 5-5 millió dollárt Bidenéknek" annak érdekében, hogy kirúgassa hivatalából a Burisma ellen vizsgálódó Viktor Shokin ukrán főügyészt. A cégvezető azt is elárulta, hogy "olyan sok különböző bankszámlán áramoltatta keresztül a kenőpénzt" , hogy a nyomozók "legalább 10 évig nem fogják tudni majd visszafejteni a pénz útját". Sőt, elmondása szerint a korrupciós pénzek kifizetéséről 17 alkalommal tárgyalt Bidenékkel, melyekről hangfelvételt készített, mintegy bebiztosítva magát, ha valami baj történne.

Az informátor és Zlocsevszkij közötti utolsó találkozó során az ukrán oligracha arról értekezett, hogy esze ágában nem volt ekkora összeget fizetni Bidenéknek, de ők lényegében kizsarolták tőle ezt a pénzt. Továbbá azt mondta, hogy Huntert csak ezért vette fel a Burisma igazgatótanácsába, hogy az édesapja megvédje a céget a felmerülő problémáktól, ezért nagyon ideges volt, amikor Hillary Clinton és a demokraták elbukták a 2016-os amerikai elnökválasztást.

Nem kapcsolódik közvetlenül a korrupciós botrányhoz, de Zlocsevszkij nem tartotta sokra Hunter Biden képességeit. Az informátornak többször is "hülyének" nevezte a regnáló elnök fiát, és mint fogalmazott, "a kutyám is okosabb nála".

Mikola Zlocsevszkij ukrán oligarcha 5-5 millió dollár kenőpénzt fizetett Joe és Hunter Bidennek

Az FBI jelentés kapcsán fontos elmondani, hogy Joe Biden bizonyíthatóan többször is megfenyegette Petro Porosenko akkori ukrán elnököt, hogy a szövetségi kormány nem ad egymilliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, ha Viktor Shokin főügyészt nem rúgják ki azonnal. Ez végül megtörtént, ami a Burisma és Biden fia elleni vizsgálat megszüntetéséhez vezetett.

Mikola Zlocsevszkij ukrán oligarcháról röviden annyit érdemes tudni, hogy 2010 és 2014 között először az ökológiai és természeti erőforrások minisztere volt, később pedig a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács főtitkára lett. A politikai karrierje után az energiaipar fele fordult és megalapította a Burisma gázipari vállalatot. A cég körüli sorozatos korrupciós botrányok miatt 2018-ban külföldre menekült. Úgy tudni, ciprusi állampolgárságot vásárolt, majd Monacóba vagy Svájcba költözött a családjával. A Burismában lévő részesedését 2021-ben átruházta a lányaira, a vagyona azonban ennek ellenére is több százmillió dollárra tehető.

Ahogy arra számítani lehetett, a nyilvánosságra hozott FBI-jelentésnek hatalmas belpolitikai visszhangja volt Amerikában. A demokraták azzal védekeznek, hogy a dokumentumban szereplő állítások nincsenek megerősítve, így azokat nem lehet tényként kezelni. A Fehér Ház közleménye szerint a dokumentumot kiemelték a kontextusából, így az nem más, mint egy Biden-ellenes lejáratókampány eszköze.

 

origo.hu

Közröhej tárgya lett a Bayern és Harry Kane - BL-mémek

origo.hu

Fordulat jön a háborúban Putyin miatt

borsonline.hu

Pofátlan módon lopott benzint egy férfi Szegeden

vg.hu

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be és nem lesz bennük eladó

ripost.hu

Tragédia Szalántán: szerelmespár halt szörnyet a balesetben

magyarnemzet.hu

Zidane sokatmondóan reagált a Real győzelmére a Bayern München ellen

origo.hu

Megrázó dolgok derültek ki Várkonyi András lányának haláláról

travelo.hu

Két szomszédunkat is beszavazták a világ 20 legszebbnek ítélt országa közé

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

"Pusztító magyarok" - Szoboszlaitól és a magyar válogatottól meglepetést várnak az Eb-n

ripost.hu

Autósok százai buknak meg ezen a KRESZ-teszten, pedig alap lenne tudni!

ripost.hu

„Könnyek szöktek a szemembe” – Szoboszlai hódolója meghatotta Kloppot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

„Hat napja voltunk orvosnál” – Édesanyja karjaiban távozott a 15 hónapos Amelia

KÜLFÖLD

Az egész országot sokkolta: csoportos nemi erőszak áldozata lett egy 14 éves lány

KÜLFÖLD

"Csak üzenni akartam neked baba" - Szívszorító utolsó üzenetet hagyott hátra szerelmének egy megölt férfi

KÜLFÖLD

Szívszorító: zokognak a szülők, kisfiuk a világ egyik legritkább betegségében szenved